Image default
Πολιτική

Κλυδωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής»: Ενστάσεις από τους ακαδημαϊκούς, εύσημα από Γιώργο και Ζανέτ Τσίπρα

Σε αυτογκόλ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τείνει να μεταβληθεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», με δεδομένο ότι επώνυμα στελέχη του ακαδημαϊκού κυρίως χώρου, τα οποία πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκρυψαν δημόσια τη διαφωνία τους για το περιεχόμενο και το κεντρικό σύνθημα που επέλεξε η εφημερίδα «Αυγή», στο σημερινό – Κυριακάτικο- φύλλο της, αναπαράγοντας το μότο των παραμονών της δίκης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή το «Δεν είναι αθώοι…».

Μόνο που στην περίπτωση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, το πανελληνίως γνωστό πλέον σύνθημα «Δεν είναι αθώοι…» συνόδευε τη φωτογραφία των δύο Προέδρων της ΝΔ και Πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντίστοιχα στο πρωτοσέλιδο, σε μια απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, οι οποίες δεν είναι άλλες από την ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας των επικεφαλής της ΝΔ με το ναζιστικό μόρφωμα.

Πλην των μαζικών αντιδράσεων που καταγράφηκαν από την πρώτη στιγμή από στελέχη της ΝΔ, το περιεχόμενο του πρωτοσέλιδου αποδοκίμασαν ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και πολιτικοί όλων των χώρων, για να λάβουν τη σκυτάλη οι Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πανεπιστημιακός που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά καιρούς υπέρ πολιτικών της Κουμουνδούρου.

Για την ανάγκη νέας προσέγγισης έκανε λόγο από πλευράς του ο κ. Λιάκος, αναπτύσσοντας μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία προς τους συντρόφους του, με απόληξη το συμπέρασμα ότι «Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδους τις εξυπνάδες».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Λιάκου:

«Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου.

Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής. Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος «δεν είναι αθώοι» απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς.

Η πολιτική, όπως και η αναζήτηση ιστορικών ευθυνών δεν γίνεται με όρους ένοχος-αθώος, ούτε με λογική αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Ένα πράγμα οι ποινικές ευθύνες, ένα εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και αιτίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα αριστερά έντυπα και οι προοδευτικοί πολίτες να ακολουθήσουν, έστω αμυνόμενοι, το παράδειγμα του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Εκφράζει ένα κόσμο που στα προηγούμενα χρόνια συναγωνιζόταν σε ένα δεξιό εικονοκλαστισμό – και βυθίζεται τώρα στον φανατισμό και τη ρυπαρογραφία. Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδους τις εξυπνάδες. Αλλά αυτά τα ίδια τα γεγονότα εξάντλησαν και τα αριστερά στερεότυπα. Η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

«Μυωπικούς τακτικισμούς» διέγνωσε με τη σειρά του ο Δημήτρης Χριστόπουλος στο σχόλιό του για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το να καταδικάζεις μόνο τα φάουλ του αντιπάλου είναι βολικό. Στα δικά σου φάουλ δοκιμάζεται η πολιτική σου αξιοπιστία. Ειδάλλως, σε αυτήν την κλωτσοπατινάδα, η πολιτική αναβάπτιση της Άκρας Δεξιάς καιροφυλακτεί. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το λόγο μας. Ανυπέρθετη προτεραιότητα σήμερα ο θρυματισμός της Χρυσής Αυγής και όχι ανέφελοι συμψηφισμοί. Ο αντιφασισμός είναι ο κατεξοχήν υπαρξιακός αγώνας της Αριστεράς. Πάντα ήταν. Είναι κρίμα να τον ισοπεδώνει με ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς».

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο από τα πρώτα λεπτά της δημοσιοποίησής του, το κεντρικό του σύνθημα υπερασπίστηκαν πλήρως κομματικά στελέχη- μέλη της οικογένειας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφενός ο Γιώργος Τσίπρας και αφετέρου η Ζανέτ Τσίπρα, ενισχύοντας την εσωκομματική ισχύ του μηνύματος, το οποίο εξελήφθη από πολλές πλευρές και ως προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, στον απόηχο των αποκαλύψεων του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, αναφορικά με τις αλλαγές που επέφερε στους Ποινικούς Κώδικες η προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το τρέχον καθεστώς να είναι ευνοϊκότερο για τη Χρυσή Αυγή σε επίπεδο ποινών.

zanet_tsipra_avgi

Με ένα λακωνικό σχόλιο, αλλά κατηγορηματικό επιδοκίμασε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» η Ζανέτ Τσίπρα, σχολιάζοντας «προφανώς», ενώ για «όρια» κάνει αυτή τη φορά λόγο στην ανάρτησή του ο κ. Γιώργος Τσίπρας.

«Επειδή το θράσος… επειδή οι αλλεπάλληλες, οργανωμένες, άθλιες απόπειρες να γυρίσει η ατζέντα… ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ… Μπράβο στην Αυγή!» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας, συγχαίροντας την εφημερίδα για την επιλογή της.

επειδή το θράσος…


επειδή οι αλλεπάλληλες, οργανωμένες, άθλιες απόπειρες να γυρίσει η ατζέντα…


ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ…


Μπράβο στην Αυγή!#Αυγή pic.twitter.com/bGRvZ4BsZ2

— Γιώργος Τσίπρας (@giorgostsipras) October 11, 2020

Στην ίδια γραμμή κυμάνθηκαν και οι «προεδρικοί» βουλευτές, Χρήστος Γιαννούλης και Τάνια Ελευθεριάδου, ενώ τις αναρτήσεις του Γιώργου Τσίπρα αναπαρήγαγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Παππάς.

Ειδήσεις σήμερα: Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου μέλους πληρώματος του τάνκερ «Athlos»Μεγάλη επιχείρηση στη Σαντορίνη – Συλλήψεις καρτέλ που «έριχνε» κοκαΐνη στο νησίΓιατρός που ασελγούσε σε κοιμισμένες ασθενείς ισχυρίστηκε πως τις… θεράπευε με το πέος του!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Καραμανλής: Προχωρά ο διαγωνισμός για την αγορά 1.000 λεωφορείων

admin

Σαμαράς: Κυριαρχεί γενική δυσαρέσκεια για το «λαθρομεταναστευτικό»

admin

Κορωνοϊός: Με μάσκα για νέα αυτοψία ο Άδωνις Γεωργιάδης – «Ψωνίστε όταν έχετε ανάγκη, όχι για να αποθηκεύσετε»

admin

Επιστροφή Μητσοτάκη στην Αθήνα: Συσκέψεις για μεταναστευτικό και φορολογικό

admin

Οι δηλώσεις που… κούφαναν τα social media: Ελευθεριάδου και Χρηστίδου οι πρωταγωνίστριες

admin

ΚΙΝΑΛ προς ΝΔ: Αναστρέψτε τις δεσμεύσεις Τσίπρα για την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας

admin

Δένδιας: «Η εθνική ομοψυχία είναι η Νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρη»

admin

Πόθεν Έσχες – Γεραπετρίτης: Αυτά είναι τα εισοδήματά μου για το 2018

admin

Διευρύνεται η ομάδα των λογογράφων του πρωθυπουργού

admin

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: 72 δισ. συνολικά στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία

admin

Βουλετές ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η λήψη μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων στον τουρισμό

admin

Κουτσούμπας: Θέλουμε να δούμε τα παιδιά να προοδεύουν, να χαίρονται τη ζωή

admin

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Μπαχτσελί: Το Διεθνές Δίκαιο μας δίνει δικαίωμα επέμβασης

admin

Νέα «βόμβα» Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο

admin

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Φυλάκιση έως 2 χρόνια για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και την Εκκλησία

admin

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την κατάσταση στον Έβρο

admin

Μαργαρίτης Σχοινάς: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει την παρουσία της στην ΔΕΘ στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης

admin

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης

admin