Image default
Διεθνή

Επιστολή ευρωβουλευτών στην Κομισιόν: Οι θεραπείες μεταστροφής συνιστούν βασανιστήριο

Ανοιχτή επιστολή με σκοπό να μπει τέλος στις εγκληματικές θεραπείες μεταστροφής σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν 60 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ως θεραπεία μεταστροφής εννοούμε κάθε είδους προσπάθεια από επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, πνευματικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές, να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου ατόμων κάθε ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών).

Οι θεραπείες μεταστροφής μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ψυχοθεραπεία-ψυχανάλυση, ψυχιατρική εκτίμηση, ψυχιατρική αγωγή, άλλη φαρμακευτική ή και ορμονική αγωγή, μέχρι συμπεριφορικές τεχνικές και σωματική βία. Οι συνέπειές της περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτοκτονικότητα, αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, αυτοτραυματικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν μέτρα για να τερματίσουν αυτή την πρακτική μια για πάντα στην Ευρώπη.

Συνιστούν βασανιστήριο

Η επιστολή ξεκίνησε από τη Διακομματική Ομάδα του Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ, με τον τίτλο: «Οι θεραπείες μετατροφής συνιστούν βασανιστήριο».

Στο εσωτερικό της, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου εξηγούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να χαρακτηριστεί η πρακτική αυτή, εκτός από «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που επιδιώκει να παρέμβει σε κάτι που δεν χρειάζεται να διορθωθεί – τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή/και την έκφραση φύλου ενός ατόμου. Αποτελεί μια πρακτική διάκρισης που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων και η οποία προκαλεί σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά βάσανα στα θύματά της».

Πού έχει απαγορευτεί

Όλοι οι σημαντικοί επιστημονικοί φορείς έχουν απορρίψει τις πρακτικές εδώ και δεκαετίες με τον ΟΗΕ να έχει ζητήσει επίσης την απαγόρευση τους. Ωστόσο, μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες – η Αλβανία, η Μάλτα και η Γερμανία – το έχουν κάνει πράξη.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανοίξει ο διάλογος για τις θεραπείες μεταστροφής. Όμως οι θεραπείες αυτές γίνονται και στη χώρα μας, ΚΑΙ από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και συχνά στοχεύουν σε ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά. Πολλές φορές παρουσιάζονται ως θεραπείες άλλων ψυχικών δυσκολιών, ως θεραπείες με την άδεια των θεραπευόμενων ατόμων ή των γονιών τους, και ως επίλυση “μπερδέματος” των ατόμων σε νεαρές ηλικίες.

Κάθε πρακτική με αντίστοιχη στόχευση είναι αντιεπιστημονική και συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση. Η τυχόν επιθυμία του θεραπευόμενου ατόμου (ή του γονέα του) να “αλλάξει”, δεν αναιρεί την αντιεπιστημονικότητα και την παραβιαστικότητά της.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλείς συμπεριληπτικές και καταφατικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, και η διερεύνηση των ταυτοτήτων τους, αν το επιθυμούν, οφείλει να γίνεται σε ασφαλές πλαίσιο που δεν στοχεύει στην αλλαγή του (όποιου) αυτοπροσδιορισμού τους.

Το Orlando LGBT+ αποφάσισε να ανοίξει τον διάλογο για τις θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα, μέσα από μία μακροπρόθεσμη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο: Η Ταυτότητά μου Δεν Θέλει Αλλαγή.

Επιπλέον, καλεί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φορείς εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε έναν ανοιχτό διάλογο για τις θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : 12,54 εκατ. κρούσματα και πάνω από 559.000 θάνατοι παγκοσμίως

admin

Ολλανδία: Χωρίς βαθιές ανάσες και φιλιά θα κάνουν σεξ οι ιερόδουλες στους οίκους ανοχής

admin

Γεωργία : Επεισόδια με διαδηλωτές που ζητούν επανάληψη των εθνικών εκλογών

admin

Κοροναϊός : Προβλέψεις για εμβολιασμό 100 εκατ. ανθρώπων στις ΗΠΑ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

admin

Γερμανία : Άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις χώρες της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου εισηγήθηκε ο ΥΠΕΞ

admin

Κορωνοϊός – Κίνα: Μπροστά τους το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Άλλα 68 επιβεβαιωμένα κρούσματα

admin

Βηρυτός : Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής – Είχαν προειδοποιήσει για το νιτρικό αμμώνιο

admin

Γιγάντιο πείραμα στη Λειψία για να «σωθούν» οι συναυλίες στην εποχή του κορωνοϊού

admin

Εμβόλιο AstraZeneca-Οξφόρδης: Τι αλλάζει μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις από ΜΜΕ

admin

Ο Τράμπ «τεντώνει το σκοίνι»…

admin

Καναδάς : Σύλληψη ενόπλου κοντά στο σπίτι του Τριντό

admin

Κοροναϊός : Ο τρόμος επιστρέφει – Σε ποιες χώρες αναζωπυρώνεται η πανδημία

admin

Φρίκη για 13χρονη στην Κολομβία: Την βίασαν οχτώ στρατιώτες

admin

Ιταλός υπ. Άμυνας: Η Τουρκία αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο

admin

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο προετοιμάζεται για συνάντηση με τον Τραμπ

admin

Εκλογές ΗΠΑ : «Σταματήστε την καταμέτρηση» λέει ο Τραμπ – «Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει» απαντά ο Μπάιντεν

admin

Ρωσία : Ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία πριν ασθενήσει

admin

ΗΠΑ: Ειδικά μέτρα εξετάζονται για το επόμενο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν μετά το χάος που επικράτησε

admin