Image default
Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ: H παγκόσμια ύφεση θα είναι λιγότερη από την εκτιμώμενη τον Ιούνιο-Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από τον κοροναϊό δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο εκτιμήθηκε νωρίτερα, προέβλεψε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και η ανάκαμψη θα είναι μακρά και επίπονη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του κόσμου προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,4% φέτος, όχι τόσο έντονα όσο η πτώση 5,2% που προβλεπόταν το ΔΝΤ τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να είναι η πιο σοβαρή κάμψη μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

“Αυτές είναι δύσκολες στιγμές, αλλά υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι”, έγραψε η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, στο εξαμηνιαίο World Economic Outlook του ταμείου. “Οι δοκιμές έχουν αυξηθεί, οι θεραπείες βελτιώνονται και οι δοκιμές εμβολίων έχουν προχωρήσει με πρωτοφανή ρυθμό.”

Το ΔΝΤ απέδωσε τις βελτιωμένες προοπτικές σε καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις προηγμένες οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο, την επανάληψη της ανάπτυξης στην Κίνα και σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο.

«Ενώ η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει, η ανάβαση πιθανότατα θα είναι μεγάλη, ανομοιογενής και αβέβαιη», έγραψε η κα Gopinath. Ανέφερε τα σχόλια την περασμένη εβδομάδα από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκιέιβα, η οποία είπε ότι «αυτή η καταστροφή δεν έχει τελειώσει» παρά μια «λιγότερο τρομερή» εικόνα από ό, τι εμφανίστηκε τον Ιούνιο.

Οι προοπτικές για το 2020 βελτιώθηκαν για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες και τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ευρωζώνης, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Οι εκτιμήσεις μειώθηκαν για την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το ΔΝΤ είπε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν “πολύ πιο αδύναμο, αν δεν υπήρχαν σημαντικές, γρήγορες και άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές, νομισματικές και κανονιστικές απαντήσεις”.

Η Κίνα, όπου προήλθε η πανδημία, ήταν η πρώτη που έκλεισε και η πρώτη που άνοιξε ξανά και θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα αναπτυχθεί φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Νο. 2 παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί 1,9% το 2020, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 6,1% πέρυσι.

Επειδή οι μειώσεις δεν θα είναι τόσο έντονες το 2020, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι επίσης μικρότερη, δήλωσε το ΔΝΤ. Η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί 5,2% το 2021, σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση 5,4%.

Για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, η ανάκαμψη το 2021 δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για να θεραπεύσει όλες τις ζημιές που σημειώθηκαν το 2020. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη το επόμενο έτος προβλέπεται στο 3,1% μετά από μείωση 4,3% φέτος. Η ευρωζώνη θα επεκταθεί 5,2% μετά τη μείωση 8,3%. Η Ιαπωνία είναι πιθανό να δει ανάπτυξη 2,3%, μετά από πτώση 5,3%.

Οι όγκοι του παγκόσμιου εμπορίου είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 8,3% το 2021 μετά από πτώση 10,4% φέτος, δήλωσε το ΔΝΤ.

Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πλήρης ανάκαμψη θα διαρκέσει αρκετά χρόνια για τις περισσότερες χώρες, προκαλώντας «σοβαρή αναστάτωση στον προβλεπόμενο ρυθμό βελτίωσης του μέσου βιοτικού επιπέδου σε όλες τις ομάδες χωρών», ανέφερε η έκθεση.

Σε ενημέρωση την Τρίτη, η κα Gopinath δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αυξάνει τους παγκόσμιους αριθμούς και χωρίς την Κίνα «η σωρευτική ανάπτυξη για το 2020 και το 2021 είναι αρνητική». Η οικονομία της Κίνας έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα της το 2019, είπε, αλλά για περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως τμήματα της Ευρώπης ή της Λατινικής Αμερικής, «πρόκειται να επιστρέψει το 2023 στα προ-πανδημικά επίπεδα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε εκτιμήσεις την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας ότι περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα πέσουν σε ακραία φτώχεια – που ορίζεται ότι ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα. Ο πρόεδρος της τράπεζας, David Malpass, δήλωσε ότι η κρίση είναι επίσης πανδημία οικονομικής ανισότητας.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο συναντώνται ουσιαστικά για το συντονισμό των πολιτικών. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ατζέντας.

Προβλέψεις για την Ελλάδα

Ανάκαμψη με το «σταγονόμετρο» προβλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία το 2021, δίνοντας στη χώρα μας μια από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ο πήχης για την ελληνική οικονομία μπαίνει στις προβλέψεις του Ταμείου στο 4,1%, αισθητά χαμηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος, στην περίπτωση όπου δεν έρθουν τα κεφάλαια από την Ευρώπη και η πανδημία συνεχίσει να δίνει το παρών έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, επηρεάζοντας για μία ακόμα χρονιά τον τουρισμό.

Στο βασικό σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δυναμική ανάκαμψη 7,5% το επόμενο έτος, ποσοστό το οποίο δεν «βλέπει» το ΔΝΤ για καμία χώρα της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ βέβαια δεν φημίζεται για τις αισιόδοξες προβλέψεις του, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν.

Στο World Economic Outlook, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική εκτίμηση είναι πως για την παγκόσμια οικονομία, ο ανήφορος που διανοίγεται με φόντο την πανδημία θα είναι μακρύς, άνισος και σπαρμένος με αβεβαιότητες.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο τέλος του 2021, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ, μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Σε περιβάλλον πρωτοφανούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία θα δυσκολευτεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Φέτος, η ύφεση θα φτάσει στην Ελλάδα το 9,5% (8,2% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών) και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι 4,1%. Στην ευρωζώνη αντίστοιχα, μετά από βουτιά 8,3%, ακολουθεί ανάπτυξη 5,2%. Σε μια προβολή στο μέλλον, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια θέση του ότι, σε βάθος χρόνου, η ελληνική οικονομία θα «σέρνεται» με ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2025.

Η Ελλάδα φέτος δεν κρατά τα σκήπτρα της ύφεσης στην ευρωζώνη. Προηγούνται η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%. Προβλέπεται όμως πως θα εμφανίσει μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάκαμψης (4,1%), «περνώντας» μόνο τη Φινλανδία (3,6%) και την Ολλανδία (4%). Το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης προβλέπεται στην Ισπανία με 7,2%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία, οι οποίες επίσης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος (από 17,3%), με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία, όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου, ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Η γενική προτροπή του ΔΝΤ προς όλες τις κυβερνήσεις είναι να μη βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης από την οικονομία, ενώ ειδικά για την Ελλάδα, πρόσφατα το Ταμείο είχε στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός από -0,6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος, αλλά θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρών (-3,6%) έως το 2025.

Σχετικα αρθρα

Η χειραγώγηση του νομίσματος της Ευρώπης

admin

Ζυμώσεις για τη διαδοχή Μέρκελ

admin

Ο πρόεδρος και η αγορά

admin

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό μνημόνιο

admin

Handelsblatt: Ο φόβος για «Italexit» αυξάνεται

admin

Γιατί η προσφυγική κρίση της Ευρώπης μπορεί να χειροτερεύει

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

20 χρόνια Πούτιν στην εξουσία

admin

Η στιγμή της Αριστεράς στην Ευρώπη τελειώνει

admin

Η Ευρώπη έχει μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε Αγώνες Πείνας

admin

Δεν πήγαν καλά οι εκπτώσεις: «Ζημιές» σε Αθήνα, Πειραιά, περιφέρεια Αττικής

admin

Εμφύλιος στη συγκυβέρνηση για το Μακεδονία του Μουζάλα

admin

Οι εφημερίδες υποδέχονται περισσότερους ψηφιακούς συνδρομητές στην εποχή των ψευδών ειδήσεων

admin

Bloomberg View: Δεν δικαιολογείται η επενδυτική αισιοδοξία για την Ελλάδα

admin

Κίνα: Πίσω από το οικονομικό θαύμα 7 δεκαετιών

admin

Έφοδοι στην Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος

admin

Το ΔΝΤ «τελειώνει» τις ελπίδες για παράταση του χρέους

admin

Ελβετικό φράγκο:Στην Βουλή οι δανειολήπτες

admin