Image default
Επιχειρήσεις

ΕΒΕΠ: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να σταθούν όρθιες όταν τελειώσει η πανδημία

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς παρακολουθεί εναγωνίως τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και προσπαθεί να καταθέσει προτάσεις, ώστε η κατάσταση που θα βρεθούν χιλιάδες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, να είναι διαχειρίσιμη. Στο επίκεντρο των προτάσεων του Επιμελητηρίου προς τη Κυβέρνηση βρίσκονται η διατήρηση της απασχόλησης και του εισοδήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας, η μείωση των φόρων και οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με κίνητρα στους συνεπείς. Η νέα έξαρση του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη, δυσχεραίνει την κατάσταση στην ελληνική αγορά και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς ο τζίρος τους βαίνει μειούμενος, ενώ οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες «τρέχουν», αυξάνοντας μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές και «κόκκινα δάνεια» σε επιπλέον 26 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ εξάμηνο χάθηκε από την αγορά τζίρος 22 δις ευρώ, αφού ο κύκλος εργασιών των 1,4 εκ. ελληνικών επιχειρήσεων, κάθε μορφής, υποχώρησε στα 124 δις ευρώ, έναντι των 146 δις ευρώ πέρυσι. Ο τζίρος «βούλιαξε» ακόμη περισσότερο το οκτάμηνο με απώλειες 31 δις ευρώ και στα 160 δις από τα 190 δις ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τον φετινό Αύγουστο, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, χάθηκαν επιπλέον 4 δισ ευρώ από την αγορά, ενώ αντίστοιχη υποχώρηση υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, των εκπτώσεων και διακοπών, ανήλθε σε 16,9 δις ευρώ, καταγράφοντας μείωση 20,1% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που ήταν 21,2 δισ ευρώ.

Μάλιστα, ο Αύγουστος ήταν χειρότερος μήνας για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο, που οι επιχειρήσεις έκαναν τζίρο 19,8 δις ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 63,2% τον Αύγουστο 2020 σε σύγκριση με του 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ενώ ξενοδοχεία και εστίαση καταγράφουν πτώση 55%.

Για τις 206.000 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,49 δις ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,8% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που είχε ανέλθει σε 2,36 δις ευρώ. Κατάρρευση τζίρου, σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο δίμηνο, υπέστησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις με 395 εκ. τον Ιούλιο και σχεδόν 665 εκ. ευρώ τον Αύγουστο.

Στο λιανεμπόριο, οι πωλήσεις της εκπτωτικής περιόδου του Αυγούστου υποχώρησαν σχεδόν 30% στα 438 εκ. από τα 568 εκ. ευρώ πέρυσι. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δοκιμάζονται σκληρά, με τις συνολικές ετήσιες απώλειες του κύκλου εργασιών να εκτιμώνται, μετά και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, να ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων αναμένεται, επίσης, να μειωθεί κατά 50%, από τα 14 δις ευρώ πέρυσι, στα 7 δις ευρώ φέτος, ενώ υπάρχει ένα «κενό ρευστότητας» 33 δις ευρώ.

Παράλληλα με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, ο κορωνοϊός «συρρικνώνει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών που, παρά τα μέτρα, το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί από 3% έως 5,5% και κατ´ επέκταση η ιδιωτική κατανάλωση κατά 6%. Τέλος, σύμφωνα με την ΤτΕ η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου, αφού η οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του έτους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με ιδία μέσα, μέχρι την εκταμίευση των πρώτων ευρωπαϊκών πόρων της τάξης των 13 δις ευρώ, μετά το α’ εξάμηνο του 2021, από τα συνολικά 72 δις ευρώ της περιόδου 2021-27, να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τις πολύ μεγαλύτερες απώλειες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς του 2020.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του, δηλώνει:

«Η νέα έξαρση της πανδημίας “βάζει φρένο” στην ανάκαμψη της οικονομίας, “βουλιάζει” τον τζίρο των επιχειρήσεων, “στεγνώνει” τη ρευστότητα στην αγορά και συνεχίζει να απαιτεί τη δρομολόγηση νέων πρόσθετων μέτρων μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο της πανδημίας, αλλά και μέχρι να δράσει στην οικονομία. Το ζητούμενο μέχρι τότε είναι να στηριχθεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα του τόπου, ώστε η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει τις πληττόμενες επιχειρήσεις σε “διαχειρίσιμη” κατάσταση ανάκαμψης.»

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Νηρεύς: Στην Philosofish οι Ιχθυοκαλλιέργειες Β.Εύβοιας, έναντι 22,6 εκατ.

admin

Νέος CFO του Ιασώ ο Ιωάννης Τσάκωνας

admin

Πήραν «μπροστά» οι ΔΕΚΟ – Κέρδη 192 εκατ. ευρώ για το Υπερταμείο

admin

REDS: Διευκρινήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας στα έσοδα εξαμήνου

admin

Απολύει όλους τους εργαζόμενους η νέα ιδιοκτησία του Πόρτο Καρράς

admin

O 10ετής πόλεμος της σοκολάτας στη Γερμανία έχει πλέον νικητή

admin

Αύξηση τζίρου 53% για την Trastor ΑΕΕΑΠ

admin

Παραγωγή αντισηπτικών από την FAMAR, μετά από έγκριση του ΕΟΦ

admin

Inform Λύκος: Οι μεγάλες αλλαγές και το μετοχικό ράλι

admin

Coca Cola: Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ενίσχυσης της οικονομίας

admin

Γαλλία: Μειώθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων λόγω του κορονοϊού

admin

Πρωτοποριακό TEDx για τις πωλήσεις από την Interamerican

admin

Grant Thornton: Έξι μεγάλες προκλήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω COVID-19

admin

Δωρεάν σύστημα για τηλε-εργασία από την Cisco

admin

Μοτοδυναμική: Καταβολή μετρητών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικής

admin

H Amazon «βλέπει» Ελλάδα – «Έρχεται» κέντρο διανομής στο Θριάσιο

admin

Πρόγραμμα Εξωστρέφειας egg: Διασύνδεση με το γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας

admin

Ξεκινά η δεύτερη φάση του market test για τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin