Image default
BLOOMBERG

Οι 50 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περιουσία 2 τρισ. δολάρια, ίση με αυτή των 165 εκατομμυρίων φτωχότερων ανθρώπων της χώρας

Οι 50 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περιουσία σχεδόν όσο ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία έχει μεταμορφώσει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται δυσανάλογα μία μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων.

Νέα δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια ολοκληρωμένη ματιά στον πλούτο της Αμερικής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, δείχνουν έντονες διαφορές ανά φυλή, ηλικία και τάξη. Ενώ το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών έχει συνολική περιουσία καθαρής αξίας 34,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το φτωχότερο 50% – περίπου 165 εκατομμύρια άνθρωποι – κατέχει μόλις 2,08 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,9% του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών.

Οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι στη χώρα, εν τω μεταξύ, έχουν περιουσία σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το  - Billionaires Index, αυξημένη κατά 339 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2020.

Αύξηση πλούτου

Ο Covid-19 έχει επιδεινώσει την ανισότητα στις ΗΠΑ, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να αφορούν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζομένους με χαμηλό μισθό, ενώ ο ιός μολύνει δυσανάλογα και σκοτώνει κυρίως τους έγχρωμους. Εν τω μεταξύ, πολλοί επαγγελματίες της ανώτερης μεσαίας τάξης εργάζονται από το σπίτι, βλέποντας τους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους να αυξάνουν σε αξία, μετά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και των αγορών από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Fed.

Ένας άλλος βασικός λόγος για την ανισότητα του πλούτου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών δεν επωφελείται από την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Το πλουσιότερο 1% κατέχει περισσότερο από το 50% των μετοχών σε εταιρείες και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, δείχνουν τα στοιχεία της Fed. Το επόμενο 9% των πλουσιότερων κατέχει περισσότερο από το 1/3 των μετοχικών θέσεων – που σημαίνει ότι το  10% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει περισσότερο από το 88% των μετοχών.

Μερίδια μετοχών

Τα δεδομένα της Fed δείχνουν επίσης ότι η γενιά των millenials, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, ελέγχει μόλις το 4,6% του πλούτου των ΗΠΑ, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη στο εργατικό δυναμικό, με 72 εκατομμύρια μέλη. Και το μερίδιο της πίτας που κατέχουν οι Μαύροι Αμερικανοί είναι το ίδιο μέγεθος με αυτό που είχαν πριν από 30 χρόνια.

Σε ολόκληρη η χώρα, ο πλούτος των νεαρότερων Αμερικανών συγκεντρώνεται σε λίγα  χέρια. Τρεις millennials – συνιδρυτές της Facebook Inc., Mark Zuckerberg και Dustin Moskovitz, μαζί με τον κληρονόμο της Walmart Inc., Lukas Walton – ελέγχουν προσωπικά ένα από κάθε 40 δολάρια που κατέχει η γενιά τους.

Εκείνοι των οποίων η περιουσία συνδέεται με εταιρείες τεχνολογίας – οι οποίες επωφελήθηκαν από τη μετατόπιση της εργασίας, των αγορών, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο – ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένου της οικονομίας Covid-19. Πρωταγωνιστεί ο ιδρυτής της  Amazon.com, Jeff Bezos. Η περιουσία του, η μεγαλύτερη στον κόσμο, αυξήθηκε κατά 64% το 2020 σε 188,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι λευκοί Αμερικανοί κατέχουν το 83,9% του πλούτου του έθνους, σε σύγκριση με το 4,1% που κατέχουν οι μαύροι, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Ενώ το μερίδιο των Λευκών Αμερικανών στο σύνολο μειώθηκε σε κάποιο βαθμό λόγω της διαφοροποίησης του έθνους, οι μαύροι κατέχουν το ίδιο ποσοστό με αυτό που κατείχαν το 1990.

Από τους 25 πλουσιότερους Αμερικανούς, μόνο ένας δεν είναι λευκός – ο Eric Yuan, διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications Inc., η περιουσία του οποίου σχεδόν επταπλασιάστηκε φέτος, στα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Τζορτζ Σόρος: Οι απίστευτες αμοιβές που λαμβάνουν οι διαχειριστές των κεφαλαίων του

admin

Amancio Ortega: Ο ιδρυτής των Zara δημιούργησε μία αυτοκρατορία 17,2 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων

admin

Το μυστικό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων με τις πρωτοποριακές επενδύσεις

admin

Thyssenkrupp: Περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας λόγω προβλημάτων στην αγορά του χάλυβα

admin

Morgan Stanley – Tallbacken: Αυτό είναι το καλύτερο play για να αντισταθμίσει κανείς την αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών

admin

British Airways: Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας

admin

HSBC: Το ξέφρενο ράλι της μετοχής και τα στοιχήματα των traders

admin

Πάρτι με… τάπερ στη Wall Street: Ο κομήτης Tupperware «έσβησε» Amazon και Clorox

admin

Επιστροφή στα κέρδη για την H&M

admin

Ryanair: Κόβει στο 40% τα δρομολόγια λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας

admin

Rolls-Royce: Πλάνο για την εξασφάλιση κεφαλαίων έως 6,5 δισ. δολαρίων για την επιβίωση της

admin

SoftBank: Σε υψηλό 20 ετών η μετοχή – Πού ποντάρουν οι επενδυτές

admin

Facebook και Ray-Βan ενώνουν τις δυνάμεις τους: Έρχονται τα «έξυπνα» γυαλιά

admin

Unilever: Διάθεση για εξαγορές και θετική έκπληξη από τις πωλήσεις

admin

Ο δισεκατομμυριούχος που αψηφά την πανδημία και στοχεύει σε τριπλασιασμό των πωλήσεων του μέχρι το 2025

admin

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές που θα επηρεαστούν από τις αμερικανικές εκλογές

admin

Η απίθανη ιστορία του δισεκατομμυριούχου που έφτιαξε μία εταιρεία κολοσσό μέσα σε έξι μήνες και τώρα αποχωρεί

admin

Nέο deal για την Alibaba: Αγοράζει το 10% της ελβετικής εταιρείας duty free προϊόντων, Dufry

admin