Image default
Πρώτο Θέμα

Τα «μυστικά» σχέδια του σουλτάνου

Αθήνα:-Διάλογος-μόνο-αν-αποσυρθεί-το-oruc-reis-–-Άγκυρα:-Ξεκινήσαμε-έρευνες

Ενδεχόμενη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια σημαίνει ότι αναζητά με κάθε τρόπο την έμπρακτη αντίδραση της Αθήνας.

“Η χαμηλή ταχύτητα που διατηρεί το Oruc Reis από το πρωί της Τρίτης,  το «κρυφτό» από το διαδίκτυο με το κλείσιμο του πομπού και οι κινήσεις που γίνονται στην περιοχή της navtex, παραπέμπουν στο επόμενο βήμα των προκλήσεων:

Την πόντιση καλωδίων στο νερό. Έως στιγμής δεν έχουν υπάρχει στοιχεία που να παραπέμπουν σε έρευνες, αλλά σε προπαρασκευαστικές ενέργειες”, ανέφεραν ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας…

Επισημαίνεται μάλιστα από ανώτατες πηγές ότι το γεγονός πως το βορειότερο σημείο της παράνομης navtex φτάνει μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, είναι μια πράξη που θέτει υπό αμφισβήτηση το Ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και η πιθανή παρουσία του ερευνητικού και των τουρκικών πολεμικών σε αυτή την απόσταση είναι το Ελληνικό Casus Belli.

Άλλωστε πολλές και διαφορετικά σχεδιασμένες ήταν οι ασκήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου, με το Πολεμικό Ναυτικό να επιδίδεται σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου και προάσπισης της κυριαρχίας.

Το πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει πολλά διδάγματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και με αυτά ως «προίκα» πορεύονται εν τω μέσω της νέας Ελληνοτουρκικής κρίσης, γνωρίζοντας πολύ καλύτερα τι πρέπει να πράξουν την κατάλληλη στιγμή.

Η Ελληνική παρουσία εντός της περιοχής της παράνομης navtex έχει ενισχυθεί σε σχέση με τις πρώτες στιγμές, της 3ης κατά σειρά κρίσης από τον Ιούλιο μέχρι τώρα. Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί το σύνολο του Ελληνικού στόλου ώστε εφόσον απαιτείται, να κάνει πράξη αυτό που γνωρίζουν τα έμπειρα στελέχη του, καλύτερα απ’ τον καθένα.

Μάτια και αυτιά υπάρχουν σε ξηρά, θάλασσα και αέρα έλεγαν ανώτατες πηγές και με την ανάλογη ετοιμότητα αλλά και το αποφασιστικό πνεύμα που διακατέχει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο Επιτελείο που παρακολουθούν κάθε κίνηση δεν τρέφουν αυταπάτες πιστεύοντας πως μέσα σε αυτό το δεκαήμερο το σεισμογραφικό δεν θα κινηθεί ακόμη πιο βόρεια ή πως η Τουρκία δείχνει προκλητική μεν αλλά δεν πλησιάζει δε.

Καταλαβαίνουν ότι η Άγκυρα αυτές τις πρώτες ώρες της νέας προκλητικής παρουσίας του Oruc Reis βολιδοσκοπεί τις Ελληνικές προθέσεις και κόκκινες γραμμές αλλά ταυτόχρονα εισπράττει και τα μηνύματα διεθνώς. Και αυτά από τις πρώτες κι όλας ώρες της νέας πρόκλησης, δεν είναι σίγουρα υπέρ της πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σχετικα αρθρα

UBS: Οι πρώτες εκτιμήσεις

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin

Περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις σε χέρια ξένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα €256,5 δισ. ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2018

admin

Eurogroup: Εύσημα ναι, δόση ίσως…

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin

Μειωμένος κατά 42,7% ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2015

admin

Τι σημαίνει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις παγκόσμιες αγορές

admin

Κλοιός επιτήρησης από ΔΝΤ, αγορές και οίκους αξιολόγησης!

admin

Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα και το χρέος, στο τραπέζι του Eurogroup

admin

120 δόσεις: Ποιοι οφειλέτες κερδίζουν, ποιοι εξαιρούνται από το νέο σχήμα

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Panama Papers: 1,2 δισ. δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη

admin

Το χρηματιστήριο επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

FAZ: Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν επιχειρήσεις με ελκυστικά μερίσματα

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ, το παρασκήνιο και τα καινούρια πρόσωπα

admin

Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests -Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα

admin

Τι σηματοδοτεί η νέα έξοδος στις αγορές

admin