Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Παγκόσμιες απώλειες 28 τρισ. δολαρίων έως το 2025 λόγω της πανδημίας

Ανεπανόρθωτα έχει πληγεί η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κοροναϊού, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ζημιά στη διετία 2020-2021 θα είναι περί τα 11 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, σε σχέση με τις προ κρίσης προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ οι απώλειες έως το 2025 θα φτάσουν τα 28 τρισ. δολάρια.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας.

Μάλιστα, κατά το Ταμείο περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέσουν σε βαθιά φτώχεια το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο τέλος του 2021, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ, μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Η ύφεση στο σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται στο 8,3% και στη λίστα με τις χειρότερες προβλέψεις βρίσκεται η Ισπανία (12,8%), η Ιταλία (10,6%), η Πορτογαλία (10%), η Γαλλία (9,8%). Στην έκθεση World Economic Outlook, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, επανέλαβε τις προβλέψεις για την Ελλάδα περί συρρίκνωσης κατά 9,5% το 2020 ( το ΥΠΟΙΚ προβλέπει 8,2%) και εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 4,1%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 προβλέπει άνοδο 6,8%. Βλέπει επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης το 1% το 2025). Για την ανεργία προβλέπει αύξηση στο 19,9% φέτος και υποχώρηση στο 18,3% το 2021.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν επιστρατεύσει οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αγγίζουν ήδη τα 12 τρισ. δολάρια.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ

Γενικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από το πιο «βαθύ» σημείο της ύφεσης, ωστόσο παραμένει η αβεβαιότητα και ο ρυθμός ανάκαμψης δεν είναι παντού ο ίδιος. Το Ταμείο δίνει σημασία στη στήριξη των επιχειρήσεων για την διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά και για τη διατήρηση της ρευστότητάς τους.

Επισημαίνει ωστόσο ότι, όσο εξομαλύνεται η κατάσταση, οι πολιτικές θα πρέπει να στραφούν προς την στήριξη της ανακατανομής της απασχόλησης από κλάδους που ενδέχεται να συρρικνωθούν μακροπρόθεσμα (τουρισμός) σε αναπτυσσόμενους τομείς (ηλεκτρονικό εμπόριο).

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω μετάβασης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστηριχθούν, αναφέρει, μεταξύ άλλων μέσω επιδομάτων και επανεκπαίδευσης – προσανατολισμού. «Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις μεταφορές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο», αναφέρει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

admin

Πόσο ελκυστικοί είναι οι μισθοί στη Γερμανία;

admin

Το Βερολίνο θα άρει την ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της ΕΕ στις 15 Ιουνίου, λέει ο ΥΠΕΞ

admin

Κοροναϊός : Κόντρα Ισπανίας – Λονδίνου για την ταξιδιωτική οδηγία και τη καραντίνα

admin

Αποκλειστικό MEGA : Εξυγιαίνονται ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

admin

Πέντε κατηγορίες καταναλωτών στη μετά-κοροναϊό εποχή – Ποια κριτήρια θα διαμορφώσουν τη ζήτηση

admin

Κ. Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

admin

Handelsblatt: Ύφεση έως και 15% (;) φέρνει η κρίση στην Ελλάδα

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : «Καμπάνα» 22% για όσους δεν πιάσουν το όριο

admin

Σεντένο για κοροναϊό: Το Eurogroup θα συζητήσει για μέτρα στήριξης περίπου μισού τρισ. ευρώ

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Ολοκλήρωση η εκκαθάρισης για το 2019

admin

Μανιφέστο που αλλάζει το νόημα του καπιταλισμού από 200 διευθύνοντες συμβούλους

admin

Λαγκάρντ : Ανάγκη να πετύχει το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης

admin

Το 2023 θα επιστρέψει η τουριστική κανονικότητα

admin

Τέλος στον βάσιμο λόγο απόλυσης – Υπεγράφη η εγκύκλιος

admin

Πακέτα προσφορών ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι για να «σώσουν» τη χρονιά

admin

Τουρκία : Oι πολίτες ζουν με 300 ευρώ – Στερούνται τα βασικά αγαθά και ο Ερντογάν τους μοιράζει… τσάι

admin

Κρ.Λαγκάρντ: Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα

admin