Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Μπορεί να απελευθερώσει 1 τρισ. ευρώ για «πράσινα» ομόλογα, σύμφωνα με έρευνα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη 1 τρισ. ευρώ εταιρικών ομολόγων εάν επιλέξει να εξαιρέσει τις ρυπογόνες εταιρείες από τις αγορές της, στο πλαίσιο των «πράσινων» σχεδίων της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, όπως έδειξε έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το βρετανική δεξαμενή σκέψης New Economics Foundation και υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace, προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα των εταιρειών κατά την επιλογή του εταιρικού χρέους, το οποίο θα αγοράζει ως μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης πολλών τρισ. ευρώ.

Η Λαγκάρντ ανέδειξε αυτή την ιδέα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει σωστά τον κίνδυνο για την κλιματική αλλαγή και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης αυτής της αποτυχίας, ως μέρος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της στρατηγικής της.

Οι ερευνητές του NEF διαπίστωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμα να αντλήσει από ένα σύνολο 1.829 εταιρικών ομολόγων κεφάλαια ύψους 1,062 τρισ. ευρώ αν εξαιρούσε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εκείνες με σχετικά υψηλούς ρύπους άνθρακα.

Και τα δύο αυτά μέτρα ισοδυναμούν με μείωση μόλις κάτω του 30% σε σύγκριση με το μέγεθος των εκκρεμών επιλέξιμων ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από κλάδους που σχετίζονται με τον άνθρακα εκτός από τα πράσινα ομόλογα και να διαθέτει χρέος αξίας 1,078 τρισ. ευρώ για να το επενδύσει και να συμπεριλάβει και τα ομόλογα που στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης.

«Ήρθε η ώρα για το πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να αποδεσμεύσει το πρόγραμμα QE από τον άνθρακα», δήλωσε ο Γιάννης Δαφέρμος, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. «Η ανάλυση δεδομένων μας δείχνει πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Ο ίδιος και οι συν-συγγραφείς Ντανιέλα Γκαμπόρ, Μαρία Νικολαϊδή, Άνταμ Πάουλοφ και Φρανκ βαν Λέρβεν αναφέρουν στη μελέτη, ότι οι αγορές της ΕΚΤ έχουν επιβραβεύσει δυσανάλογα τις ρυπογόνες βιομηχανίες όπως οι παραγωγοί πετρελαίου, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που δεν χρησιμοποιούν ΑΠΕ και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, σε σχέση με τη συμβολή τους στην απασχόληση στην Ευρωζώνη και την προστιθέμενη αξία.

Η ΕΚΤ αγόρασε χρέος αξίας 236 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς του Εταιρικού Κλάδου, συν 52,4 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία, το οποίο περιλαμβάνει επίσης εταιρικό χρέος.

Έχει αγοράσει αυτά τα ομόλογα ανάλογα με τα εκκρεμή ποσά τους, εντούτοις αυτή η λεγόμενη αρχή της ουδετερότητας της αγοράς «τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση από την Λαγκάρντ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ισαμπέλ Σνάμπελ», καταλήγει η έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Για επενδύσεις στην Ελλάδα ενδιαφέρεται το Κατάρ -Τι είπε ο πρέσβης της χώρας

admin

Ο 10ετής κύκλος του Νίκου Μαντζούφα

admin

Reuters: Oι ΗΠΑ εξέταζαν αποκλεισμό της Huawei από το τραπεζικό σύστημα

admin

Κοινωνικό μέρισμα : «Παράθυρο» για μεγαλύτερο ποσό άφησε ο κ. Πέτσας

admin

ΠΟΞ : «Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να ζήσει» – Το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή : Πιστώνονται την Πέμπτη τα χρήματα σε 99.012 δικαιούχους

admin

Covid-19: Σε «παράλυση» πάνω από το ένα-τέταρτο της αμερικανικής οικονομίας

admin

Aργεντινή: Θα αποφύγει την… ένατη χρεοκοπία;

admin

Γερμανία: CDU, SPD και Πράσινοι ζητούν την κατάργηση των νομισμάτων του ενός και δύο λεπτών

admin

H πανδημία επανέφερε τα τεφτέρια στην αγορά

admin

ΥΠΟΙΚ: Νέο πλαίσιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Το σενάριο για την μείωσή της

admin

Παραιτήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

admin

Ελαφρύνσεις : Πώς «μεταφράζονται» οι εξαγγελίες για ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τέσσερα σενάρια για τη Σύνοδο και ο αντίκτυπος στις αγορές

admin

Χρηματιστήριο : Υψηλά κέρδη 3,63%, πάτησε τις 600 μονάδες

admin

Ολη η αλήθεια για τα 750 δισ. – Τι σημαίνει για την Ελλάδα, τα γκρίζα σημεία, που θα πάνε τα 32 δισ.

admin

Γερμανία: Φέρνει ανάπτυξη η μείωση του ΦΠΑ;

admin