Image default
Επιχειρήσεις

Le Monde: Η θυγατρική EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα και ο Όμιλος Libra θύματα απάτης ύψους 500 εκατ.ευρώ

Στην εμπλοκή στελέχους της EDF Ανανεώσιμες από την Ελλάδα, σε απάτη ύψους 500 εκ. ευρώ παγκοσμίως, αναφέρεται πρόσφατο δημοσίευμα, της γαλλικής “Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα, επικαλείται δηλώσεις του Ομίλου Libra συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, περί μεγάλης απάτης, φωτογραφίζοντας ευθέως ως υπεύθυνο το διευθυντή της EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα.

Με την διεξαγωγή ερευνών, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 από τις Ελληνικές αρχές για την εποπτεία των τραπεζών και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, ο Όμιλος Libra, ανακάλυψε ένα σύνολο δαιδαλωδών και αμφιλεγόμενων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων, για τις οποίες δηλώνει με σειρά επιχειρημάτων και στοιχείων παντελή άγνοια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με τον Όμιλο Libra να ασκεί αγωγή εναντίων 10 ατόμων και 69 νομικών προσώπων ενώπιων του Κυπριακού δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής των Ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Libra καθώς επίσης και ο διευθυντής της EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα (2013-2017). Μέσα από δικαστικές ενέργειες σε Χονγκ Κονγκ και Κύπρο, ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία, παρέχοντας αξιόπιστο υλικό και πληροφορίες για την υπόθεση.

Μεταξύ των εναγόμενων συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Deomax, η οποία απέκτησε συμμετοχή σε έργα της EDF τον Ιούνιου του 2016 έναντι 1,8 εκατ. ευρώ και τον επόμενο μήνα μετέφερε 2,4 εκατ. ευρώ σε εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ με την επωνυμία Ever Ascent και η οποία όπως απεδείχθη ανήκε στον Έλληνα επικεφαλής της EDF Ανανεώσιμες.

Στην συνέχεια η Deomax μετέφερε 2,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ, δικαιούχος της οποίας δεν είναι άλλος από τον συνεταίρο του πρώην επικεφαλής της EDF και CEO στην εταιρεία Nostira (ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την θέση του CEO στην εταιρεία), η οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εναγόντων.

Μεταξύ άλλων συγκεντρώθηκαν έγγραφα και καταθέσεις, που έχουν υποβληθεί στις δικαστικές αρχές, σύμφωνα με τα οποία ο Όμιλος Libra, ισχυρίζεται ότι η εξαγορά αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, αξίας 84 εκατ.ευρώ από την θυγατρική της EuroEnergy στιγματίστηκε από υπεξαίρεση και ένα μεγάλο ποσό από την συνδιαλλαγή οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές τσέπες.

Η μητρική εταιρεία EDF υποστήριξε ότι δεν την έχουν προσεγγίσει οι αρμόδιες αρχές και διατηρεί το δικαίωμα της να υποβάλλει καταγγελία μόλις είναι σε θέση να αναλύσει την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο πρώην εκπρόσωπος του Ομίλου Libra στην Ελλάδα, μέσω του δικηγόρου του αρνείται σθεναρά κάθε ισχυρισμό τονίζοντας ότι πάντα ενεργούσε με καλή πίστη και προς όφελος του Ομίλου Libra.

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Οι εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ

admin

Νέος CEO στα ΕΛΤΑ ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος

admin

Attica Group: Έλαβε διαβάθμιση «B» από την ICAP

admin

Η πανδημία «εκτόξευσε» τις παγκόσμιες πωλήσεις tablets – Τα κέρδη των κορυφαίων της αγοράς

admin

Μυτιληναίος: Έκτακτη ΓΣ στις 18/12/20 με θέμα την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού

admin

Lamda: Μνημόνιο με Εθνική για τα οικόπεδα δίπλα στο The Mall

admin

«Θηλιά» τα… φέσια λόγω Covid-19 για το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων

admin

Goldman Sachs: Ενδιαφέρεται για το τμήμα πιστωτικών καρτών της General Motors

admin

Ο Γερμανός πουλά την Play στην Πολωνία στη γαλλική Iliad – Στα 2,2 δισ. η συμφωνία

admin

Σήμα κινδύνου από ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»

admin

ΕΛΠΕ: Προσφορά στο “ΑΤΤΙΚΟΝ” προηγμένου Συστήματος Διάγνωσης για τον ιό

admin

Ελλάκτωρ: Στην Eldorado Gold το 5% που κατείχε στην Ελληνικός Χρυσός

admin

Λατομεία στη Βουλγαρία εξαγόρασε η Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες

admin

Ολοκληρώθηκε η λειτουργική συγχώνευση Eurobank Bulgaria-Piraeus Bank Bulgaria

admin

Ν. Καραμούζης (Grant Thorton): «Η χώρα δεν αντέχει να εξέλθει και από αυτή την κρίση φορτωμένη με νέα δάνεια»

admin

Αναστασάτος: Πότε θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης

admin

Lamda Development: Στο 42,2% το ποσοστό της CLH – Τα πακέτα σε Τ. και Δ. Νάτση

admin

Handelsblatt: Oι επενδυτές αποφεύγουν το Χρηματιστήριο, αλλά όχι τα ομόλογα

admin