Image default
Πολιτική

Ποινικός Κώδικας: Τα σενάρια θεραπείας της «πολιτικής ανωμαλίας» για τη Χρυσή Αυγή λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Συνταγματική λύση στην ποινική ανωμαλία που έχει προκαλέσει ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ στην δικαστική μεταχείριση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής αναζητεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα από τα στελέχη του φασιστικού μορφώματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα της διάταξης που προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε κατάδικους για εγκληματική οργάνωση. Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι αναζητούνται αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία ώστε να εισαχθούν κωλύματα – ασυμβίβαστα για υποψηφίους σε εθνικές εκλογές ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο thetimes|-.gr πως αναμένεται η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης προκειμένου να δρομολογηθούν οι τελικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, εξηγούν πως μετά τις αλλαγές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019 στον Ποινικό Κώδικα οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες. Υπενθυμίζεται πως για εκκρεμείς δίκες (όπως της Χρυσής Αυγης) ισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος. Αυτό σημαίνει πως εάν ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αυστηροποιήσει το ποινικό πλαίσιο για το αδίκημα της εγκληματικής συμμορίας, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν με βάση τον ευμενέστερο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την πολιτική και ηθική απαξία που επιφέρουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσαι – που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ – για τους βαρυποινίτες της Χρυσής Αυγής και μάλιστα με άμεση ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που έχουν κατατεθεί προβλέπουν:

1. Συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε ο προληπτικός έλεγχος από τον Άρειο Πάγο για την συμμετοχή κομμάτων σε εκλογές να θέτει περιορισμούς και αποκλεισμό όταν αυτά τα κόμματα συνδέονται με ποινικούς. Αυτό θα αποτρέψει στους χρυσαυγίτες να κατέβουν σε εκλογές και υπό άλλο κομματικό μανδύα.

2. Απαγόρευση σε έγκλειστους να μετέχουν ως υποψήφιοι σε εκλογές

Τσιάρας: Θα επανέλθουν οι διατάξεις που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την επαναφορά της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων για καταδικασθέντες ως ηγετικά στελέχη εγκληματικής οργάνωσης προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια αποκάλυψε πως τα μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και να μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία και για το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης εξηγώντας ότι με βάση το σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος. Στην πράξη είπε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν σύμφωνα με τον ηπιότερο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν η παρούσα κυβέρνηση θεσμοθετήσει αυστηρότερες ποινές εως ότου υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη.

«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκπληκτική. Υποκλίνομαι στην δυνατότητα να αλλάζετε τον εαυτό σας με τόση ταχύτητα. Ζητάτε τώρα όσα εσείς καταργήσατε» σχολίασε αρχικά ο κ. Τσιάρας για να προσθέσει «όσοι προτείνουν αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας με εισαγωγή κωλυμάτων οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα απαιτεί τελεσίδικη απόφαση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον νέο Ποινικό Κώδικα τόσο η ΝΔ όσο και ο νομικός κόσμος υπογράμμιζε ότι οι επιπτώσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής θα είναι καταλυτικές καθώς όποιες αλλαγές και αν έρχονταν στην πορεία δεν θα είχαν αντίκρισμα καθώς ισχύει ο ευμενέστερος νόμος.

«Από εκεί και πέρα συστήσαμε επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα τα μέλη της οποίας μας πρότειναν να επανέλθουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θα έρθει ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση από την επιτροπή παρακολούθηση ποινικού κώδικα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Δευτερολογώντας μάλιστα επανέλαβε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αλλάξουμε εμείς θα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος; Τι λέτε λοιπόν; Αν δεν γίνουμε σοβαροί για να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και κοροϊδεύουμε εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι δεν υπηρετούμε τους πολίτες. Για να τελειώνουμε εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή ποινικού κώδικα δώσατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος.

Τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε για μια ακόμα φορά σοβαρότητα και ευθύνη».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραμπ: Από ιστό εμβρύου τα κύτταρα της «θεραπείας» για τον κορωνοϊό – Φάουτσι: Τα αντισώματα βοήθησαν

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Μου έστειλαν «μήνυμα» με σφαίρες όταν ανέλαβα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής – Δεν φοβήθηκα ποτέ

Κτηνωδία στην Κρήτη: «Το έκανα για να ηρεμήσει» λέει ο άντρας που κακοποίησε τον σκύλο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Τσιγκρής: Αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών στο πλαίσιο της οικογένειας

admin

Κορωνοϊός, Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε όσους πλήττονται

admin

Τσίπρας: Άστοχη και εκδικητική η αναστολή τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

admin

Ποιά νομοσχέδια θα εξετάσει την Τετάρτη το υπουργικό

admin

Αχτσιόγλου για Thomas Cook: Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αναγκαίοι κρατικοί μηχανισμοί

admin

Πέτσας σε ΣΚΑΪ 100,3 για παρέμβαση Τραμπ: Μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να μην το ζυγίζει κανείς

admin

Καταθέτει σήμερα για την Novartis ο Γιάννης Στουρνάρας

admin

Σύσκεψη για κορωνοϊό: Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη- Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη,Τζιτζικώστα,Ζέρβα

admin

Στην Κύπρο η Σακελλαροπούλου- Συνάντηση με Αναστασιάδη

admin

Μητσοτάκης για 10ετές ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης

admin

Λάρισα -Τσίπρας: Την πανδημική κρίση διαχειρίζεται μια κυβέρνηση με ιδεολογικές εμμονές ενάντια στο ΕΣΥ

admin

Τουρκία: Non paper έξι σημείων κατά της Ελλάδας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Γεωργιάδης: Μεταρρυθμίσεις γιατί τις έχει ανάγκη η Ελλάδα

admin

Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: Αποχώρησα από την επιτροπή για να μην νομιμοποιήσω την πολιτική δίωξη

admin

Προκλητική Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Ευτυχισμένη μέρα» η 19η Μαΐου

admin

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυτό το βιβλίο είχε μπροστά του ο Νίκος Μιχαλολιάκος

admin

Η Τουρκία εμμένει στις προκλήσεις: Στην τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

admin

Ελληνοτουρκικά: Θέμα «EGAYDAAK» θέτει επίσημα η Τουρκία αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία νησιών

admin