Image default
Ευρώπη

ΠΟΕ: H ΕΕ μπορεί να προβεί σε αντίποινα ύψους 4 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για την επιδότηση των Boeing

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επέτρεψε στην ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αξίας έως και 4 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, ως αντίμετρο για παράνομες επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα βασίζεται σε προηγούμενα πορίσματα του ΠΟΕ που κρίνουν ότι οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing είναι παράνομες βάσει της νομοθεσίας του ΠΟΕ.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων δήλωσε σχετικά: «Αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές προϊόντων στην Ευρώπη. Θα προτιμούσα να μην φτάσουμε μέχρι εκεί —οι επιπλέον δασμοί δεν είναι προς το οικονομικό συμφέρον των δύο πλευρών, ιδίως ενώ προσπαθούμε να ανακάμψουμε από την ύφεση λόγω της Covid-19. Είμαι σε επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό μου, πρέσβη κ. Lighthizer, και ελπίζω οι ΗΠΑ τώρα να μειώσουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν πέρυσι στις εξαγωγές της ΕΕ. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε θετική δυναμική τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη και θα μας βοηθούσε να βρούμε κοινό έδαφος σε άλλους βασικούς τομείς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται αποφασιστικά για αυτό το αποτέλεσμα. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και να επιβάλουμε παρόμοιους δασμούς. Ενώ είμαστε πανέτοιμοι για αυτή τη πιθανότητα, δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Πέρυσι τον Οκτώβριο, κατόπιν παρόμοιας απόφασης του ΠΟΕ σε παράλληλη υπόθεση για τις επιδοτήσεις της Airbus, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε εξαγωγές της ΕΕ αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ως αντίποινα. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ να καταργήσουν επιζήμιους δασμούς που επιβαρύνουν χωρίς λόγο τον βιομηχανικό και τον γεωργικό τομέα.

Η ΕΕ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα κατόπιν διαπραγματεύσεων. Ενώ βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και εμπλέκει τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να μπορέσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων αντιποίνων σε περίπτωση που δεν υπάρχει προοπτική εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Ο εν λόγω σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του καταλόγου των προϊόντων που θα υπόκεινται σε πρόσθετους δασμούς της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται απέναντι στο no deal Brexit του Τζόνσον

admin

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θέλει να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια «δεύτερη Ουκρανία»

admin

Προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία

admin

Το «Κύμα Ανακαινίσεων» της ΕΕ για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 9 Ιουλίου

admin

Συνάντηση δύο φορές την εβδομάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit το Σεπτέμβριο

admin

ΕΕ: Σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας για τον κοροναϊό

admin

Η Ισπανία ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα σύνορα με τη Γαλλία

admin

12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

admin

Ε.Ε.: Πιο φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα – Μείωση εκπομπών 55% έως το 2030

admin

Η Γαλλία εξαπολύει επίθεση για να σημαδέψει το μέλλον της Ευρώπης

admin

«Σερβία 2025»: Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης ύψους 14 δισ. ευρώ

admin

Δίκη Siemens: Ελαφρυντικά σε πέντε Γερμανούς και σε δύο χρηματιστές

admin

Οι Καταλανοί κρίνουν το μέλλον του Σάντσεθ

admin

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέος στόχος 55% μείωσης εκπομπών για την ΕΕ – Πιο φιλόδοξα έργα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

admin

Έκκληση Αναστασιάδη για δυναμισμό της Ε.Ε. έναντι της Άγκυρας

admin

ΕΣΠΑ: Σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων φιλοδοξεί να αλλάξει τη συνολική κατάσταση των απορριμμάτων στον δήμο Αλεξάνδρειας

admin

Σε φάση ωρίμανσης το ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των ελληνικών startups

admin

Έκκληση για προσήλωση στη δημοκρατία απηύθυνε η Μέρκελ την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας

admin