Image default
Τράπεζες

Τραπεζικό ναυάγιο για το πρόγραμμα ξεφορτώματος «κόκκινων δανείων» στην Τουρκία

Οι τουρκικές τράπεζες «τράβηξαν την πρίζα» από το σχέδιο για δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα αναλάμβανε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Θεωρούν ότι τις συμφέρει περισσότερο να προσπαθήσουν να ανακτήσουν ότι μπορούν οι ίδιες, παρά να πουλήσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο με έκπτωση.

Οι τουρκικές τράπεζες είναι απρόθυμες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για λιγότερο από ό, τι αξίζουν όταν μπορούν να αναδιαρθρώσουν το δανεισμό και να συλλέξουν όσα οφείλονται, ανέφεραν ανώνυμες πηγές – καθώς το θέμα «είναι ευαίσθητο – στο -». Η πρόταση μπορεί να αναβιώσει εάν υπάρχει άλλο οικονομικό σοκ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 5% τόσο φέτος όσο και το 2021. Οι τράπεζες έπαιξαν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να γεμίσει την αγορά με δάνεια και να ενισχύσει το ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και πριν εμφανιστεί η πανδημία του ιού κοροναϊού.

Παρά τη νομισματική κρίση και το κύμα των αναδιαρθρώσεων του χρέους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας Covid-19, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό της συνολικής εμφανίζονται να μειώνονται σε 4,1% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στα τέλη Αυγούστου από 5,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα απειλήσουν περισσότερο την οικονομία όταν ο ρυθμός των νέων δανείων υποχωρήσει, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Οι τουρκικές τράπεζες προβληματίζονται από τον Μάιο του περασμένου έτους για το πώς θα ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να συνεχίσουν να δανείζουν. Οι συνομιλίες λέγεται ότι έφτασαν σε αδιέξοδο σχεδόν αμέσως μόλις άνοιξαν το κεφάλαιο της τιμολόγησης των κόκκινων δανείων και τη διάρθρωση των πιθανών συναλλαγών.

Η Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό ότι οι εργασίες για το σχέδιο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σχετικα αρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν και μειώσεις χρεώσεων

admin

Στεγαστικά: Πάνω από €400 εκατ. εκαταμιεύσεις το 2019

admin

M.S. on Greek Banks | Balance Sheet Cleanup Underappreciated

admin

Eurobank: Δημιούργησε διατραπεζική πλατφόρμα είσπραξης απαιτήσεων

admin

Δανία: Χωλαίνει το bail in των ευρω-τραπεζών

admin

«Καμπάνα» 110 χιλ. σε τράπεζα για παρακράτηση ποσών από ακατάσχετο λογαριασμό!

admin

Στον δείκτη Bloomberg Gender-Equality Index η Alpha Bank

admin

Πειραιώς: Πούλησε 30 ακίνητα σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Κέρδη 14,9 εκατ. για την Ελληνική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο

admin

Η Alpha Bank στηρίζει τους πληγέντες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Trump Says Europe Will Buy More American Gas. Is That Possible?

admin

Στο μικροσκόπιο Σταϊκούρα οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

admin

«Ηρακλής»: Το πρώτο crash test των ειδικών και η επόμενη μέρα

admin

ΕΚΤ: Κατέρρευσε η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του 2020

admin

Ευρωζώνη: Τα δάνεια στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν 4,3% τον Αύγουστο

admin

Θετικό outlook για Alpha, Eurobank και Εθνική από Moody’s

admin