Image default
Πολιτική

Δικαστήριο της ΕΕ: «Στοπ» στον αυθαίρετο υπολογισμό των διοδίων

«Φρένο» στον αυθαίρετο υπολογισμό των διοδίων στους γερμανικούς και κατ’ επέκταση λοιπούς ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους για τα βαρέα φορτηγά οχήματα βάζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς με σημερινή του απόφαση το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ένωσης κρίνει ότι το επίπεδο των διοδίων υπολογίζεται μόνο βάσει τους κόστους υποδομών και οποιεσδήποτε άλλες χρεώσεις είναι αντίθετες με το ενωσιακό δίκαιο.

Η απόφαση αφορούσε σε μια πολωνική εταιρεία η οποία ασκούσε δραστηριότητες οδικών μεταφορών, μεταξύ άλλων, στο γερμανικό έδαφος. Η συγκεκριμένη εταιρεία αναγκάστηκε να καταβάλει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 18 Ιουλίου 2011, το συνολικό ποσό των 12.420,53 ευρώ ως διόδια για τη χρήση των γερμανικών ομοσπονδιακών αυτοκινητοδρόμων. Το γερμανικό δίκαιο καθορίζει τα ποσά των διοδίων ανά χιλιόμετρο για τα οχήματα ή τα σύνολα οχημάτων που έχουν έως τρεις άξονες και εκείνα που έχουν τέσσερις ή περισσότερους άξονες, βάσει τεσσάρων κατηγοριών που αντιστοιχούν στον βαθμό της ρύπανσης που προκαλείται. Τα ποσά κυμαίνονται από 0,141 έως 0,288 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Ωστόσο πολωνική η μεταφορική εταιρεία θεώρησε ότι οι χρεώσεις που επιβάλλονταν για τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων ήταν υπερβολικές, καθώς μέσα στο συνολικό ποσό των διοδίων περιλαμβάνεται κόστος που συνδέεται με τις περιπολίες της τροχαίας αστυνομίας.

Η πολωνική μεταφορική εταιρεία προσέφυγε ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων ζητώντας την επιστροφή μέρους των διοδίων που κατέβαλε κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Κατόπιν εφέσεως το διοικητικό εφετείο του ομόσπονδου κράτους της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ, αν το γεγονός ότι το κόστος που συνδέεται με την τροχαία αστυνομία και το οποίο ελήφθη υπόψη κατά τον υπολογισμό των επίμαχων διοδίων συνιστά παράβαση της οδηγίας περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα οδικής υποδομής.

Το Δικαστήριο της ΕΕ διαπίστωσε ότι το Δίκαιο της ΕΕ επιβάλλει στα κράτη μέλη που εισάγουν ή διατηρούν διόδια στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο τη σαφή και απαλλαγμένη αιρέσεων υποχρέωση να καθορίζουν το επίπεδο των διοδίων λαμβάνοντας υπόψη μόνον το κόστος των υποδομών, δηλαδή το κόστος κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του σχετικού δικτύου υποδομής. Συνεπώς, ένας ιδιώτης μπορεί να επικαλεστεί απευθείας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων την υποχρέωση αυτή κατά κράτους μέλους, όταν το κράτος αυτό δεν έχει τηρήσει την εν λόγω υποχρέωση ή την έχει μεταφέρει πλημμελώς στο εσωτερικό δίκαιο.

Ακολούθως, όσον αφορά το ζήτημα αν το κόστος που συνδέεται με την τροχαία αστυνομία εμπίπτει στην έννοια του «κόστους λειτουργίας» και μπορεί, ως εκ τούτου, να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό των διοδίων, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η έννοια αυτή καλύπτει το κόστος που απορρέει από τη λειτουργία της σχετικής υποδομής. Οι αστυνομικές δραστηριότητες υπάγονται, όμως, στην αρμοδιότητα του κράτους το οποίο ενεργεί στο πλαίσιο της άσκησης των προνομίων δημόσιας εξουσίας που διαθέτει, και όχι ως φορέας λειτουργίας της οδικής υποδομής. Συνεπώς, το κόστος που συνδέεται με την τροχαία αστυνομία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κόστος λειτουργίας κατά την έννοια της οδηγίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Παγώνει» η Ευρώπη από τον κορωνοϊό: Lockdown ανακοινώνει ο Μακρόν – Η Μέρκελ κλείνει μπαρ, εστιατόρια

Ατύχημα στο «Καλλιστώ»: Ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του πλοιάρχου του container ship

Πέρασε από τα νότια η «Κίρκη» – Έρχεται στη Στερεά Ελλάδα τις επόμενες ώρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Επίσημα εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Κοντονής – «Σύντροφε, ΔΕΝ είχες δίκιο»

admin

Πέτσας: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

admin

Παραμένει ανοιχτά της Αμμοχώστου το Barbaros – Κινητοποίηση στην Κύπρο

admin

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ τη Δευτέρα

admin

Ελληνοτουρκικά: «Ξεκάθαρη αντίδραση» της ΕΕ κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς

admin

Σχολεία: Αυτά είναι τα δύο σενάρια για την επιστροφή τον Σεπτέμβριο

admin

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σύντομα η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους της Marfin

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στο ΣΕΦ με το…. ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου… τον Γκλέτσο και τον Κραουνάκη

admin

Καμίνης: Σύσσωμη η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου

admin

Γεννηματά για trafficking: Να βγάλουμε στο «φως» όλους όσοι σήμερα ζουν στο σκοτάδι

admin

Ο Ερντογάν θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο

admin

Σε ισχύ η αμυντική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας

admin

Εκλογές Οικονομικού Επιμελητηρίου: Σάρωσε με ποσοστό 40% η ΔΗΚΙΟ της ΝΔ

admin

ΚΙΝΑΛ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου

admin

Σκουρλέτης: «Μάγκας» ο Μητσοτάκης με τις πλάτες του Τσίπρα

admin

Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου – Τι συζήτησαν

admin

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για Τσίπρα: Η παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ και το… «εργαστήριο» Ελλάδα

admin

Δημοσκόπηση MRB: Στο 80% η εμπιστοσύνη για την κυβέρνηση

admin