Image default
Πολιτική

Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε, κυβέρνησε και κρίθηκε. Παρόλα αυτά ξαναγυρίζει στις ίδιες πρακτικές», ανέφερε για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είμαι σήμερα ενώπιον σας, όχι από κυβερνητική υποχρέωση αλλά επειδή θέλω, από το συγκεκριμένο βήμα, να δηλώσω την εμπιστοσύνη μου στον υπουργό Οικονομικών και να σας δηλώσω τη συμβολή του υπουργείου Οικονομικών στην άσκηση και εφαρμογή πολιτικών στον τομέα του πολιτισμού και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες του πολιτισμού», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, απευθυνόμενη στην εθνική αντιπροσωπεία και επισήμανε ότι:

-στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα εντάχθηκαν και εντάσσονται νέα έργα πολιτισμού ανά την επικράτεια. Η αποτελεσματική αξιοποίησή τους είναι προτεραιότητα και αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα με τις 13 περιφέρειες, για πολιτιστικές υποδομές και δράσεις. Μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2020 είχαν συνολικά ενταχθεί 269 έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού, προϋπολογισμού 294.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 91 εντάχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και οι εντάξεις συνεχίζονται. Με βάση τα παραπάνω, αυξήθηκε μέσα σε 15 μήνες έναντι των 5 ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των εντάξεων κατά 51,1% και οι δημόσιοι πόροι, για έργα πολιτισμού, κατά 35,1%.

-αυξήθηκαν οι νομικές δεσμεύσεις κατά 51,3% του συνολικού προϋπολογισμού.

-αυξήθηκαν οι δαπάνες κατά 80,4% και μόνο τα έργα που εντάχθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα δημιουργούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

-για την εκπόνηση πολιτιστικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπουργεία, μητροπόλεις κλπ, υπογράφηκαν 76 προγραμματικές συμβάσεις προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ και τελούν υπό επεξεργασία 86 νέες συμβάσεις ανά την επικράτεια, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 56 εκατομμύρια δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, παρά την πανδημία αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της αυθεντικότητας του κλάδου και η ενδυνάμωση των εργαζομένων του. «Μόνο μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση των παγίων ζητημάτων του χώρου – εργασιακά, φορολογικά, εκπαίδευση, κατάρτιση, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας- ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας, θα αποτελέσει δύναμη συνοχής και μοχλό ανάπτυξης», είπε η Λίνα Μενδώνη που επισήμανε ότι αυτά είναι μεν προβλήματα που ανάδειξε η πανδημία αλλά προϋπήρχαν και κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την επίλυσή τους και «οι άνθρωποι του πολιτισμού ήταν αόρατοι από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Σήμερα δουλεύουμε συστηματικά, όλοι μαζί, τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε καθαρές λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών», είπε επίσης η Λίνα Μενδώνη και επισήμανε ότι το μητρώο των πολιτιστικών επαγγελμάτων αποτελεί σημαντική μεταρρυθμιστική ενέργεια, η οποία, πέρα από την αναγκαία χαρτογράφηση του χώρου, σήμερα δίνει διέξοδο στην ενίσχυση με το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που δεν εντοπίζονται σε άλλα αρχεία.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, όχι μόνο στα οριζόντια μέτρα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον χώρο του πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στα αναπτυξιακά μέτρα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στο ΑΚΡΟΠΟΛ που «θα επιδράσει καταλυτικά στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία» και ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες βγαίνει στη διαβούλευση, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μετονομάζεται σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, και αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται αποκτώντας σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι στους 15 μήνες της διακυβέρνησης επαναδραστηριοποιήθηκαν χώροι και εργοτάξια που «την προηγούμενη 5ετία λίμνασαν σε απόλυτη αδράνεια και ύπνωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εθνική πινακοθήκη η οποία αποδίδεται λαμπρή και ανανεωμένη στις 25 Μαρτίου 2021 ενώ για το Τατόι τρέχουν τα έργα, εκτελούνται έργα αναστήλωσης, συντήρησης και έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι».

Αναφερόμενη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη να το λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

«Εις θλίψη κάποιων, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί και έργα για τον πολιτισμό, μπορεί να θεσπίζει και να εφαρμόζει με συγκεκριμένο σχέδιο δημόσιες πολιτικές και για τον πολιτισμό”, είπε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε ότι “αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, υπό την προεδρία και καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λειτουργεί ενιαία, παράγει μετρήσιμο έργο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και γι΄αυτό πρέπει να καταψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδήσεις σήμερα:

ΠΟΥ: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» ορισμένες χώρες στην πανδημία του κορωνοϊού

Αντιμέτωπες με μισό εκατομμύριο θανάτους έως τον Φεβρουάριο λόγω κορωνοϊού οι ΗΠΑ

Βίντεο: Χυδαίες ύβρεις από τους Χρυσαυγίτες μέσα από την κλούβα

Με χειροπέδες οι χρυσαυγίτες πήραν τον δρόμο για τις φυλακές (βίντεο + φωτό)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Τσίπρας για καταδίκη Χρυσής Αυγής: Να ξηλώσουμε όλα όσα γεννουν το φασισμό

admin

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο γενναία μείωση προκαταβολής φόρου και παρεμβάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

admin

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Αθήνα: Στο ΝΑΤΟ φέρνει ο Μητσοτάκης τις προκλήσεις της Τουρκίας

admin

Βουλή: Απορρίφθηκε με 158 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας για Σταϊκούρα

admin

Κυριάκος: Τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια

admin

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου: Ανυποχώρητη η Ελλάδα στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων

admin

Ο Ερντογάν απειλεί και πάλι: Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στη Μεσόγειο, αλλά ιδιοκτήτες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και «υπέρ» σε αυτήν με την Ιταλία

admin

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή μέσω των συνηγόρων του ζήτησε ο Μιχαλολιάκος

admin

Κικίλιας: Καθολικό lockdown στη χώρα για ένα μήνα

admin

Κικίλιας για κάπνισμα: Βάζουμε κανόνες με δικαιώματα και υποχρεώσεις

admin

Γεννηματά: Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

admin

Βίντεο: Τι απάντησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο «παράπονο» κατοίκου της Ζακύνθου – «Εμείς είμαστε από άλλο Θεό;»

admin

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεκτό το αίτημα του Λαγού – Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τη συνεργασία Δένδια-Τσαβούσογλου

admin

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση των συγκοινωνιών και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

admin

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Πρυτάνεις τη Δευτέρα – Σχέδιο θωράκισης των ΑΕΙ

admin

Δένδιας: Δεν μπορούν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα μας

admin