Image default
Διεθνή

Ιαπωνία : Δέσμευση του πρωθυπουργού για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσισίντε Σούγκα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050, προαναγγέλλοντας μια πιο επιθετική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εκ μέρους της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

«Η απόκριση στην κλιματική αλλαγή πλέον δεν αποτελεί τροχοπέδη της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Σούγκα τη Δευτέρα, στην πρώτη ανακοίνωση πολιτικής προς το κοινοβούλιο από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε προς την κατεύθυνση ότι τα αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσουν σε αλλαγές της βιομηχανικής δομής και της οικονομίας που θα επιφέρουν ανάπτυξη».

Εν μέσω χειροκροτημάτων, πρόσθεσε: «Ανακοινώνω ότι στόχος μας είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς άνθρακα».

Η Ιαπωνία έχει δεχτεί έντονες πιέσεις για την ενίσχυση των κλιματικών της δεσμεύσεων, αφού αρχικά είχε δηλώσει ότι θα επιτύχει μείωση των εκπομπών της κατά 80% έως το 2050 και ότι θα οδηγούνταν σε ουδετερότητα άνθρακα «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» στο δεύτερο μισό του αιώνα.

Η αλλαγή πολιτικής ευθυγραμμίζει την Ιαπωνία με την ΕΕ που έθεσε ανάλογο στόχο πέρσι. Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απαλλαγεί από τον άνθρακα μέχρι το 2060.

Ωστόσο, αμφιβολίες παραμένουν για το κατά πόσον η Ιαπωνία είναι ικανή να επιτύχει αυτό το στόχο, δεδομένης της εξάρτησής της από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, αλλά και της αντίστασης των πολιτών στο ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια. Το τελευταίο σε μεγάλο βαθμό προκύπτει και από τις μνήμες της καταστροφής της Φουκουσίμα σχεδόν δέκα χρόνια πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα τα ραδιενεργά ύδατα της Φουκουσίμα παραμένουν αποθηκευμένα σε δεξαμενές, η χωρητικότητα των οποίων εξαντλείται, με την ιαπωνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται να τα απορρίψει στον ωκεανό.

Το σημερινό σχέδιο της Ιαπωνίας για την ενέργεια, που εκπονήθηκε το 2018, κατανέμει την παραγωγή ενέργειας ως εξής: 22-24% από ανανεώσιμες πηγές, 20-22% από πυρηνικά εργοστάσια και 56% από ορυκτά καύσιμα.

Ο Σούγκα, που αντικατέστησε τον Σίνζο Άμπε στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν παρουσίασε λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο η Ιαπωνία θα καταφέρει να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, όμως δήλωσε ότι θα προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα θέσει σε προτεραιότητα την ασφάλεια κατά την επιδίωξη αύξησης της παραγωγής ενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Σούγκα σημείωσε ότι θα επιτάχυνε την έρευνα και την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών όπως είναι οι ηλιακές μπαταρίες επόμενης γενιάς και η ανακύκλωση άνθρακα, ενώ υποσχέθηκε να «αλλάξει ριζικά τη μακροχρόνια εξάρτηση της Ιαπωνίας από ενέργεια που προκύπτει από καύση άνθρακα».

Όμως η Ιαπωνία, η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη μείωση των εκπομπών της μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα το 2011. Έκτοτε, η χώρα έχει αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία δεκάδων ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων, εκ των οποίων ελάχιστοι έχουν τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Η Greenpeace της Ιαπωνίας χαιρέτισε τη δέσμευση του Σούγκα στην ουδετερότητα άνθρακα, όμως προειδοποίησε ότι αυτή δεν θα πρέπει να προκύψει από την πυρηνική ενέργεια.

«Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας, και η ραδιενεργή κληρονομιά της μας έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν έχει καμία θέση σε ένα πράσινο, βιώσιμο μέλλον», τόνισε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Σαμ Άνεσλι.

«Αν πρόκειται να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την ικανότητα της Ιαπωνίας να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο μέχρι το 2030 το 50% του ηλεκτρισμού να προέρχεται από αυτές. Οτιδήποτε λιγότερο από το 50% αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της Ιαπωνίας να μηδενίσει τις εκπομπές της, και κυρίως τον κίνδυνο της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Κακοκαιρία στην Ιταλία: «Πνίγηκε» η Βενετία – Πολλά προβλήματα στα νότια

admin

Κοροναϊος – Κύπρος : Στα 4.563 έφθασαν τα συνολικά κρούσματα

admin

Πυρκαγιά «καταπίνει» την Καλιφόρνια – Συγκλονιστικά βίντεο

admin

Μαυροβούνιο : Τεράστιο πλήθος πιστών στην κηδεία επισκόπου που πέθανε από κοροναϊό

admin

Δανία : Τοπικό εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον της μετάλλαξης που εντοπίστηκε στα βιζόν

admin

Φινλανδία : Παντρεύτηκε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν

admin

Σμύρνη : Ο διασώστες ανέσυραν σώο 4χρονο κορίτσι μετά από 91 ώρες

admin

Γαλλία κατά Τουρκίας: «Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός με τέτοια συμπεριφορά»

admin

Διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν

admin

Ναγκόρνο Καραμπάχ : Η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και αποδεκτής πολιτικής λύσης

admin

Σαρλ Μισέλ : Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους

admin

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις της Χεζμπολάχ σε Ιράκ και Συρία

admin

Τραγωδία στη Λιβύη: Σχεδόν 100 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο μέσα σε λίγες ώρες

admin

Αμαζόνιος : Δραματικές εικόνες από νέες πυρκαγιές

admin

Φιλιππίνες : Εκκενώνεται το νησί Λουζόν

admin

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν θα αποφασίσει αν θα γίνει τζαμί – «Μέτωπο» από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία

admin

Λιβύη : Οι συγκρούσεις δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του κοροναϊού

admin

Η πολιτική του Τέξας παρά την έξαρση : Ανοιχτή οικονομία με υποχρεωτική μάσκα και μέτρα

admin