Image default
Διεθνή

Έρευνα : Αρκούν 330 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας μέχρι το 2030

Έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να δώσει τέλος στην πείνα σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030, αν επενδύονταν για αυτό το σκοπό $330 δισ.
Ομάδες ερευνητών συγκέντρωσαν στοιχεία από 23 χώρες και ανακάλυψαν ότι οι διεθνείς δωρητές θα πρέπει να προσθέσουν ακόμη $14 δισ. ανά έτος στις δαπάνες τους για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή για τα επόμενα δέκα χρόνια – δηλαδή να υπερδιπλασιάσουν την σημερινή τους συνεισφορά. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα έπρεπε επίσης να προσφέρουν $19 δισ. επιπλέον το χρόνο, πιθανώς μέσα από τη φορολογία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις ότι ο πλανήτης πρέπει «να σκαρφαλώσει ένα τεράστιο βουνό» προκειμένου να δώσει τέλος στην πείνα, η οποία βρίσκεται σε «ανησυχητικά» επίπεδα σε 11 χώρες και σε «σοβαρά» επίπεδα σε άλλες 40, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας.

«Δεν βοηθάμε τους πεινασμένους»

«Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα – δηλαδή την αύξηση της πείνας – και παρ’ όλα αυτά, σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι τις νύχτες. Τα ποσά που δαπανούμε αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Καρίν Σμόλερ, συνδιευθύντρια του Ceres2030, μιας συνεργασίας που ιδρύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Η Σμόλερ εξηγεί στον Guardian ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα οικονομικό μοντέλο που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινές δαπάνες θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε 14 τομείς, από την κοινωνική προστασία και την υποστήριξη των εισοδημάτων, μέχρι τις επενδύσεις στην έρευνα και την εκπαίδευση.

«Δεν μιλάμε για διπλασιασμό των δαπανών για να κάνουμε τα ίδια πράγματα», τονίζει.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο για την Ανάπτυξη, το Πανεπιστήμιο Cornell, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τις Πολιτικές Τροφής και το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανακάλυψε ότι οι τεχνολογικές πρόοδοι θα πρέπει να συνοδεύονται από υποστήριξη προς τους γεωργούς, ιδιαιτέρως τις γυναίκες, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να επωφεληθούν από νέες τεχνικές ή καλλιέργειες που προσφέρουν πιο αξιόπιστη σοδειά.

Επιπλέον, έδειξε ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό των απωλειών από τις σοδειές θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από την σημερινή εστίαση στην αποθήκευση, και να συμπεριλάβει περισσότερα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που ανέλυσε μισό εκατομμύριο ερευνητικών άρθρων των τελευταίων 20 ετών, για να ανακαλύψει ποιες τεχνικές θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πείνας.

«Αν οι πλούσιες χώρες διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για ανθρωπιστική βοήθεια και βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να θέσουν προτεραιότητες, να εντοπίσουν τους κατάλληλους στόχους και να αυξήσουν τις παρεμβάσεις με καλή σχέση κόστους – απόδοσης σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη της γεωργίας, η τεχνολογία, η καινοτομία, η εκπαίδευση, η κοινωνική προστασία και η διευκόλυνση του εμπορίου, μπορούμε να δώσουμε τέλος στην πείνα μέχρι το 2030», τονίζει ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της FAO.

Σχετικα αρθρα

Κινητικότητα στη Λιβύη: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Χαφτάρ για εκεχειρία

admin

«Λύκοι φυλούν τα πρόβατα»: Κίνα και Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

admin

Σάλος στις ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικάνου από αστυνομικούς

admin

Ερευνα: Ο Παρθενώνας έχει πιθανώς λάθος όνομα

admin

Κοινωνική ανισότητα: μια διαχρονική αμερικανική παθογένεια

admin

Κρεμλίνο: «Προκλητικοί οι ισχυρισμοί ότι στηρίζουμε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο»

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Ξεπέρασαν τις 150.000 οι νεκροί

admin

Αυστρία: Ακόμη 5.349 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα – Νέα δραστικά μέτρα ανακοινώνονται το απόγευμα

admin

Νόμπελ Χημείας σε μία Γαλλίδα και μία Αμερικανίδα

admin

Καναδάς: Δύο νεκροί από ισχυρή θύελλα στο Κεμπέκ – Χωρίς ρεύμα 400.000 άνθρωποι

admin

Τζόνσον : Μην ανησυχείτε παιδιά, ο κοροναϊός δεν θα σταματήσει τον Άγιο Βασίλη

admin

Die Welt: Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία

admin

Έρευνα: Πιο έντονη η μοναξιά της πανδημίας για την Generation Z

admin

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Το Facebook έβαλε προειδοποίηση στα post των δύο υποψηφίων

admin

Κορωνοϊός: Η Ουγγαρία λέει ότι θα έχει τα πρώτα εμβόλια στα τέλη Δεκεμβρίου

admin

Κοροναϊός – Βρετανία : Έλλειμμα άνω του 1,1 δισ. στα ταμεία του εθνικού συστήματος υγείας

admin

Το Charlie Hebdo «ξεγυμνώνει» τον Ερντογάν – Το αιχμηρό σκίτσο κατά του σουλτάνου

admin

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ: Χαμηλοί τόνοι στα τουρκικά ΜΜΕ

admin