Image default
BLOOMBERG

Jack Ma: Πώς ο ιδρυτής της Alibaba έγινε πλουσιότερος από τον ιδιοκτήτη της Oracle και τους κληρονόμους της Walmart

O Jack Ma, πρώην καθηγητής Αγγλικών που συν-ίδρυσε την Alibaba Group Holding Ltd. με αρχικό κεφάλαιο 60.000 δολαρίων, βρίσκεται μία ανάσα από το να βρεθεί στην 11η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μετά την αποτίμηση της μετοχής της Ant Group Co. που προχώρησε σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO).

Το μερίδιο 8,8% που κατέχει ο Ma αξίζει 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει της τιμής των μετοχών της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη. Αυτό θα αυξήσει την περιουσία του 56χρονου στα 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατάταξη του - Billionaires Index, ξεπερνώντας αυτήν του Larry Ellison της Oracle Corp., της κληρονόμου της L’Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers και μεμονωμένων μελών των Waltons, των οποίων η οικογένεια κατέχει Walmart Inc. .

H εισαγωγή της Ant στο χρηματιστήριο αναμένεται να δώσει ώθηση στην περιουσία μία ομάδας επενδυτών που είχαν επενδύσει νωρίτερα σε αυτήν, καθώς και σε εργαζόμενους της εταιρείας. Η Ant έχει επιβραβεύσει με μετοχές το προσωπικό της από το 2014 και τουλάχιστον 18 ακόμη άτομα έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι από την πρόσφατη IPO.

Η Lucy Peng, διευθύντρια πληρωμών του κολοσσού, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ant μετά τον Ma και κατέχει μερίδιο αξίας 5,2 δισ. δολαρίων. Η συμμετοχή του προέδρου της εταιρείας, Eric Jing αξίζει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ant πρόκειται να συγκεντρώσει σχεδόν 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εισαγωγή της Saudi Aramco 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Η μετοχή της στη Σαγκάη διαμορφώθηκε στα 68,8 γιουάν (10,27 δολάρια) έκαστη και οι μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ στα 80 δολάρια Χονγκ Κονγ (10,32 δολάρια) η καθεμία.

Η εταιρεία θα μπορούσε να συγκεντρώσει άλλα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ασκήσει τις option για green shoe, αυξάνοντας την χρηματιστηριακή αξία της σε περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία της δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της JPMorgan Chase & Co. και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αποτίμηση της Goldman Sachs Group Inc.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της εισαγωγής κατέχουν το μερίδιό τους μέσω δύο εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Hangzhou και κατέχουν μαζί περίπου το 40% της Ant. Η Alibaba, με τη σειρά της, έχει το 1/3 της εταιρείας fintech.

Η Ant δημιουργήθηκε όταν η Alibaba κυκλοφόρησε την εφαρμογή πληρωμών Alipay το 2004 ως υπηρεσία χρηματικής εγγύησης για αγοραστές και πωλητές στον ιστότοπο της Alibaba. Το 2013, τους δόθηκε η δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα και να κερδίσουν τόκους στα υπόλοιπα που είναι αποθηκευμένα στους λογαριασμούς τους. Στη συνέχεια, η εταιρεία άρχισε να προσφέρει πίστωση σε μικρές επιχειρήσεις και τελικά επεκτάθηκε σε υπηρεσίες όπως το block chain, το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη.

Από τότε που ιδρύθηκε η Alibaba με τον Ma, η Peng υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους. Ίδρυσε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Alibaba και, αφού βοήθησε στη δημιουργία της Ant, ανέλαβε τη θέση της CEO της εταιρείας, έως ότου ο Jing ανέλαβε τα ηνία το 2016. Δύο χρόνια αργότερα, τον διαδέχθηκε ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας fintech.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Συμφωνία 10ετούς συνεργασίας της Google με τη Deutsche Bank

admin

Πετρέλαιο: Το εμβόλιο δεν «μπόλιασε» την αγορά – Ζοφερές παραμένουν οι προβλέψεις

admin

Philip Morris International: Σε δέκα χρόνια μπορεί να σταματήσουν οι πωλήσεις τσιγάρων

admin

Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

admin

Ο διαχειριστής κεφαλαίων που απέφυγε τις μετοχές που ευνοήθηκαν από τον Covid 19 και δικαιώθηκε

admin

Οι νέοι μεγαλοεπενδυτές της Tesla και οι ανησυχίες για μαζική αποχώρηση τους

admin

Moderna vs. Pfizer: Πού μοιάζουν, πού διαφέρουν τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19

admin

Επιστροφή στα κέρδη για την H&M

admin

Πώς η Barbie βοηθά τη Mattel να αντιμετωπίσει την πανδημία

admin

Φυγόδικος για το σκάνδαλο insider trading «Tabernula» καλείται να επιστρέψει 1,6 εκατ. λίρες – Αντιμέτωπος με 8ετή φυλάκιση

admin

Η πρόσληψη ενός νέου CEO σε μία τράπεζα σπάνια βελτιώνει την τιμή της μετοχής της

admin

Αισιόδοξη η Caesars Entertainment για την πρόταση 3,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της William Hill

admin

Virgin Galactic και Rolls-Royce ετοιμάζουν υπερηχητικό αεροπλάνο Mach 3

admin

Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του πλανήτη να «βλέπει» ανάκαμψη της ζήτησης

admin

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η κατρακύλα – Για πρώτη φορά σπάει το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο

admin

Σε ποιες μετοχές στοιχηματίζουν οι ισχυρότεροι επενδυτές του κόσμου για την εποχή μετά την πανδημία – Οι διαφορετικές απόψεις

admin

‘Oστιν Ράσελ: Ο 25χρονος, εν αναμονή, δισεκατομμυριούχος που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο Στάνφροντ

admin

Saudi Aramco: «Βουτιά» 73% στα κέρδη έφερε η πανδημία

admin