Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Eυρώπη : Τα νέα lockdowns «ρίχνουν» μετοχές και ζήτηση καυσίμων

Τα νέα lockdowns  στην Ευρώπη  έριξαν τις μετοχές την Πέμπτη και απείλησαν να εμποδίσουν τη ζήτηση καυσίμων, επαναφέροντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 μειώθηκε κατά 2,1%, μια τρίτη συνεχόμενη απώλεια και τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Σεπτέμβριο.  Μετοχές σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως Royal Dutch Shell και Eni παρουσίασαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent-crude, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των τιμών του πετρελαίου, έκλεισαν με άνοδο 0,4% στα 43,16 $ το βαρέλι, μετά από πτώση έως 4,1%.

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις κοροναϊού στις ΗΠΑ και οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις σχετικά με την οικονομική τόνωση έχουν διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε στενό εύρος συναλλαγών πρόσφατα.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου έκλεισαν 0,2% στα 40,96 δολάρια το βαρέλι, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τους.

 Το αργό πετρέλαιο παρέμεινε περίπου 40 δολάρια τους τελευταίους μήνες, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η ζήτηση θα σταματήσει να κινείται προς τα εμπρός.

Σε ένα άλλο σημάδι ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές, το δολάριο αυξήθηκε την Πέμπτη και σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Μήνες αφότου οι ευρωπαϊκές αρχές πάλεψαν ένα μέτρο ελέγχου της εξάπλωσης του νέου κορανοϊού, επιβάλλοντας μερικούς από τους σκληρότερους περιορισμούς του δυτικού κόσμου, οι περιπτώσεις εκτοξεύονται εκ νέου. Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν τις τελευταίες ημέρες με περιορισμούς στα ταξίδια και στον ελεύθερο χρόνο που έχουν σχεδιαστεί για να καταστέλλουν ένα δεύτερο κύμα.

Οι περιορισμοί απέχουν πολύ από το πλήρες κλείσιμο που έθεσε σε ακινησία ολόκληρους τους τομείς αυτήν την άνοιξη. Ωστόσο, οι επενδυτές δήλωσαν ότι απειλούν να χτυπήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και να μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και στη βιομηχανία.

«Η ευρωπαϊκή ζήτηση πετρελαίου είχε ανακάμψει και η ανησυχία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά και εάν πρόκειται να εξαπλωθεί ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο Price Futures Group. “Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για μόνιμη καταστροφή της ζήτησης”

Το Ηνωμένο Βασίλειο. η κυβέρνηση είπε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο θα τεθεί στο δεύτερο επίπεδο του συστήματος τριών επιπέδων προειδοποίησης της χώρας από το Σάββατο, απαιτώντας από τους ανθρώπους να σταματήσουν να αναμιγνύονται με άλλα νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι οι μολύνσεις στη βρετανική πρωτεύουσα διπλασιάζονταν κάθε 10 ημέρες. Η Γαλλία την Τετάρτη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την περιοχή του Παρισιού και οκτώ άλλες μητροπολιτικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα lockdowns αντιστοιχούν στη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αερίου κατά τους επόμενους μήνες, ανέφεραν οι έμποροι και οι αναλυτές. Η ζήτηση πετρελαίου στην Ευρώπη ήταν περίπου 10% χαμηλότερη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αυτήν την εβδομάδα.

Το εταιρικό χρέος πωλήθηκε επίσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Στις αγορές πιστωτικών παραγώγων, το κόστος προστασίας των ευρωπαϊκών ομολόγων επενδυτικού βαθμού από χρεοκοπία τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε σε σχεδόν 57.000 ευρώ ετησίως ανά 10 εκατομμύρια ευρώ ομολόγων σύμφωνα με την IHS Markit.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης χάρη στη χρήση των καυσίμων στις μεταφορές, το εμπόριο και τη βιομηχανία. Η ζήτηση ανακάμπτει στην Ασία, αλλά έχει σταματήσει στη Δύση εν μέρει λόγω της αναβίωσης του Covid-19.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Πώς ένα lockdown μετέτρεψε την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» στον «παράδεισο» των Ευρωπαίων

admin

Πρέπει να αποχωρήσει η Σκωτία από τη ζώνη της λίρας;

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Το πραγματικό λάθος της Γερμανίας

admin

Επικίνδυνη και επιπόλαιη η αμερικανική πολιτική

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Σταθεροποίηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2014

admin

Το παζλ των βρετανικών εκλογών

admin

Το δημοκρατικό επιχείρημα για την ανατροπή του Brexit

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις “ανατίναξε” την αγορά ομολόγων

admin

Στενά του Χορμούζ: Η πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο

admin

Η αργή ανάπτυξη θα δοκιμάσει τις αντοχές των ψηφοφόρων

admin

Η τραπεζική ένωση δεν αρκεί για να σώσει την ευρωζώνη

admin

Αχνές κόκκινες γραμμές και… αγκάθια στο Παρίσι

admin

Είναι καιρός οι αγορές να αναγνωρίσουν την πολιτική πραγματικότητα

admin

H Ελλάδα ανήκε και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης

admin

Αναβρασμός σε SPD και CDU

admin

«Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»

admin