Image default
Πολιτική

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο.

Η διαδικασία θα ανοίξει με την τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου και του Πάνου Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην συνέχεια θα απαντήσει από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας. Στον πρώτο κύκλο ομιλητών από την ΝΔ είναι οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Σταυρος Καλαφάτης και Μάκης Βορίδης.

Το «παρών» στην έναρξη της συζήτησης θα δώσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενώ στις 7 το απόγευμα αναμένεται να προσέλθει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα. Ο μέγιστος αριθμός βουλευτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός της αίθουσας είναι 60 άτομα. Επίσης, υπάρχει σύσταση ώστε οι συνεδριάσεις να λήγουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε να «παραβιαστεί» το ωράριο για λόγους Δημοκρατίας καθώς η Βουλή συζητά ένα κρίσιμο ζήτημα.

Σύμφωνα με την οργάνωση της συζήτησης οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν το απόγευμα της Κυριακής, με αντίστροφη σειρά ώστε η συζήτηση να λήξει με την ομιλία του πρωθυπουργού και περίπου στις 8 να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορίας.

Αχτσιόγλου: Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε

Ως γνήσιο εκφραστή της κοινωνίας εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα της που εκφράζει δυσπιστία προς την κυβέρνηση αλλά η κοινωνία.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσατε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε».

Η πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας σημείωσε: «Είμαστε στο μέσον μιας μεγάλης πανδημικής κρίσης και οι αντοχές όλων δοκιμάζονται σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έκανε ως επιλογή χωρίς αναστοχασμό την ευθεία πολιτική επίθεση στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στα μεσαία νοικοκυριά».

«Έκανε (η κυβέρνηση) αυτή την επιλογή παρά το γεγονός ότι μπορούσε να ακολουθήσει άλλη πολιτική καθώς είχε την οικονομική δυνατότητα. Όμως η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο για να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας και όχι να τους στηρίξει» τόνισε σε άλλο σημείο. «Ήρθατε να κρεμάσετε πάνω από τους πολίτες μια τεράστια απειλή. Την απειλή της πτώχευσης και της έξωσης. Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε. Φέρατε νομοσχέδιο που πτωχεύουν οι πάντες όπως πτωχεύει μια μεγάλη επιχείρηση. Νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης. Που καταργεί οριστικά και οριζόντια την προστασία πρώτης κατοικίας. Κανένας πολίτης την επόμενη ημέρα της ψήφισης δεν θα έχει την ιδιοκτησία του σπιτιού του» είπε η κυρία Αχτσιόγλου για να προσθέσει: «Το νομοσχέδιο παραδίδει τα κλειδιά της λύσης του προβλήματος στις τράπεζες. Αυτές θα αποφασίζουν αν θα ρυθμίσουν ή όχι τα δάνεια και αν θα πάρουν το σπίτι των πολιτών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή της γενικευμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είναι πρόκληση. Είναι πρόκληση και ο τρόπος που το παρουσιάζετε με την βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ ως δεύτερη ευκαιρία. Εσείς δίνετε χαριστική βολή στην κοινωνία. Την ευθύνη την έχετε εσείς κ. Σταϊκούρα ως εισηγητής υπουργός Οικονομικών». Κλείνοντας την τοποθέτησή της κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: Έχουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας

Το δεύτερο στέλεχος που επέλεξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να εισηγηθεί την πρόταση μομφής ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα, όπως και η κυρία Αχτσιόγλου, έκανε ειδική αναφορά στην μεσαία τάξη φανερώνοντας ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποκαταστήσει την σχέση της με την πλειοψηφία των φορολογούμενων που έπληξε με την πολιτική της την περίοδο 2015 – 2019.

«Είναι τυχαίο; Είναι τυχαίο ότι μέχρι χθες το απόγευμα σχεδόν σε καμία εφημερίδα, site δεν υπήρχε η είδηση για το τι συζητούσαμε στη Βουλή; Δεν υπήρχε η είδηση για το υπό συζήτηση πτωχευτικό νομοσχέδιο; Ή νομίζετε ότι δεν αφορά την πλειοψηφία των πολιτών. Η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει η κυβέρνησή σας με τις τράπεζες. Με την διαμεσολάβηση των προσκείμενων σε εσάς ΜΜΕ. Έχουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας. Την σχέση σας με την Ενημέρωση την αποτυπώσατε με την απευθείας υπαγωγή του ΑΠΕ και ΕΡΤ στον πρωθυπουργό. Το χαστούκι το πήρατε από το ΣτΕ με την γνωμοδότησή του».

Στην συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση για την δίκη της Χρυσής Αυγής. «Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός και ο Παππάς και πάτε και πιάνετε τους μαθητές. Και από πάνω κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

«Ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, η ύφεση και η ανεργία εκτινάσσεται εσείς αδιαφορείτε γιατί έχετε την έγνοια για το συμφέρον των λίγων. Μα ποιοι είναι οι θιγμένοι από την πολιτική που υπερασπίζεστε; Τα μεσαία στρώματα» ανέφερε.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της πανδημίας: «Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι πρέπει να φοράμε μάσκες και σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Σωστό και επιβεβλημένο. Όμως επιβεβλημένο ήταν να δώσετε λύση και στα ΜΜΜ. Αληθεύει ότι τα λεωφορεία που παραγγείλατε δεν έχουν παράθυρα; Είπατε κ. πρωθυπουργέ προς τη νεολαία να δείξουν πρότυπο ευθύνης. Αυτό κάνει η νεολαία που ζητά ανοικτά σχολεία και εσείς τους στέλνετε τα ΜΑΤ. Η νεολαία δείχνει ωριμότητα σε αντίθεση με εσάς που τα έχετε κάνει μπάχαλο. Εμείς έχουμε γνώση των ορίων της δικής μας κυβέρνησης. Ορια που βάλατε εσείς που χρεοκοπήσατε την χώρα. Εμείς τα καταφέραμε και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια εσείς γιατί τα επαναφέρετε;»

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΝΔΙΣΥ: Δόθηκαν λάθος αναδρομικά σε 80.000 συνταξιούχους – Τι απαντά ο ΕΦΚΑΣε ελεύθερη πτώση η τουριστική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Μηταράκης στο ΣΚΑΪ 100,3: Προτεραιότητα για άσυλο όσοι μπουν στο Καρά Τεπέ

admin

Κικίλιας για ΚΕΘΕΑ: Θα ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων – Είναι 20 εκατ. επί 25 χρόνια

admin

Ο απολογισμός του Γιάννη Μπουτάρη: Η ιστορία θα κρίνει αν ήμουν καλός δήμαρχος

admin

Πατούλης: Έργο πρώτης προτεραιότητας η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

admin

Κορονοϊός: Καθημερινές συναντήσεις Μητσοτάκη με Κικίλια, Κοντοζαμάνη, Τσιόδρα, Χαρδαλιά

admin

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Διεκδικεί με χάρτες το μισό Αιγαίο

admin

Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Διάλογος με καλή πίστη, χωρίς εκβιασμούς και απειλές

admin

Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη

admin

Υπόθεση Καλογρίτσα: Ένας κυπριακός «αριθμός» εμπλέκει ευθέως White House και White Porscha

admin

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο

admin

Υπουργικό για «υπερ-Αρχή» Διαφάνειας, νέα ηγεσία Αρείου Πάγου, ανάπτυξη και διπλώματα

admin

Διστακτική η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία – Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις

admin

Μαρινάκης για τη νέα δημοτική αρχή του Πειραιά: Θα δουλέψουμε σκληρά

admin

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 17% μπροστά η ΝΔ -Μόλις το 30% εκτιμά ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε Τουρκία

admin

Πέτσας: Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό μένοντας σπίτι

admin

Νίκος Δένδιας: Δεν θα αφήσουμε τα παιχνίδια των Τούρκων να παίζονται στην πλάτη μας

admin

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία

admin

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ κατά Τουρκίας: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

admin