Image default
Οικονομία

G20 : Σύνοδος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το μορατόριουμ στο χρέος φτωχών χωρών

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της G20 συνέρχονται σήμερα, για να συζητήσουν για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την παγκόσμια ύφεση που οφείλεται στην πανδημία της Covid-19 και για την παράταση του μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους φτωχών χωρών.

Οι συνομιλίες που θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγονται την επομένη της επικαιροποίησης των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ανακοίνωσε ύφεση 4,4% της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα διαρκέσουν χρόνια.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου βρίσκονται «συνομιλίες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της G20 για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας», αλλά αφορούν και «την πρόοδο στο θέμα του μορατόριουμ στο χρέος (των φτωχών χωρών) και την πρόταση παράτασής του το 2021», αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεσμεύτηκαν τον Απρίλιο σε αναστολή για το 2020 της εξυπηρέτησης του χρέους των φτωχών χωρών, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, διεθνείς οργανώσεις και ακτιβιστές ζητούν την παράταση του μέτρου αυτού και για το 2021, ακόμη και το 2022, όπως ζητεί η ΜΚΟ Oxfam.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι χώρες της G20 μπορεί να ανανεώσουν το μορατόριουμ αυτό μόνο για έξι επιπλέον μήνες, διότι «ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πιστωτές (…) δεν εξακολουθούν να συμμετέχουν» στην προσπάθεια να βοηθηθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, επικαλούμενος χώρες όπως η Κίνα ή ακόμη ιδιώτες πιστωτές.

Μέχρι σήμερα 46 από τις 73 πιο φτωχές χώρες έχουν ζητήσει να ωφεληθούν από αυτήν την πρωτοβουλία, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Αφρική.

Η G20 επικρίθηκε έντονα από διεθνείς ΜΚΟ, ακτιβιστές, αλλά και πολιτικούς υπευθύνους για την ανεπαρκή της δράση, σύμφωνα με αυτούς, απέναντι στις φτωχές χώρες.

Η σύνοδος αυτή της G20 γίνεται την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και να δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες, προκαλώντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο επιχειρήσεων και θεαματική αύξηση της ανεργίας.

Οι μαζικές ενέσεις ρευστότητας από τις κυβερνήσεις στις οικονομίες των χωρών τους περιόρισε σχετικά την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 καθιστά πολύ αβέβαιες τις προοπτικές, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το χρέος των 73 πιο φτωχών χωρών αυξήθηκε κατά 9,5% το 2019, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 744 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειολήπτες, για να αποφευχθεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για μια κρίση του δημόσιου χρέους» σε πολλές χώρες.

-

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

ΕΤΕπ: Σήμερα το «πράσινο φως» για δάνεια 200 δισ. ευρώ

admin

ΕΚΑ: Ανάγκη αυξημένης προστασίας των εργαζομένων την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων

admin

Κοροναϊός – Κομισιόν : Αν ακυρώθηκε ταξίδι οι καταναλωτές μπορούν να αρνούνται τα voucher

admin

ΟΑΕΔ: 14 ανοιχτά προγράμματα για περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,66%

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών : Η πρωτοβουλία της Google για την ανάκαμψη της εργασίας στην Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με άνοδο 0,30%

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών : Πώς αλλάζουν οι αστικές συγκοινωνίες της χώρας

admin

Κοροναϊός – Ολλανδία : Τουλάχιστον 27.000 εταιρείες ζητούν κάλυψη του μισθολογικού κόστους

admin

Κίνα: η εκδίκηση του κρατικού καπιταλισμού

admin

Απόσυρση ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η αγορά

admin

Ακίνητα : Ποιες είναι οι παγίδες με τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

admin

HSBC: Ύφεση 6% φέτος στην Ελλάδα

admin

Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

admin

Δεν άντεξε η Wall Street στην επίθεση… του κοροναϊού

admin

Κ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η σημερινή έκδοση ομολόγου

admin