Image default
Ευρώπη

EU SURE: Εκδίδονται κοινωνικά ομόλογα με ανώτατο ποσό 100 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι θα εκδώσει τα νέα της ομόλογα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU SURE, ανώτατου ποσού 100 δισ. ευρώ, με τη μορφή κοινωνικών ομολόγων. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο για τα κοινωνικά ομόλογα. Σκοπός του εν λόγω πλαισίου είναι να παρέχει στους επενδυτές των ομολόγων αυτών την ασφάλεια ότι τα αντλούμενα κεφάλαια θα εξυπηρετήσουν έναν πραγματικά κοινωνικό στόχο.

Η ανακοίνωση αυτή έπεται της έγκρισης του Συμβουλίου να χορηγηθεί χρηματοδοτική στήριξη σε 16 κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE με σκοπό την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Δεν επενδύουμε απλώς δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και τη μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά το κάνουμε με την έκδοση κοινωνικών ομολόγων. Αυτό θα δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να συνδράμουν στις προσπάθειές μας, καθώς έως και 100 δισ. ευρώ θα συμβάλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας στα κράτη μέλη.»

Ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, δήλωσε: «Η απόφαση έκδοσης των ομολόγων EU SURE ως κοινωνικών ομολόγων θα αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά κοινωνικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφή απόδειξη της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της ΕΕ για βιώσιμη χρηματοδότηση. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τη σημερινή ανακοίνωση και προσβλέπω στην επικείμενη έκδοση EU SURE στο εγγύς μέλλον.»

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διοχετευτούν στα δικαιούχα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων, που θα τα βοηθήσουν να καλύψουν τις δαπάνες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σημερινό πλαίσιο παρουσιάζει στην επενδυτική κοινότητα τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση ομολόγων SURE θα χρησιμοποιηθούν για έναν σαφώς καθορισμένο στόχο: την άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι επενδύσεις τους σε αυτά τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στοχευμένων μέτρων κοινωνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της Επιτροπής για τα κοινωνικά ομόλογα θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς κοινωνικών ομολόγων, η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής αγοράς «Βιώσιμης χρηματοδότησης».

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς, το πλαίσιο για τα κοινωνικά ομόλογα, με την υποστήριξη του κανονισμού για το SURE, ζητεί από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν τα ληφθέντα δάνεια. Σύμφωνα με το πλαίσιο, τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο των ομολόγων EU SURE. Με βάση τις πληροφορίες στις εν λόγω εκθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να δείξει στους επενδυτές ότι τα ομόλογα EU SURE έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Με την κατάρτιση και παρουσίαση ενός πλαισίου κοινωνικών ομολόγων, η Επιτροπή επιδιώκει να απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους δημιουργικά για σκοπούς που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ΠΚΔ). Το πλαίσιο της Επιτροπής για τα κοινωνικά ομόλογα καταρτίστηκε με πλήρη συμμόρφωση προς τις αρχές για τα κοινωνικά ομόλογα που δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών (ICMA). Αξιολογήθηκε ανεξάρτητα από εξωτερικό αξιολογητή, τη Sustainalytics.

Με τη σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση των πρώτων ομολόγων SURE. Η πρώτη συναλλαγή θα ακολουθήσει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός- ΕΕ: Συμφωνία με Johnson & Johnson για το εμβόλιο σε 400 εκατ. ανθρώπους

admin

Μέρκελ: Απίθανη η συμφωνία για το Brexit

admin

Φον Ντερ Λάιεν: «Υπενθύμιση» για όλους μας η πυρκαγιά στη Μόρια

admin

Αυτοί είναι οι 22 νέοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς

admin

Μετανάστευση νέων επιστημόνων και στρατηγικές αντιμετώπισής της Παγκόσμιας Τράπεζας

admin

Προσκαλεί όλους τους δήμους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 το ΥΠΕΝ

admin

Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την εμπορική πολιτική της ΕΕ

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin

Ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θα στείλει η κροατική προεδρία

admin

Επόμενος σταθμός για τον Πούτιν: ισόβιος πρόεδρος

admin

Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία για τις βέλτιστες πρακτικές φορολογικής διοίκησης

admin

Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων: «ΕΕΚ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση»

admin

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των περιφερειακών προβλημάτων

admin

Έκθεση: Πώς επηρεάζει η πανδημία 21 κλάδους της ελληνικής οικονομίας

admin

ΠΟΥ: Δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό» – Χαιρετίζει τα «ενθαρρυντικά νέα» για τα εμβόλια

admin

Στο τραπέζι πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία – «Άγριο παιχνίδι» με τον Nord Stream

admin

Τζόνσον: Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

admin

Τι βάζει φρένο στη ζήτηση για έξυπνα σπίτια;

admin