Image default
Επιχειρήσεις

SOS από τα μικρά καταλύματα ανά την Ελλάδα – «Στέγνωσαν» από ρευστότητα

Με έσοδα φέτος στο ναδίρ, όπως άλλωστε πιστοποιεί κι επισήμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή κι έχοντας «στεγνώσει» από ρευστότητα, ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων εκπέμπει SOS με πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα να κατεβάζουν πρόωρα ρολά.

Η φετινή τουριστική χρονιά θεωρείται χαμένη για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που έληξε άδοξα και νωρίτερα του αναμενόμενου, με όσα από τα καταλύματα εν τέλει λειτούργησαν να οδηγούνται σε πρόωρο κλείσιμο, εξαιτίας των ανύπαρκτων κρατήσεων.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες-αγορές τουρισμού για την Ελλάδα, εν μέσω καλοκαιριού, «ψαλίδισε» τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου, για τους οποίους η παύση της δραστηριότητάς τους -για ορισμένους στα τέλη Αυγούστου και για την πλειοψηφία νωρίς μέσα στον Σεπτέμβρη- ήταν μονόδρομος.

Με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 25% και τα έσοδα να είναι κυριολεκτικά στο ναδίρ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, που είναι διάχυτη για την επόμενη χρονιά, ο κίνδυνος να μπουν λουκέτα σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου γίνεται όλο και πιο ορατός, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των μικρών καταλυμάτων ανά την Ελλάδα.

«Στο γκρίζο τοπίο που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων προστίθεται η έλλειψη ρευστότητας, αφού τόσο για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, όσο και για εκείνο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας-ΤΕΠΙΧ, οι τράπεζες καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων εδώ και μήνες.

Την ίδια στιγμή που ο κλάδος έχει «στραγγίξει» από ρευστότητα, οι επιταγές «τρέχουν», επιδεινώνοντας τη δυσκολία επιβίωσης των επιχειρήσεων. Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, που λήγει και το διάστημα της παράτασης που είχε δοθεί, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν στον Τειρεσία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «άνθρακας» αποδεικνύεται και η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού τα ποσά που προβλέπονται δεν ανταποκρίνονται ούτε στα λειτουργικά κόστη ενός μήνα.

«Στεγνές» από ρευστό και αντιμέτωπες με μια σειρά προβλημάτων, η επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων μοιάζει, δυστυχώς, με μακρινό όνειρο».

Σχετικα αρθρα

Mytilineos: Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου οι ξένες και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες

admin

Ποια είναι τα φετινά σχέδια της MLS

admin

Σφραγίζει το υδάτινο πάρκο Copa Copana το υπουργείο Τουρισμού

admin

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά από καταγγελίες για ανατιμήσεις

admin

Αegean και ξένες αεροπορικές ξαναπετούν σταδιακά στην Ελλάδα

admin

Συνάντηση εκπροσώπων ΙΑΒ Hellas και ΕΝΕΔ με τον Στέλιο Πέτσα για την αξιοπιστία στο διαδίκτυο

admin

ΟΤΕ: Στα €918 εκατ. τα έσοδα μειωμένα κατά 3% λόγω της πανδημίας

admin

Byte: Την παράταση της διάρκειας της εταιρείας έως τις 31/12/2050 ενέκρινε η ΓΣ

admin

Nέος κύκλος χρηματοδότησης για την Mint Property Management

admin

Απεργία: Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες την Πέμπτη

admin

Air France-KLM: Καθαρές ζημιές €1,8 δισ. κατά το α’ τρίμηνο

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Παραιτήθηκε ο Π. Τσακλόγλου από μέλος του ΔΣ

admin

Accenture: Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης συμβάλλει στην αύξηση της επιχειρηματικής απόδοσης

admin

Με λίγα «κλικ» η αίτηση για επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στον δήμο Αθηναίων

admin

Απεβίωσε ο εκ των ιδρυτών της Agrino Γιώργος Πιτσιόλας

admin

Παπουτσάνης: Ξεκινά την παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων

admin

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

admin

Vodafone: Πάνω από 22.000 οι επωφελούμενοι του World of Difference

admin