Image default
Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Από κινηματογραφικές αίθουσες… φοιτητικά δωμάτια

Όταν ανακοινώθηκε η μαζική αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι επιχειρηματίες – εύλογα – είχαν την εντύπωση ότι μικροί και μεγάλοι σινεφίλ θα έχουν επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος των κινηματογράφων Μάλκολμ, στις ΗΠΑ, Λάρι Έτερ, ο οποίος λειτουργεί σχεδόν 40 αίθουσες σε έξι πολιτείες του Νότου, δήλωσε ότι η εταιρεία έκανε πλάνα για αναστολή λειτουργίας για τους επόμενους δύο μήνες και καθώς τα κινηματογραφικά στούντιο προχωρούσαν σε νέες κυκλοφορίες ταινιών, οι επιχειρηματίες θεώρησαν πως ένα «νέο κεφάλαιο» ανοίγει με την έναρξη του καλοκαιριού.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, έγιναν νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και προμηθειών, όπως μηχανές ποπ κορν, καινούργιων καθισμάτων και στολών προσωπικού . Η βιομηχανία είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα απ΄τις ταινίες Memorial Day Memorial Day και Fourth July, οι οποίες δεν κατάφεραν να αποφέρουν κέρδη, με τους επιχειρηματίες να παίζουν το τελευταίο του «χαρτί» με τη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν.

«Έτσι είχαμε όλοι ένα κοινό στόχο, την ημερομηνία έναρξης, γεγονός που είναι πολύ δύσκολο, καθώς απαιτεί συγχρονισμό», είπε ο Έτερ.

Η ταινία δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη – προς έκπληξη όλων – και πολλά κινηματογραφικά στούντιο προχώρησαν σε μπαράζ αναβολών νέων κυκλοφοριών, προκαλώντας «μούδιασμα» στους ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν έχουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα», είπε ο Έτερ και συμπληρώνει «Αν γνωρίζαμε από την 1η Απριλίου ότι δεν θα ανοίγαμε μέχρι τον Νοέμβριο, θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα την ένταξη της επιχείρησής μας σε βοηθητικά προγράμματα ώστε να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά μας».

Οι κινηματογραφικές αίθουσες κατάφεραν να καλύψουν μόλις το ένα τέταρτο των εσόδων από τις εισπράξεις που σημείωσαν το αντίστοιχο διάστημα το 2019, με πολλές να είναι ήδη αντιμέτωπες με πτώχευση.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων, AMC Entertainment και B & B Theaters, δεν απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα καθώς τα έσοδα τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα τη φετινή χρονιά, ενώ το Studio Movie Grill, με έδρα στο Τέξας, υπέβαλε αίτηση στο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα την περασμένη εβδομάδα.

Οι ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών δεν διστάζουν να απονείμουν ευθύνες στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς οι συνεχιζόμενες αναποτελεσματικες κατευθυντήριες γραμμές συντέλεσαν στην πλήρη «ερήμωση» των σινεμά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων που είχε «γεννήσει» η πανδημία.

Η νέα αυτή τάξη πραγμάτων εξανάγκασε τους επιχειρηματίες να διαθέσουν τις αιθουσες των κινηματογράφων σε εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας προκειμένου να εξασφαλίζει το μικρότερο δυνατό έσοδο προκειμένου να συντηρηθεί.

Η εταιρεία, National Amusements, η οποία έχει στην κυριότητα της την αλυσίδα Showcase Cinemas, συνεργάζεται με τοπικές βιβλιοθήκες με σκοπο την προβολή ταινιών που η πλοκή τους βασίζεται σε βιβλία και με μουσεία για για την προβολή ντοκιμαντέρ που συνδέονται με τα εκάστοτε εκθέματα.

Οι αίθουσες μικρότερης χωρητικότητας προσπαθούν να προσαρμοστούν έχουν μετατρέψει ορισμένες αίθουσες σε χώρους στάθμευσης ή μέσω διαπραγματεύσεων με τοπικά κολέγια διοργανώνονται βραδιές με προβολές blockbuster ταινιών.

Για το Star Cinema Grill, οι βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιων και οι ζωντανές προβολές αθλητικών εκδηλώσεων έχουν συμβάλλει στη διατήρησή του, ενώ ταυτόχρονα έχει διαθέσει κάποιες από τις αίθουσες προς ενοικίαση φοιτητικών δωματίων σε χαμηλότερη τιμή από την καθιερωμένη.

Συγκεκριμένα, το Star Cinema Grill βγάζει λιγότερο από το 25% των εσόδων που είχε συγκεντρώσει πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα δεν καταβάλει ενοίκιο έπειτα από τη σύναψη νέας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του, όπου θα καταβάλει ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη των νέων του εσόδων.

Σχετικα αρθρα

MediaMarkt: Νέα υπηρεσία παράδοσης Drive Up

admin

Folli Follie: Συζητείται το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106α

admin

Ειδικός διαπραγματευτής των ομολόγων της Lamda Development η Eurobank Equities

admin

Εθνική: Κλείνει η πώληση ναυτιλιακών δανείων

admin

Uber: Αφού έδιωξε 3.700 εργαζόμενους μέσω Zoom απολύει ξανά χιλιάδες

admin

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στο δίκτυο Γαλαξίας

admin

Ρευστοποίησαν μετοχές και τον Οκτώβριο οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

admin

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκατάστασης POS στα διόδια της Ολυμπίας Οδού

admin

ΕΥΑΘ: Στις 30/4 μετατέθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση

admin

Οι ισχυροί εργολάβοι δεν έχουν πλέον κέρδη από τις κατασκευές!

admin

Folli Follie: Στο 9,99% το ποσοστό της Fidelity Management & Research Company LLC

admin

Σελόντα: Αυτές είναι οι εκποιούμενες μονάδες

admin

Επαφές της υπ. Ενέργειας της Βουλγαρίας για τον αγωγό IGB

admin

ΕΕΤΤ: Δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση δικαιωμάτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G

admin

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν «ελευθέρας» για λειτουργία τις Κυριακές

admin

Νηρεύς: Στην Philosofish οι Ιχθυοκαλλιέργειες Β.Εύβοιας, έναντι 22,6 εκατ.

admin

Χρεοκόπησε η Hertz σε ΗΠΑ-Καναδά

admin

«Κούρεμα» 40% στα ενοίκια φοιτητών – 800 ευρώ σε επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E

admin