Image default
Επιχειρήσεις

Βρετανία: Aπώλειες ύψους 95 εκατ. λιρών κατέγραψε η αλυσίδα παμπ Whetherspoon’s

Ηχηρό οικονομικό «χτύπημα» δέχτηκε η δημοφιλής αλυσίδα παμπ της Βρετανίας, JD Wetherspoon, όπου κατέγραψε απώλειες ύψους 95 εκατ. λιρών κατά τη διάρκεια του lockdown, με τον ιδρυτή της να ασκεί δριμεία κριτική στον Μπόρις Τζόνσον και τις σπασμωδικές του κινήσεις να θέσει την έξαρση της πανδημίας υπό έλεγχο.

Η αλυσίδα, η οποία κατέγραψε κέρδη 95 εκατομμυρίων λιρών κατά το προηγούμενο έτος, δήλωσε ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 30,6% στα 1,26 δισ. λίρες, καθώς οι παμπ της παρέμειναν κλειστές. Η προ φόρων ζημία περιλαμβάνει 60 εκ. λίρες έκτακτων εφάπαξ δαπανών, συμπεριλαμβανομένων 29 εκατ. λιρών  που σχετίζονται με τις απώλειες των αποθεμάτων, τα έξοδα προσωπικού και τον εξοπλισμό.

Η εταιρεία θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα προχώρησε στην άμεση μείωση του προσωπικού της – κατά 108 άτομα – στα κεντρικά της γραφεία, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για μείωση 450 υπαλλήλων στις παμπ που διατηρεί σε έξι αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιβεβαίωση των περικοπών έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ζυθοποιίας Marston και την μείωση 2.150 θέσεων εργασίας – τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της εταιρείας- από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια τακτική ακολούθησε η έτερη αλυσίδα παμπ, Greene King, καθώς προχώρησε σε απολύσεις 800 εργαζομένων και την μόνιμη αναστολή λειτουργίας 79 παμπ και εστιατορίων.

Η Wetherspoons δήλωσε ότι από τις 4 Ιουλίου 429 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, ποσοστό 1% του συνολικού προσωπικού που αριθμεί τους 43.000.

«Εάν οι παμπ ήταν, πράγματι,«κέντρα μετάδοσης», αναμένεται ότι τα ποσοστά μόλυνσης θα είναι υψηλότερα μεταξύ των εργαζομένων από αυτά του γενικού πληθυσμού», δήλωσε ο Τιμ Μάρτιν, ιδρυτής και πρόεδρος του JD Wetherspoon.

«Φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας είχε καταγραφεί ήδη από τις πρώτες 11 εβδομάδες του 2020, καθώς είδε τα έσοδα της να μειώνονται κατά 15%, απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με την έναρξη της πανδημίας. Ο Μάρτιν είπε: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και οι σύμβουλοι της δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός lockdown. Ηε βρετανική κυβέρνηση επέβαλε τον ένα περιορισμό μετά τον άλλο, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και μελέτη, καθώς φαίνεται δεν είχαν ως γνώμονα την επιστήμη και τους υγειονομικούς κανόνες».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως ο «πιο σκληρός» κανονισμός για τη βιομηχανία της εστίασης, ήταν η καθιέρωση απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 22:00, «της οποίας οι υποστηρικτές περιορίζονται στα γραφεία της Downing Street».

Οι αναλυτές στο Investec παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αλυσίδας παμπ, παρά τον συνεχιζόμενο οικονομικό αντίκτυπο λόγω των περιορισμών και των τοπικών lockdown ανά τη χώρα.

Σχετικα αρθρα

Τα πρώτα 26,6 εκατ. μπήκαν στο ταμείο της Bain

admin

Lamda Development: Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση στο Ελληνικό

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό του ΟΠΑΠ για το ομολογιακό των 200 εκατ.

admin

Γ. Περιστέρης προς μετόχους της Τέρνα Ενεργειακής: Σοφή επιχειρηματική-επενδυτική επιλογή η καθαρή ενέργεια

admin

Η Κομισιόν ενέκρινε την ολλανδική βοήθεια €3,4 δισ. στην KLM

admin

Συνεργασία Κ. Μίχαλου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου για την οικονομία

admin

Χαντζηνικολάου: Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη

admin

Καθοδικά οι πωλήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Εννέα ενδιαφερόμενοι για το ΣΔΙΤ ευρυζωνικών δικτύων

admin

Η έξυπνη συνταγή για μείωση χρεώσεων στην κινητή

admin

Το «Sunouzo» είναι σαν… ούζο και φλερτάρει με τις ξένες αγορές

admin

Folli Follie: Τι είπε στη ΓΣ για τα οικονομικά και την εξυγίανση

admin

Eργο διαμεταφοράς προϊόντων της ΦΑΓΕ ανέλαβε ο Oμιλος FDL

admin

Coca Cola: Παγκόσμιο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με κόστος μαμούθ: ως 550 εκατ. δολάρια

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διατήρηση πιστοληπτικής διαβάθμισης σε Α από την ICAP παρά τον COVID-19

admin

Ανοιξε το πρώτο υποκατάστημα της Optima Bank

admin

O Δημήτριος Μίσκου νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ Eurobank

admin

Άλμπερτ Μπουρλά: Ο Έλληνας «Mr Pfizer» θέλει να «δώσει» στον κόσμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

admin