Image default
Οικονομία

Στα ύψη τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωζώνη

Δεκαπλάσια εκτιμάται πως θα είναι φέτος η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συγκριτικά με πέρυσι, προσεγγίζοντας συνολικά το ένα τρισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από ανάλυση των Financial Times, το συνολικό έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των 19 κρατών-μελών που μοιράζονται το ευρώ αναμένεται να φθάσει τα 976 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Δηλαδή, θα διαμορφωθεί στο 8,9% του φετινού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας κατά το δεκαπλάσιο όχι μόνον τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2019, αλλά και τις φετινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υπολογίζουν πως τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέσα στο 2021, παρά την ανάκαμψη στην οποία προσδοκούν. Συνολικά προβλέπεται πως θα φθάσουν τα 700 δισ. ευρώ ή στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Τελευταία φορά που τα δημοσιονομικά ελλείμματα έφθασαν σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν αρχές του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το συνολικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη έφθασε το 6,6% του ΑΕΠ. Οι Financial Times, αλλά και αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εξηγούν πως αυτός ο εκτροχιασμός των προϋπολογισμών από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης δεν ανησυχεί τους επενδυτές. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ελλάδας να έχει οδηγηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να δανειστούν για να διατηρήσουν σε ετοιμότητα τα συστήματα υγείας και να αμβλύνουν όσο είναι δυνατό τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του Covid-19. Παρά το μεγάλο μέγεθος της ύφεσης μέσα στο 2020 και τον προβληματισμό που επικρατεί για τις διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οι προοπτικές ανάκαμψης μέσα στο 2021 επιδεινώνονται όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού σε νέα υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

«Τουρισμός Για Όλους»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

ΥΠΟΙΚ: Εννέα παρεμβάσεις για την φυσική καταστροφή στην Εύβοια

admin

Επιδότηση μέχρι 55% σε επενδύσεις πρωτογενούς τομέα άνω των 500.000 ευρώ

admin

Ποιος είναι ο «Τσιόδρας της Οικονομίας» που θα αναλάβει το πακέτο των 32 δισ. ευρώ

admin

Κοροναϊός : Δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ

admin

Κοροναϊός : Μείωση – ρεκόρ της δραστηριότητας στις ισχυρές οικονομίες

admin

Τα “μυστικά” του νέου Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Η Amazon επενδύει στην Ελλάδα – Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας

admin

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας

admin

Ελβετία : Η οικονομία μπορεί να χάσει πάνω από 100 δισ. δολ. λόγω κοροναϊού

admin

Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με το Προεδρείο ΟΕΕ

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρώνονται νωρίτερα, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

admin

Βόρεια Μακεδονία : Επιμένουν στον όρο «μακεδονικά κρασιά» οι γείτονες

admin

Διαγραφή δημόσιου χρέους: Αναγκαιότητα ή απειλή – Η ΕΚΤ παίρνει (ξανά) θέση

admin

H βουτιά της λίρας, θηλιά για τον Ερντογάν

admin

Αιμορραγία στο Χρηματίστηριο : Χάθηκαν 5,5 δισ. ευρώ, με βουτιά 13,39%

admin