Image default
Πολιτική

Σεργκέι Λαβρόφ: Πώς έβαλε σε διπλωματική καραντίνα τον Ερντογάν

Για μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία, η εξωτερική πολιτική είναι το εργαλείο για την κατοχύρωση και την ενίχυση των συμφερόντων της. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η Μόσχα και η Άγκυρα συνεργάζονται σε μια σειρά από υποθέσεις -είτε πρόκειται για την αγορά των ρωσικών S-400, είτε τις ζώνες επιρροής στη Συρία- αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αξιοποιήσει το χαρτί της Τουρκίας για να προκαλέσει ρήγματα στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία και να προωθήσει την δική του ατζέντα.

Ακόμη και σε κρίσεις όπως αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή στην Λιβύη που η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αποκλίνοντες στόχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδεικνύει ανοχή απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να αποκομίσει ότο το δυνατόν περισσότερα οφέλη λόγω της απομάκρυνσης του προέδρου της Τουρκίας από την σφαίρα επιρροής της Δύσης.

Υπ ‘ αυτή την έννοια ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα θα αποτελούσε κάποιου είδους ράπισμα στην Τουρκία ή ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα καταδίκαζε τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, ή τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή την αξίωση της Άγκυρας να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση, κατ’ αρχάς για θέματα έρευνας και διάσωσης.

Και μόνο η παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα -σε αυτή την συγκυρία- αξιολογείται θετικά. Οχι μόνο επειδή αποκαλύπτει την προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος στις σχέσεις της Αθήνας με την Μόσχα -για παράδειγμα με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τον Νίκο Κοτζιά το 2018, ή την μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία αλλά και λόγω της μετατροπής της ουκρανικής εκκλησίας σε αυτοκέφαλη παρά την οργισμένη αντίδραση του πατριαρχείου της Ρωσίας- αλλά και επειδή δείχνει το ενδιαφέρον του καθεστώτος Πούτιν για τις ελληνικές θέσεις στην σοβούσα κρίση με την Τουρκία.

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ ευρισκόμενος εκ δεξιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνέχισε: «Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών».

Επίσκεψη Σεργκέι Λαβρόφ

Κατά την άποψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Αμφίσημη τοποθέτηση Λαβρόφ για την κρίση Τουρκίας-Γαλλίας

«Η Τουρκία, σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του πλανήτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως η Τουρκία «περιβάλλει αυτή την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών»

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις» απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε μια τοποθέτηση με την οποία έμοιαζε σαν να παίρνει αποστάσεις τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο όμως και από την γαλλική πλευρά μιλώντας γενικώς για την χριστιανοφοβία, την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα»

Εξηγώντας στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Τουρκία διενεργεί παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ειδικό ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις ή κρίσεις όπου αποκαλύπτεται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας και οι νεο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της. «Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Νίκου Δένδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Από τι πέθανε ο 38χρονος γιος του Σουλτάνου του Μπρουνέι;

Κολωνάκι: «Λουκέτο» σε μπαρ που έκρυβε πελάτες στον ακάλυπτο και παραβίαζε το ωράριο

Δυναστεία Γκετί: Η απαγωγή του αιώνα, το κομμένο αυτί και ο παππούς που δεν πλήρωνε λύτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός στην 130ή Σύνοδο ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης

admin

Μεταναστευτικό – Κουρτς: Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να μας εκβιάσει

admin

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον καθηγητή του Γέιλ Νίκολας Χρηστάκης

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο

admin

Αγωγή Μαρκόπουλου κατά Σκουρλέτη

admin

Ο Μάκης Βορίδης διαψεύδει τα περί τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ

admin

Βελόπουλος: Έχουμε κάνει τον πολίτη πελάτη και μόνο πληρώνει

admin

Μητσοτάκης μετά την αυτοψία στην Εύβοια: Δίπλα στους πληγέντες η πολιτεία, άμεσα θα εγκριθούν οι αποζημιώσεις

admin

Χρυσοχοΐδης: Και πρόστιμα Covid σε όσους προσήχθησαν στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

admin

Κορωνοϊός: FAZ και Reuters αναδεικνύουν την πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για τα εμβόλια και τα τεστ

admin

Κεραμέως: Με μηδενική χρέωση η σύνδεση στην τηλεκπαίδευση μέσω τηλεφώνου

admin

Κουτσούμπας: Ένα «ατύχημα» μπορεί να μας οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

admin

«Πρωτόκολλα του Βερολίνου»: Οι λόγοι που τίναξε στον αέρα η Άγκυρα τη συμφωνία

admin

Ελληνοτουρκικά – Προκαλεί Τούρκος Συνταγματάρχης εν αποστρατεία: «Η Τουρκία αντέχει τον πόλεμο»

admin

Οργή της ΑΔΕΔΥ για την παρουσία Τσακαλώτου στο συλλαλητήριο της Τρίτης: Αιδώς Αργείοι!

admin

Βενιζέλος στον «Κύκλο Ιδεών»: Υπήρξε πολιτικό φλέρτ με τη Χρυσή Αυγή

admin

Κορωνοϊός: Συναγερμός στις αρχές – Στο τραπέζι τοπικά lockdowns και επαναφορά SMS

admin

Θεοχάρης για τουρισμό: Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, η αγορά είναι σε χειμερία νάρκη

admin