Image default
Διεθνή

Αγωνία για τον Αμαζόνιο: Κινδυνεύει να μετατραπεί σε λιβάδι

Μεγάλο μέρος του Αμαζονίου κινδυνεύει να χάσει τον ξεχωριστό φυσικό του πλούτο και να μετατραπεί από κλειστό, πυκνό τροπικό δάσος σε ανοιχτή σαβάνα, με πολύ λιγότερα δέντρα. Αιτία για αυτό δεν είναι άλλη από την κλιματική κρίση, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα τροπικά δάση είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στις αλλαγές των βροχοπτώσεων και των επιπέδων υγρασίας, ενώ οι φωτιές και οι παρατεταμένες ξηρασίες μπορούν να οδηγήσουν ολόκληρες περιοχές στην αποψίλωση και τη μετατροπή σε ένα μείγμα δασών και λιβαδιών που θυμίζει σαβάνα. Αν και ήταν γνωστό ότι ο Αμαζόνιος μπορεί να υποστεί τέτοιου είδους αλλαγές, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η εξέλιξη απείχε ολόκληρες δεκαετίες.

Νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι αυτό το σημείο καμπής μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι πιστευόταν ως τώρα. Σχεδόν το 40% του Αμαζονίου βρίσκεται πλέον στο σημείο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε σαβάνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Δρόμος χωρίς επιστροφή

Η πλήρης μετατροπή θα μπορούσε και πάλι να διαρκέσει δεκαετίες, όμως από τη στιγμή που η διαδικασία ξεκινά, είναι δύσκολο να αντιστραφεί. Τα τροπικά δάση στεγάζουν μια εξαιρετικά μεγαλύτερη ποικιλία ειδών από ό,τι οι σαβάνες, και διαδραματίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Τμήματα του Αμαζονίου δέχονται πολύ λιγότερες βροχές σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Περίπου το 40% του τροπικού δάσους βρέχεται τόσο λίγο σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε σαβάνα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Stockholm Resilience Centre, και η οποία στηρίχτηκε σε υπολογιστικά μοντέλα και ανάλυση δεδομένων.

Πέρσι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, δέχτηκε προειδοποιήσεις ότι αν συνεχίσει την καταστροφή του Αμαζονίου μέσω πυρκαγιών και υλοτομίας, η περιοχή θα βρισκόταν σύντομα σε αυτό το σημείο καμπής. Φέτος, οι φωτιές στον Αμαζόνιο ήταν οι χειρότερες της δεκαετίας, σημειώνοντας αύξηση 60% στα επίκεντρα σε σχέση με πέρσι.

Τα τροπικά δάση είναι εξαιρετικά ευάλωταστην κλιματική αλλαγή

Ο Άρι Στάαλ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι η οικολογία των τροπικών δασών τα κάνει στην ουσία να παράγουν τη δική τους βροχή όταν έχουν το σωστό κλίμα, με αποτέλεσμα να είναι επίσης ευάλωτες στην αποξήρανση σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι ακατάλληλες.

«Καθώς τα δάση αναπτύσσονται και εξαπλώνονται σε μια περιοχή, οι βροχοπτώσεις επηρεάζονται», εξηγεί. «Τα δάση δημιουργούν τις δικές τους βροχές επειδή τα φύλλα δημιουργούν υδρατμούς, οι οποίοι στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή. Οι βροχοπτώσεις συνεπάγονται λιγότερες φωτιές, επομένως περισσότερα δάση».

Όμως όταν χάνονται μεγάλα τμήματα του τροπικού δάσους, μειώνονται αντιστοίχως και οι βροχοπτώσεις. Τα μειωμένα επίπεδα «ατμοσφαιρικής ανακύκλωσης υγρασίας» έχουν προσομοιωθεί σε υπολογιστικά μοντέλα για τις ανάγκες της έρευνας.

Δύσκολη η ανάκαμψη

«Οι ξηρότερες συνθήκες δυσκολεύουν την ανάκαμψη του δάσους και αυξάνουν την ευφλεκτότητα του οικοσυστήματος», δήλωσε στον Guardian ο Στάαλ. Από τη στιγμή που το τροπικό δάσος έχει περάσει το κατώφλι της μετατροπής σε μείγμα δασών και λιβαδιών, είναι απίθανο να επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση με φυσικό τρόπο.

«Είναι πιο δύσκολο να επιστρέψει από την «παγίδα», αφού τα ανοιχτά οικοσυστήματα με γρασίδι είναι πιο εύφλεκτα, και οι φωτιές με τη σειρά τους κρατούν τα οικοσυστήματα ανοιχτά».

Η ομάδα εξέτασε επίσης τι μπορεί να συμβεί αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται και ανακάλυψε ότι η ικανότητα των δασών να αναπτύσσονται ξανά μετά την απώλεια δέντρων θα μειωνόταν πολύ.

Ο Ίνγκο Φέτσερ του Stockholm Resilience Centre, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, δήλωσε: «Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι τα τροπικά δάση σε όλες τις ηπείρους είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην παγκόσμια αλλαγή και μπορούν να χάσουν ραγδαία την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις συνθήκες. Από τη στιγμή που θα χαθούν, η ανάκαμψή τους θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες, μέχρι να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση. Και δεδομένου ότι η πλειοψηφία όλων των ειδών του πλανήτη ζει στα τροπικά δάση, όλα αυτά θα χαθούν για πάντα».

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Γαλλία : Άγρια επεισόδια στο Παρίσι και διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα

admin

Οργή ΗΠΑ για το μπλόκο στο ΣΑ υπέρ του Ιράν : Δεν τις στήριξαν ούτε οι Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία

admin

Ευρωπαϊκό σχέδιο για στρατιωτική «απόβαση» στη Λιβύη

admin

Tραμπ : Πλήττει στο νοσοκομείο – Έγραψε 17 tweets σε μια ώρα

admin

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Σάλι απειλεί τις αμερικανικές ακτές

admin

Επίθεση στη Λιόν : Σε κρίσιμη κατάσταση ο έλληνας ιερέας – Άγνωστο παραμένει το κίνητρο του δράστη

admin

Απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η Μαλάλα Γιουσαφζάι

admin

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Πότε θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο

admin

Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες : Δεσμεύσεις για τη στήριξη των προσφυγικών κοινοτήτων

admin

Τηλεργασία: Τα σημαντικά οφέλη της και η… σκοτεινή πλευρά – Τι κατέγραψε έρευνα

admin

Κορωνοϊός – Κίνα: 19 νέα κρούσματα και 20 ασυμπτωματικοί φορείς

admin

Sputnik-V : Τον Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός του πληθυσμού της Ρωσία – Ποιοι έκαναν ήδη το εμβόλιο

admin

Μπόρις Τζόνσον : Σε καραντίνα ο βρετανός πρωθυπουργός

admin

Ρώμη: Να δεχθεί η Ελλάδα φέτος Ιταλούς τουρίστες

admin

Εμβόλιο για κοροναϊό : 1,6 δισ. δολάρια σε εταιρεία που… δεν έχει ξαναπαράγει τίποτα

admin

Βρετανία : Δημοσκοπήσεις και εκλογές φέρνουν πιο κοντά ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

admin

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αποφασισμένη η Μόσχα να βάλει φρένο στα σχέδια του Ερντογάν

admin

Απίστευτο στιγμιότυπο: Ο Βούσιτς δεν ήξερε τι περιλάμβανε η συμφωνία που υπέγραψε

admin