Image default
Επιχειρήσεις

SKY Εxpress: Eνα φιλόδοξο «στοίχημα» αξίας €400 εκατ. ευρώ εν μέσω Covid 19

Σε μία φιλόδοξη κίνηση και μάλιστα εν μέσω πανδημίας προχωρά η Sky Express του ομίλου Γρύλου, μετά τη συμφωνία με την Airbus, η οποία σε τιμές τιμοκαταλόγου αντιστοιχεί στα 400 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την απόκτηση έξι καινούριων αεροσκαφών Airbus, τύπου Α320neo με άμεση ένταξή τους στο στόλο της, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το πτητικό της έργο εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος. Την ελληνική εταιρεία «καλωσορίζει’» στο πελατολόγιο της και ο όμιλος της Airbus σε μία συγκυρία όπου η πανδημία έχει δώσει καίριο πλήγμα στον τομέα των αερομεταφορών πανευρωπαϊκά με αποτέλεσμα ο κλάδος σύσσωμος να αναθεωρεί άρδην την στρατηγική του όσον αφορά τις νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Airbus, η Sky Express που έχει την έδρα της στην Αθήνα προχώρησε σε παραγγελία τεσσάρων νέων αεροσκαφών A320neo κι επιπλέον στη μίσθωση δύο A320neos από την ACG Aviation Capital Group, έχοντας προστεθεί πλέον στη διεθνή λίστα των 430 εταιρειών που χρησιμοποιούν Airbus.

Από πλευράς της ελληνικής εταιρείας, πρόκειται για μία κίνηση που δίνει ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό, σε μία περίοδο όπου ο κλάδος των αερομεταφορών έχει υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης στα ταξίδια. Η αξία της συναλλαγής, σε τιμές τιμοκαταλόγου (δεδομένου ότι το τίμημα διαμορφώνεται χαμηλότερα ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας), αντιστοιχεί σε 400 εκατ. ευρώ.

Ο Ιωάννης Γρύλος, διευθύνων σύμβουλος ομίλου IOGR, δήλωσε από την πλευρά του χθές ότι «η SKY Εxpress μπαίνει σε μια νεα εποχή, αλλάζοντας το τοπίο των αερομεταφορών στην Ελλάδα. Με οικονομικούς και ανταγωνιστικούς ναύλους που σέβονται τον επιβάτη και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον, η SKY express μεγαλώνει, πετάει ψηλότερα και στηρίζει την ελληνική οικονομία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλάνο για την ενίσχυση του στόλου προϋπήρχε ήδη από την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της εταιρείας για ενίσχυση των δραστηριοτήτων στο δίκτυο εξωτερικού, ωστόσο η συμφωνία με την Airbus «έκλεισε» μέσα στο πολύ δύσκολο 2020. «Τα νέα αεροσκάφη με την χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, έρχονται να αυξήσουν τον ιδιόκτητο στόλο της SKY Εxpress, ενισχύοντας περαιτέρω το πτητικό της έργο, το οποίο καλύπτει αυτή την στιγμή καλύπτει 34 προορισμούς εντός Ελλάδας», αναφέρουν οι επιτελείς του ομίλου, ενώ μετά τη νέα εξέλιξη διανοίγονται περαιτέρω προοπτικές και στο δίκτυο εξωτερικού.

Η πρώτη πτήση των νέων αεροσκαφών θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου με το καινούριο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και οι επιβάτες μπορούν να κάνουν κρατήσεις, έχοντας στη διάθεσή τους πολλαπλές επιλογές ναύλων και πρόσθετων υπηρεσιών. Σταδιακά και μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα καίνουργια αεροσκάφη θα καλύπτουν τους προορισμούς εσωτερικού αλλά και εξωτερικού από πλευράς της εταιρείας που έχει θέσει στόχο να μεγαλώσει τα μεγέθη της.

Πέρυσι η εταιρεία είχε έσοδα κοντά στα 90 εκατ. ευρώ με ένα νούμερα στα πέριξ του 1,3 εκατ. επιβάτες. Φέτος η εταιρεία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει τη χρονιά με θετικές επιδόσεις: Ενδεικτικά για τον Ιανουάριο η αύξηση των εσόδων ήταν κατά 33,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019 και τον Φεβρουάριο κατά 22,9%, για να ξεκινήσει από το Μάρτιο η πτώση σε επίπεδο εισιτηρίων και εσόδων, ακολουθώντας τις γενικότερες τάσεις της αγοράς πανευρωπαϊκά.

Σχετικα αρθρα

ΟΠΑΠ: Παρέμεινε ισχυρός και διανέμει μέρισμα 0,30 ευρώ 

admin

Μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της Attica bank Properties στο ΤΜΕΔΕ

admin

Praxia: Πιθανή παράταση για υποβολή προσφορών

admin

Edenred: Στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο της της εστίασης

admin

Mate Xs: Το αναδιπλούμενο smartphone της Huawei στην Ελλάδα

admin

Jumbo: Το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μια χαμένη χρονιά – Πάνε πίσω τα νέα καταστήματα

admin

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

admin

Prodea: Την διανομή επιπλέον μερίσματος 0,295 ευρώ ενέκρινε η ΓΣ

admin

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στα €61,3 εκατ. η λειτουργική κερδοφορία – Αύξηση κατά 13,7% στο α’ τρίμηνο

admin

Market Analysis: Συνεχίστηκε η διορθωτική κίνηση στις κυριότερες μετοχικές αγορές

admin

Inditex (Zara): Ζημιά €195 εκατ. το α΄εξάμηνο

admin

Στα χέρια του Δημήτρη Ματεμτζή πέρασε ο όμιλος Intrafashion με το γνωστό σήμα Pink Woman

admin

Folli Follie: Μετά τη θαλαμηγό οι Κουτσολιούτσοι καλούνται να επιστρέψουν και τα πολυτελή ΙΧ

admin

Χρηματιστήριο: Αναμένοντας το Triple Witching…

admin

Έλτον: «Πράσινο φως» σε ομολογιακό δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ

admin

CHRO ΟΤΕ: Διαμορφώνουμε εργασιακό περιβάλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα

admin

Η Amazon «διαλύει» τον ανταγωνισμό: Βγάζει δικές της ασπίδες προσώπου στο 1/3 της τιμής τους

admin

Διπλασιασμό ισολογισμού επιδιώκει η Attica Bank

admin