Image default
Ευρώπη

Τζιτζικώστας – φον ντερ Λάιεν θέλουν μεγαλύτερο ρόλο για Δήμους και Περιφέρειες στο NextGenerationEU και τις πολιτικές της ΕΕ

Το πρώτο ενωσιακής εμβέλειας Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο ―που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ― που παρουσιάστηκε σήμερα, εν μέσω ενός πολύ ενδιαφέροντα διαλόγου από απόσταση μεταξύ Τζιτζικώστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιεί ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα των υποεθνικών αρχών: μόνο στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι απώλειες εσόδων τους κατά το 2020 θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο βαρόμετρο, Η κρίση διευρύνει επίσης τις κοινωνικές και τις οικονομικές ανισότητες στην εδαφική επικράτεια της ΕΕ. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κρίση κινδυνεύει να δημιουργήσει μεταξύ των νέων μια «χαμένη γενιά λόγω κορονοϊού» και επισημαίνει τις σοβαρές ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών συνιστά επίσης ξεκάθαρη απειλή για τη συνοχή της ΕΕ.

Νέο ευρω-βαρόμετρο για τις πόλεις και τις περιφέρειες: Τι κατέγραψε η έρευνα της Επιτροπής των Περιφερειών μέσα στην κρίση του κορωνοϊού

Τα βασικά ευρήματα ενός νέου «θεσμού», όπως υπόσχεται ότι θα γίνει το «Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο της ΕΕ», παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, στην εναρκτήρια εκδήλωση για την Εβδομάδα των (Πόλεων και) Περιφερειών: εστιασμένη φέτος στην κρίση

Τζιτζικώστας: Το 67% των Ευρωπαίων που επιθυμούν να διαθέτουν οι δήμοι και οι περιφέρειες μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις της ΕΕ

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Ετήσιου Περιφερειακού και Τοπικού Βαρομέτρου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας (EL/EPP), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε: «Το Βαρόμετρο αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πολιτών με μέλημα την παροχή των σωστών απαντήσεων. Μόνο εάν καταγράψουμε τον σφυγμό των κοινοτήτων μας μπορούμε να αποφασίσουμε πόσο αποτελεσματική είναι η ΕΕ επί τόπου και τι χρειάζεται να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά της. Η έκθεσή μας επιβεβαιώνει ότι η πανδημία έχει βλάψει τους πάντες. Πάνω από 90% των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ αναμένουν καθίζηση των εσόδων τους».

«Η κρίση» συνέχισε ο Πρόεδρος κ. Τζιτζικώστας, «απειλεί να δημιουργήσει μια χαμένη γενιά λόγω κορονοϊού, καθώς οι θέσεις εργασίας των νέων κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ μόλις έξι κράτη μέλη μπορούν να προσφέρουν ψηφιακή εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των σπουδαστών. Το 67% των Ευρωπαίων που επιθυμούν να διαθέτουν οι δήμοι και οι περιφέρειες μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις της ΕΕ διαμηνύουν ότι είναι πλέον καιρός να επανεξετάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ και να συνδεθούμε καλύτερα με τους πολίτες στις εκάστοτε περιοχές. Ως περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για την ανάκαμψη από την πανδημία και την οικοδόμηση ανθεκτικών και βιώσιμων κοινοτήτων».

Σημειώνουμε ότι στην αρχή της ομιλίας του ο Απόστολος Τζιτζικώστας αιτιολόγησε γιατί η ΕτΠ επέλεξε να κάνει – και να καθιερώσει σε ετήσια βάση – μία τέτοια έρευνα: «Μόνο λαμβάνοντας τον σφυγμό των τοπικών κοινωνιών μπορούμε να κρίνουμε πόσο αποτελεσματική ήταν η ΕΕ στην πράξη, και τι πρέπει να πράξει η ΕΕ για να βοηθήσει τους πολίτες της».

Ο Πρόεδρος της ΕτΠ σημείωσε επίσης με νόημα: «Για να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις, πρέπει να κατανοήσουμε τι χρειάζονται οι πολίτες μας. Για αυτό είμαι ευτυχής που παρουσιάζω το πρώτο «Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η λέξη «βαρόμετρο» επελέγη για το πρώτο της συνθετικό καθώς αφορά το «βάρος» των περιφερειών, των δήμων και των κοινοτήτων της Ευρώπης. Το δε «μέτρο» προέρχεται επίσης από τα ελληνικά. Αν δεν μετρήσουμε την κατάσταση των δήμων και των περιφερειών μας, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την κατάσταση της Ένωσής μας.»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: οι περιφέρειες και οι πόλεις θα βρίσκονται στον πυρήνα του NextGenerationEU

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μίλησε κατά την εναρκτήρια συνεδρία της φετινής έκδοσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen , απευθυνόμενη στους τοπικούς και περιφερειακούς πολιτικούς για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, δήλωσε : «Οι τοπικές αρχές ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας όταν ξέσπασε η κρίση. Και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τι έκαναν για αυτούς οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες ή οι σύμβουλοί τους. Θα βρίσκονται στον πυρήνα της ανάκαμψής μας.» 

Στα σχόλιά της, η Πρόεδρος von der Leyen επαίνεσε τον ζωτικό ρόλο των περιφερειακών και τοπικών παραγόντων: «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ακουμπούν στον παλμό των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό βοηθά όχι μόνο στην επίλυση μικρών, καθημερινών προβλημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Ο κορωνοϊός είναι μία από αυτές. Οι τοπικές αρχές ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας όταν ξέσπασε η κρίση.»

Η Πρόεδρος τόνισε ότι «οι περιφέρειες και οι πόλεις θα βρίσκονται στον πυρήνα του NextGenerationEU». Σημείωσε μάλιστα ότι: «Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το ίδιο δικαίωμα στην υγεία! Οι πόροι της NextGenerationEU θα στοχεύουν επομένως στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας. Τα ευρωπαϊκά ταμεία θα επιτρέψουν επενδύσεις σε νέα νοσοκομεία, καλύτερο εξοπλισμό και ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.»

Η Πρόεδρος von der Leyen υπογράμμισε τον θεμελιώδη ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην προσπάθεια ανάκαμψης. Προέτρεψε ότι οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να συμμετέχουν από την αρχή στην προετοιμασία των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Η Πρόεδρος εξήγησε επίσης ότι το #NextGenerationEU πηγαίνει πολύ πέρα από την ανάκαμψη: «Το NextGenerationEU θα επιδιορθώσει τον κοινωνικό μας ιστό και θα βελτιώσει τους ισολογισμούς σε όλη την Ευρώπη. Και ενώ το κάνουμε αυτό, πιέζουμε γρήγορα προς ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις όχι μόνο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλουμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τον αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις μας ή για να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές λύσεις. Και για όλα αυτά, οι τοπικές διοικήσεις πρέπει να βρίσκονται στην θέση του οδηγού.»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση κατά την οποία οι πόλεις και οι περιφέρειες επιδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της ΕΕ και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Φέτος, η 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων κατανέμεται για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, η κάθε μία αφιερωμένη σε ένα θέμα: Ενδυνάμωση των πολιτών, Συνοχή & Συνεργασία, Πράσινη Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον ιστότοπο.

Σημειώνεται ότι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel θα απευθυνθεί επίσης στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις 13 Οκτωβρίου, υπό την ιδιότητά της ως επικεφαλής της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικα αρθρα

Η Gazprom «παίρνει πάνω της» την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2

admin

Μισό εκατομμύριο νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008-2017

admin

Eurostat: Μειώθηκε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε 14,1% – Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

admin

Κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

admin

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

admin

Η Γαλλία καλεί την ΕΕ να εγκρίνει μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής

admin

Όχι σε Σκόπια και Τίρανα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

admin

Σύνοδος Κορυφής: Πώς ανακατεύει την τράπουλα το βέτο της Κύπρου

admin

Κοινό πρόγραμμα κατασκοπείας Γερμανίας – ΗΠΑ για 23 χρόνια

admin

Κινέζοι αγοράζουν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα στη Λακωνία!

admin

Πώς είναι η εμπειρία του διδακτορικού για τους φοιτητές

admin

Τα μηνύματα Μοσκοβισί για δημοσιονομικό κενό και πλεονάσματα

admin

Επιδότηση μισθολογικού κόστους στο 100% στην Ηπειρο

admin

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ

admin

Πιο ενισχυμένη προστασία των χρηστών από online παράνομο περιεχόμενο

admin

Η Βαυαρία ζητά υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν στη Γερμανία

admin

Επαγγελματίες σχολιάζουν και ενημερώνουν για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

admin

Φτιάξε και συ τώρα το δικό σου app!

admin