Image default
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Ικανοποίηση με το κοινό δάνειο ελληνικών- κινεζικών τραπεζών για πράσινες επενδύσεις

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή του πρώτου κοινού δανείου μεταξύ ελληνικών και κινεζικών τραπεζών που χρηματοδοτεί μεγάλες πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και της χώρας, εκφράζει με σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το πρώτο κοινό δάνειο μεταξύ ελληνικών και κινεζικών τραπεζών που χρηματοδοτεί μεγάλες πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και της χώρας. Τα έργα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών είναι πολλαπλώς ωφέλιμα: ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των νησιωτικών περιοχών, επιτρέπουν το “σβήσιμο” των φουγάρων της ΔΕΗ και εξοικονομούν χρήματα από τον φορολογούμενο, αφού με την ολοκλήρωσή τους θα οδηγήσουν σε μείωση των ΥΚΩ κατά 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την πολιτική και χαίρομαι που τη στηρίζουν και οι τράπεζες, στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις που επεκτείνονται και στις ΑΠΕ, στη σύγχρονη επεξεργασία των αποβλήτων, στην πράσινη επιχειρηματικότητα γενικότερα», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε ότι το δάνειο συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ και το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που υλοποιεί σε βάθος δεκαετίας. «Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής στη χώρα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι ελληνικές και οι κινεζικές τράπεζες είναι αρωγοί του αναπτυξιακού μας έργου.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για την επίσπευση των έργων του και ταυτόχρονα βελτιώνει τη χρηματοοικονομική του θέση προς όφελος όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μανουσάκης.

Οι επικεφαλής των τριών ελληνικών τραπεζών και οι εκπρόσωποι της BOC εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στη χώρα. Υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη σύμπραξης των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τους βέλτιστους και πλέον βιώσιμους όρους.

Σημειώνεται ότι το κοινό ομολογιακό δάνειο εξαετούς διάρκειας, υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ και τις τέσσερις πιστώτριες στις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Σχετικα αρθρα

Γεωργία : Διορθώσεις προφανών σφαλμάτων για την Ενιαία Ενίσχυση 

admin

Παράταση στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού – Ποιοι είναι δικαιούχοι

admin

Στα 12,9 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ

admin

Συμφωνία για επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

admin

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές εισφορές – Ποιους αφορούν

admin

HSBC για Ελλάδα: Βλέπει ύφεση 8,2%- Tι περιμένει για το Χ.Α.

admin

Οι 10 πιο σημαντικές μεταβολές της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία 2010-2019

admin

Κοροναϊός : Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα στις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Σταϊκούρας στο MEGA : Διευρύνονται οι ΚΑΔ – Εχουμε ολιστικό σχέδιο

admin

Θεοχάρης: Ευπρόσδεκτοι οι βρετανοί τουρίστες, ίσως από τις 15 Ιουλίου

admin

Βουτιά προς νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος στο άνοιγμα

admin

Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ

admin

Η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες: Η νέα κανονικότητα και τα αυστηρά πρωτόκολλα

admin

Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

admin

Ιστορικό τριήμερο ράλι του Dow Jones και ισχυρή άνοδος στη Wall Street

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι μετοχές μετά το χθεσινό κραχ

admin

Τask Force για τις Τράπεζες δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών

admin