Image default
Πρώτο Θέμα

Έρχεται η νέα μεγάλη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας για το πετρέλαιο

Του Julian Lee

Οι χώρες – παραγωγοί πετρελαίου πιθανόν να ετοιμάζονται για ακόμη μία μεταξύ τους αναμέτρηση πριν από το τέλος του έτους, με τους ισχυρότατους παράγοντες Σαουδική Αραβία και Ρωσία να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του “φρένου” που έχει μπει στην ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο το τελευταίο διάστημα.

Οι νέοι περιορισμοί σε ταξίδια και κοινωνικές συναθροίσεις σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τη μείωση των κρατικών πακέτων στήριξης για τις εταιρείες, έχουν τρομερή επίδραση στη ζήτηση αργού, ακριβώς τη στιγμή που το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου του OPEC+, που μείωσε την συνολική παραγωγή των μελών του κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, αρχίζει να εξετάζει την επόμενη χαλάρωση των περιοριστικών ορίων που έχουν τεθεί στην παραγωγή αργού.

Όλοι αξίζει να θυμόμαστε τι συνέβη την τελευταία φορά που τα κράτη αυτά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν.

Οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) και ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OPEC) έχουν ξαναρχίσει να μειώνουν τις προβλέψεις τους για τα συνολικά επίπεδα ζήτηση πετρελαίου για το 2020.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο IEA μείωσε τις προβλέψεις του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ο OPEC μείωσε τις δικές του κατά 500.000 βαρέλια. Και μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Ο Neil Atkinson, επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκής Βιομηχανίας και Αγορών του IEA, δήλωσε σε εκδήλωση του - την Πέμπτη ότι ο οργανισμός “είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση παρά σε αναβάθμιση” των προβλέψεων για τη ζήτηση στην επόμενη μηνιαία έκθεσή του.

Έρχεται η νέα μεγάλη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για το πετρέλαιο
Οι προβλέψεις τόσο του IEA, όσο και του OPEC για τη ζήτηση αργού το 2020 αναθεωρούνται πτωτικά

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στη ζήτηση πετρελαίου προέρχεται από τη μείωση των συναλλαγών, τις αποδυναμωμένες οικονομίες και τις επιπτώσεις των κλεισίματος επιχειρήσεων και των απωλειών θέσεων εργασίας, ανέφεραν αναλυτές της Standard Chartered, μεταξύ άλλων οι Emily Ashford και Paul Horsnell, την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση πετρελαίου αναμένετο να ανακάμψει, τώρα φαίνεται να ακολουθεί ξανά αντίρροπη κατεύθυνση. Ένας νέος γύρος κρατικών συστάσεων για εργασία από το σπίτι και περιορισμών στις κοινωνικές δραστηριότητες, που προκλήθηκαν από την αύξηση των λοιμώξεων από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, πρόκειται να “συναντηθεί” σύντομα με τη μείωση των μέτρων οικονομικής στήριξης.

Η κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει παρόμοια εμπόδια, με την κρατική υποστήριξη στο πλαίσιο του νόμου Coronavirus Aid, Relief and Economic Security να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Ακόμη και η Ασία δεν είναι άτρωτη, με την Ταϊλάνδη να είναι η μόνη χώρα που πλησιάζει σε μια ανάκαμψη σχήματος τύπου V στη ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με την Standard Chartered.

Ο χώρος για πρόσθετη προσφορά “στενεύει”

Φυσικά, δεν αφορούν τα πάντα μόνο τη ζήτηση. Ο διαθέσιμος χώρος για πρόσθετη προσφορά από τις χώρες του OPEC+ εξαρτάται επίσης από το πόση ποσότητα πετρελαίου έρχεται από άλλες πηγές. Και υπάρχει τουλάχιστον η ίδια αβεβαιότητα σε αυτό το μέτωπο με εκείνη που υπάρχει στο πεδίο της ζήτησης.

Υπάρχουν φόβοι – ή ελπίδες, αν είναι κανείς ανταγωνιστής παραγωγός πετρελαίου – ότι η παραγωγή από τις πετρελαιοπηγές σχιστόλιθου στις ΗΠΑ βαδίζει προς νέα μεγάλη πτώση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Οι ολοκληρώσεις πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ βρίσκονται τώρα τόσο χαμηλά που ενδέχεται να επίκεινται μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή σε μηνιαία βάση, προειδοποίησε η Emily Ashford την περασμένη εβδομάδα.

OpinionΗ παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει “βουτιά”

Τα οριστικά μηνιαία στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δείχνουν ότι η φετινή πτώση στην εγχώρια παραγωγή αργού ήταν πιο απότομη και βαθύτερη σε σχέση με ό,τι αποτυπωνόταν στα προκαταρκτικά εβδομαδιαία στοιχεία. Μια νέα πτώση στην παραγωγή των ΗΠΑ θα αφήσει περισσότερο χώρο στο καρτέλ του OPEC+ να αυξήσει τη δική του παραγωγή.

Η “μάχη” στο εσωτερικό του OPEC+

Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα στην ίδια την ομάδα, όπως έχω γράψει στο παρελθόν. Ενώ η συνολική συμμόρφωση με τις υποσχεθείσες περικοπές παραγωγής ήταν ασυνήθιστα καλή – χάρις, εν μέρει, στην άτεγκτη στάση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Abdulaziz Bin Salman – μερικές χώρες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις περικοπές που τους αναλογούν.

Υπάρχει δε και η Λιβύη, η οποία παραμένει εκτός της συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή και δημιουργεί άλλη μια μεγάλη πηγή αβεβαιότητας. Η πολιτική ανακωχή στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μέλος του OPEC θα μπορούσε να της επιτρέψει να αυξήσει τις εξαγωγές, προσθέτοντας νέες ποσότητες στην παγκόσμια προσφορά, σε μια άσχημα στιγμή για τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας προβλέπει ότι η προσφορά θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στα 260.000 βαρέλια την ημέρα, από περίπου το ένα τρίτο αυτού του επιπέδου. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να φτάσουν το διπλάσιο των σημερινών μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι traders πετρελαίου στον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των ομίλων Vitol, Trafigura και Mercuria Energy – δεν έχουν ενιαία άποψη για τις προοπτικές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mercuria, Marco Durnand, αναφέρει ότι “δεν χρειαζόμαστε το επιπλέον αργό” που σχεδιάζει να εξορύξει ο OPEC+ από τον Ιανουάριο. Τα στελέχη της Trafigura είναι επίσης απαισιόδοξα. Ωστόσο, η Vitol έχει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη από τους ανταγωνιστές της.

Με τόση αβεβαιότητα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εντάσεις κάνουν την εμφάνισή τους εντός του OPEC+.

Σύγκρουση Ριάντ – Μόσχας εν όψει;

Η Σαουδική Αραβία θέλει, πάνω απ’ όλα, να αποτρέψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ο υπουργός Ενέργειάς της τονίζει ότι η ομάδα παραγωγών του OPEC+ θα λειτουργήσει “βάσει προγνώσεων και προληπτικής λογικής” προκειμένου να σταματήσει η προσφορά πριν υπερκεράσει τη ζήτηση. Θέλει έτσι να κάνει τους traders του πετρελαίου “όσο πιο νευρικούς γίνεται”.

OpinionΗ ανατομία της συμφωνίας περί των περικοπών στην παραγωγή των χωρών του OPEC+

Ο Ρώσος ομόλογός του, Alexander Novak, είναι πιο προσεκτικός, ενώ θέλει να αποφύγει την επανειλημμένη αναθεώρηση μιας συμφωνίας που θέτει στόχους παραγωγής μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2022.

Αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι το καρτέλ θα προσθέσει άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στη συλλογική παραγωγή του από τις αρχές Ιανουαρίου του 2021, με τον Novak να προτιμά να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν λάβει μια απόφαση αλλαγής σχεδίων.

Υπήρξε μια παρόμοια διαφωνία τον Μάρτιο, με τη Ρωσία να θέλει να διατηρήσει το status quo και τη Σαουδική Αραβία να επιδιώκει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή, που κατέληξε σε μια σύντομη περίοδο “δωρεάν πετρελαίου για όλους” και οδήγησε την τιμή του αργού κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Κανείς δεν θέλει μια επανάληψη αυτού του σκηνικού.

Σχετικα αρθρα

Amber Capital: Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες μετοχές να αγοράσουμε στην Ελλάδα!

admin

Μποξ χωρίς γάντια στο Euro Working Group!

admin

FAZ: Η Κύπρος τολμά και βγαίνει στις αγορές-Επόμενο βήμα το QE

admin

Οι χρηματοπιστωτικές ρίζες του πλεονάσματος της ευρωζώνης

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin

XA:Εκλογές στο προσκήνιο, τράπεζες στο παρασκήνιο

admin

Αναζητείται… δίκαιη δικαιοσύνη στην Τουρκία

admin

Yστέρηση εσόδων λόγω COVID-19

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

admin

Η Λε Πεν δεν πρέπει να βασίζεται στα λεφτά του Πούτιν

admin

Έρχονται πρόστιμα για τους σορτάκηδες

admin

Αποχωρεί από την προεδρία του CDU η Μέρκελ

admin

Το ράλι στα ομόλογα θα φέρει μικρότερο πλεόνασμα;

admin

Η Ιταλία και η ΕΕ: Το σκεπτικό της αντιπαράθεσης

admin

XA: «Πατρίκιοι και πληβείοι» με βάση τα αποτελέσματα 2019

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Τουρκία: Αυξάνεται η πόλωση ενόψει του δημοψηφίσματος

admin