Image default
Οικονομία

Μίχαλος: Η Τουρκία δυναμιτίζει την ειρήνη και την οικονομία στην Ε.Ε.

Την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε κατά τις εργασίες μέσω τηλεδιάσκεψης της ΓΣ των Ευρωεπιμελητηρίων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της η γείτονα χώρα θέτει σε κίνδυνο, εκτός από τη σταθερότητα και την ειρήνη, και την οικονομία στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έθεσε εκτός ημερησίας διατάξεως τις τουρκικές παραβάσεις στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της αυτές η Τουρκία δυναμιτίζει κάθε διαπραγμάτευση τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο για την σύνδεσή της με την Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε:

“Σε αυτήν εδώ τη γενική συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων δεν θα  μπορούσα να μη θίξω για μια ακόμη φορά το ζήτημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας και να καλέσω εσάς, ως εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας αλλά και ως συμβούλους των κυβερνήσεων σας επι ζητημάτων οικονομίας, να σταματήσουμε να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Το πρόβλημα υπάρχει, το δημιουργεί η Τουρκία και δεν είναι μόνο πολιτικό όπως λανθασμένα έχει αναφέρει ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων.

Είναι ένα πρόβλημα που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και πρέπει και εμείς να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιλυθεί.

Όσο η Τουρκική κυβέρνηση προβαίνει σε πολεμικές ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των θαλασσών, η σταθερότητα και η ειρήνη απειλείται και μαζί κινδυνεύει και η οικονομία.

Και στην προηγούμενη ΓΣ σας έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά όπως αποδείχθηκε υποτιμήσατε το πρόβλημα, όπως δυστυχώς κάνει και η ηγεσία της Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ, που απέτυχε παταγωδώς να φέρει σε πέρας την προσπάθεια διαμεσολάβησης για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εμείς ως επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες οφείλουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα την εικόνα και να εκτιμούμε τις καταστάσεις και να προβλέπουμε τι αυτές μας επιφυλάσσουν και να λαμβάνουμε μέτρα.

Βεβαίως θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο η τουρκική αντιπροσωπεία στα Ευρωεπιμελητήρια να μπορεί να παρέμβει ή έστω να εκφράσει άποψη για την στάση της κυβέρνησης του, καθώς είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται και για την πιο δημοκρατική κυβέρνηση ιδιαίτερα σε όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα απειλεί την ειρήνη και κατά συνέπεια και την οικονομία και πρέπει να καταδικαστεί. Και όσοι νομίζουν ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια αυταπατώνται. Οι εντάσεις, η αστάθεια, πόσο μάλλον δε πολεμικά επεισόδια δεν εξυπηρετούν κανέναν. Και η υπόθεση της Τουρκίας φυσικά δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό ζήτημα. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν συνεχιστεί ή ακόμη και οξυνθεί η κατάσταση. Η υπόθεση αφορά το σύνολο της ΕΕ και φυσικά και εμάς τους επιχειρηματίες.

Ας πράξουμε πριν είναι αργά…”.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Μίχαλο, ο Κύπριος εκπρόσωπος στα Ευρωεπιμελητήρια και  γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακής ανέφερε ότι προσυπογράφει και συμπαρίσταται με την άποψη του προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου, καθώς η τουρκική συμπεριφορά, πέρα από την πολιτική αστάθεια στην περιοχή, δημιουργεί αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα και οι επιχειρήσεις και των δύο χωρών επηρεάζονται.

Στη δευτερολογία του και απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου εκπροσώπου, ο οποίος επέμενε περί πολιτικού ζητήματος που δεν έπρεπε να τεθεί στη ΓΣ των Ευρωεπιμελητηρίων, ο κ. Μίχαλος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες τις τελευταίες εβδομάδες εάν όχι μήνες. Ενώ, υπενθύμισε στον Τούρκο εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δε θα πρέπει να γίνει εφόσον συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά. Για αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως τα Ευρωεπιμελητήρια.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι. Θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά και πρέπει να πάρουμε θέση και μέτρα ως επιχειρηματίες αλλά και οικονομικοί σύμβουλοι των κυβερνήσεών μας. Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτό” τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Σχετικα αρθρα

«Αισθητή» η πανδημία στο εισόδημα των Ευρωπαίων

admin

Eurostat: Πόσοι Έλληνες επιλέγουν το Διαδίκτυο για τις αγορές τους

admin

ΟΑΕΔ: Σε 1.018.503 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Νοέμβριο του 2019

admin

«Πράσινο φως» για το Πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. για την ανεργία

admin

Τρεις στους 4 Έλληνες πιστεύει πως η οικονομία της χώρας δεν θα αντέξει 2ο γενικό lockdown

admin

Μεταρρυθμίσεις, μείωση μισθών και φόρων ζητούν οι βιομήχανοι

admin

Χάκερ υπέκλεψαν αριθμούς πιστωτικών – Αντικαθιστούν 15.000 κάρτες οι τράπεζες

admin

ΗΠΑ : Κίνδυνος οι επιπτώσεις της ύφεσης να πλήξουν τους νέους για δεκαετίες

admin

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΔΝΤ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα οργανώθηκε σωστά

admin

Προσαρμογή λειτουργίας υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ λόγω του κορoνοϊού

admin

Κοροναϊός : Ερχεται πανδημία ανισότητας και λιτότητα που σκοτώνει

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: 100 ημέρες επικεφαλής της ΕΚΤ

admin

Έρευνα : Διπλό σοκ για τη βρετανική οικονομία το Brexit

admin

ΣΕΒ : Πρακτικός οδηγός για τη σωστή χρήση και διαχείριση των cookies από τις επιχειρήσεις

admin

Πλειστηριασμοί : «Παγώνει» το ηλεκτρονικό σφυρί έως τις 26 Ιανουαρίου

admin

Κλίμα κοροναϊού στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Βουτιά 70% της επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος τον Ιούλιο

admin

Τα προϊόντα «μαϊμούδες» στερούν 552 εκατ. ευρώ από την οικονομία ετησίως

admin