Image default
Τράπεζες

Η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία της χρονιάς, ύψους 15 δισ. δολαρίων, είναι γεγονός

Η National Commercial Bank (NCB), η μεγαλύτερη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία, συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια τράπεζα Samba Financial Group έναντι 15 δισ. δολαρίων, σφραγίζοντας την μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία της χρονιάς.

Η NCB θα πληρώσει 28,45 ριάλ  (7,58 δολάρια) για κάθε μετοχή της Samba, με βάση το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης, με την αποτίμηση της τελευταίας να διαμορφώνεται περίπου στα 55,7 δισ. ριάλ. Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της χώρας, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος στις δύο τράπεζες, θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενιαίο σχήμα, 37,2%.

Η νέα τράπεζα θα έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας το τρίτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της περιοχής του Κόλπου. Η χρηματιστηριακή αξία του, θα ανέλθει στα 46 δισ. δολάρια και θα είναι σχεδόν ίδια με αυτή της Qatar National Bank QPSC, η οποία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Μέσης Ανατολής, με περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται περίπου στα 268 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της NCB αυξήθηκαν έως και 3,6% τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών, πριν περιορίσουν τα κέρδη τους στο 1,3%. Η μετοχή της Samba σημείωσε άνοδο έως και 3,1% και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Οι τράπεζες στον, πλούσιο σε πετρέλαιο, Κόλπο συγχωνεύτηκαν σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι περιφερειακές οικονομίες υφίστανται διπλό σοκ, των χαμηλότερων εσόδων από την ενέργεια και της παγκόσμιας πανδημίας.

Παράλληλα, η συγχώνευση συμπίπτει με το πολυαναμενόμενο κύμα τραπεζικών συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες διερευνούν ενδεχόμενες συμμαχίες ή έχουν αρχίσει να εξαγοράζουν μικρότερους ανταγωνιστές.

Ένας ισχυρός τραπεζικός τομέας αποτελεί το θεμέλιο για το σχέδιο Vision 2030 του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο, μια πρωτοβουλία που καλεί τον ιδιωτικό τομέα να πάρει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αρκετά βασικά στοιχεία των σχεδίων του, όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέκταση του στεγαστικού δανεισμού, εξαρτώνται από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Εκτός από το κρατικό ταμείο, μεγάλοι μέτοχοι στη νέα ενοποιημένη τράπεζα NCB-Samba, θα είναι η Υπηρεσία Δημόσιων Συντάξεων της Σαουδική Αραβίας, που θα κατέχει ποσοστό 7,4% και ο Γενικός Οργανισμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων με μερίδιο 5,8%.

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Η Εθνική επιταχύνει την εκκαθάριση των NPEs

admin

ΤτΕ: Στα 139,69 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

admin

Deutsche Bank: Πόσα κέρδη θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το Q2

admin

UBS: Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο

admin

Τράπεζες: Διευκολύνεται η ένταξη στο σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Οι αλλαγές στο νόμο για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Εθνική Τράπεζα: Φεύγουν περίπου 750 εργαζόμενοι

admin

ΕΤΕ: Ωθηση στην οικονομία από τις ΜμΕ που καινοτομούν

admin

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών

admin

Ν. Καραμούζης: Τα NPEs και οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες

admin

Alpha Bank: Σύσταση «outperform» από την KBW

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin

Τι ζητούν οι τράπεζες για την ασυλία στελεχών

admin

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

admin

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου

admin