Image default
Επιχειρήσεις

Πως θα κάνει η Ελληνική βιομηχανία τη ψηφιακή μετάβαση

«Σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως βασικό στοιχείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων και οικονομιών, η ανάπτυξη μιας πρωτοπόρας, ανταγωνιστικής, ψηφιοποιημένης, καινοτόμας  βιομηχανικής βάσης αποτελεί εθνική προτεραιότητα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Ιωάννης Κυριακού σε συναντήσεις εργασίας για την ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα (Industry 4.0), που πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Το Σχέδιο Δράσης εκπονείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Βιομηχανίας»- Industry 4.0 της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με σκοπό τη διαμόρφωση  μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής και ενός κατάλληλου Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανάδοχο του έργου την εταιρεία PwC και υπεργολάβο την εταιρεία Accenture.

Μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής, το έργο είναι στο στάδιο εκπόνησης του Σχεδίου Δράσης που περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα πολιτικής για τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις βιομηχανικού περιβάλλοντος, τα οποία εστιάζουν στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος με έμφαση σε συγκεκριμένα πεδία και τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει αναλυτικά μέτρα σε τρεις τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελληνική Βιομηχανία: τεχνολογίες ευφυούς μεταποίησης, δομικά υλικά και κυκλική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνάντηση εργασίας αντικείμενο των συζητήσεων ήταν το Σχέδιο Δράσης της Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Βιομηχανίας και ο σχεδιασμός του μοντέλου διακυβέρνησης και επικοινωνίας της. Στη δεύτερη συνάντηση εργασίας, έγινε διαβούλευση επί των Τομέων Υψηλής Προτεραιότητας που έχουν προκύψει από τα προηγούμενα στάδια του έργου: τεχνολογίες ευφυούς μεταποίησης, δομικά υλικά και κυκλική οικονομία.

Και στις δύο συναντήσεις εργασίας αναγνωρίστηκε η σημασία εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίσθηκε η σημασία των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου έργου. Σε επιμέρους ζητήματα, αναδείχθηκε η σημασία της στήριξης σχετικών επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης και ειδικά σε επίπεδο ΜμΕ,  του σχεδιασμού ολοκληρωμένων παρεμβάσεων καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης ενισχυμένων παραγωγικών σχέσεων  σε επίπεδο οικοσυστημάτων και αλυσίδων αξίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεχούς διαβούλευσης και επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων επί των θεμάτων τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της εγχώριας βιομηχανίας.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν, εκτός του κ. Ιωάννη Κυριακού, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης, στελέχη από τις Γενικές Γραμματείες Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (ΓΓΔΕ-ΕΣΠΑ) και Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων καθώς και στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Γραμματεία  Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων).

Από την πλευρά της βιομηχανίας στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), της Ελληνικής Παραγωγής-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

Στις συναντήσεις, συμμετείχαν επίσης στελέχη και εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) και του Αναδόχου του έργου (PwC/Accenture). 

Σχετικα αρθρα

Χαμένα έσοδα 7,3 δισ. ευρώ για τις Nike, Adidas και Puma εν μέσω της πανδημίας

admin

Κόντρα Intrakat με τη Θρύλος ΑΕ για έκταση στο Ρέντη

admin

Α. Γεωργιάδης για «Βαρβαρέσος»: Το υπουργείο έκανε το καθήκον του

admin

Ιασώ: Νέος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού ο κ. Γεώργιος Κατωπόδης

admin

Deloitte: Διεθνής διάκριση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας

admin

Σαράντης: Εξαγόρασε το σήμα LUKSJA έναντι 9,2 εκατ. λιρών

admin

Space: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το πρώτο εξάμηνο

admin

Συμφωνία ΕΤΑΔ-FULGOR για την πώληση ακινήτου στο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων

admin

EquiFund: Ένα ευρώ επένδυσης αντιστοιχεί σε περίπου 3,7 συνολικών επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις

admin

Trastor: Απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι από τον ΑΒΑΞ

admin

Νοrth Stream 2: Ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης ζητούν επιχειρήσεις εάν υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,4 δισ τον Ιούνιο – Αλλαγές για να πάρουν χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις

admin

Creta Farms: Στο 30,59% η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη

admin

«Λουτρό αίματος» στην αγορά εργασίας της Βρετανίας: 60.000 απολύσεις σε ένα 24ωρο

admin

ΟΕΕ: Δέκα προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων εφαρμογής των μέτρων στήριξης

admin

Μηνύσεις για αποκλεισμούς κτιρίων υποβάλει ο ΟΤΕ

admin

ΔΕΗ myHomeEnter: Με έκπτωση 100€ τo νέο προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ

admin

Renault: Ζημιές-μαμούθ 7,29 δισ. στο εξάμηνο

admin