Image default
Οικονομία

Ε.Ε.: 13 δισ. ευρώ στη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας

H ΕΕ κινητοποίησε από την αρχή της κρίσης πάνω από 13 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα της υλοποίησης της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κονδύλια της ΕΕ βοήθησαν τις εθνικές, τις περιφερειακές και τις τοπικές κοινότητες να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, διοχετεύθηκαν προς τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κονδύλια ύψους 4,1 δισ. ευρώ, για την αγορά ζωτικής σημασίας μηχανημάτων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Κινητοποιήθηκαν 8,4 δισ. ευρώ μέσω της παροχής επιχορηγήσεων, δανείων και σειράς εξατομικευμένων χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη της οικονομίας, και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τέλος, διοχετεύθηκαν περίπου 1,4 δισ. ευρώ μέσω του ΕΚΤ για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους και τη διάσωση θέσεων εργασίας.

Πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων για τη συνοχή

«Για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας και λογοδοσίας», η Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα ειδική ιστοσελίδα στην πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων για τη συνοχή, για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική συνοχής της ΕΕ στηρίζει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Με καθημερινές επικαιροποιήσεις, η πλατφόρμα θα παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις τροποποιήσεις του προγράμματος, τον προορισμό των πόρων και τον τρόπο με τον οποίο επενδύονται.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Η πολιτική συνοχής βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη διασφάλιση ταχείας ανάκαμψης. Τα αποτελέσματα του απολογισμού μας δείχνουν ότι όλα τα κράτη μέλη επωφελήθηκαν από την Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και του τομέα της υγείας. Από σήμερα, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, αυτά τα επιτυχημένα αποτελέσματα γίνονται σαφώς ορατά σε όλους μέσω του διαδραστικού μας πίνακα αποτελεσμάτων για τον κορωνοϊό».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόσθεσε: «Χάρη στην απλούστευση των κανόνων, η πολιτική συνοχής απέδειξε την προστιθέμενη αξία της φέρνοντας σε επαφή τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ, για την προστασία των πολιτών μας, τη διάσωση θέσεων εργασίας και τη θωράκιση των τοπικών οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το δίδαγμα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ και εμπλέκοντας όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη διαμόρφωση και την υλοποίηση σχεδίων ανάκαμψης. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευρώ που επενδύεται και να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα πηγαίνουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, χρειαζόμαστε τη συνοχή ως κατευθυντήρια πυξίδα για όλες τις επενδύσεις της ΕΕ».

Η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (CRII) και η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού + (CRII+) δίνουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επωφεληθούν από προσωρινή αύξηση της ενωσιακής συγχρηματοδότησης μέχρι ποσοστού 100% και να χρησιμοποιούν χρηματοδοτικούς πόρους από την πολιτική συνοχής για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμένων εξαιτίας της πανδημίας τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγορές εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων

admin

Κόντε : Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα φιλόδοξο και αποτελεσματικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Γαλλία : Επανέλαβε τις επιφυλάξεις της για τον αγωγό Nord Stream 2

admin

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

admin

Πέφτουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου λόγω κοροναϊού

admin

Φοροελαφρύνσεις : «Ανάσα» για μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Στο 75% η πληρότητα στη Σκύρο – Σε καλό δρόμο οι αφίξεις στην Τήνο

admin

ΟΔΔΗΧ : Με αρνητικό επιτόκιο η έκδοση των τρίμηνων εντόκων

admin

Αναδρομικά : Πότε θα γίνει η πληρωμή τους

admin

Η Eurolife ERB χορηγός στα «Βραβεία Βιώσιμης Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας»

admin

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ – Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ

admin

Πέντε μέτρα για άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας προτείνει ο Κ. Μίχαλος

admin

Σταϊκούρας στο MEGA: Στόχος μας η διατήρηση των θέσεων εργασίας

admin

Ο κοροναϊός «πάγωσε» την αγορά – Πότε πιστεύουν οι έμποροι πως θα επιστρέψουν στην κανονικότητα

admin

Τσίπρας: Δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με μικρή άνοδο

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Άνοιξε η ειδική σελίδα των ενστάσεων

admin

Κ. Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

admin