Image default
Διεθνή

Το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες – Τι δείχνουν οι δοκιμές

Ένα από τα κορυφαία στον κόσμο πειραματικά εμβόλια κατά της Covid-19 παράγει ανοσοαπόκριση τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νέους, λένε οι προγραμματιστές του, αυξάνοντας τις ελπίδες προστασίας για αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό που έχει προκαλέσει κοινωνικό και οικονομικό χάος σε όλο τον κόσμο.

Ανοσολογική απόκριση

Ούτε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ούτε ο εμπορικός συνεργάτης του AstraZeneca θα κυκλοφορούσαν τα δεδομένα από τις πρώτες δοκιμές που δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία υποβάλλονται σε ένα περιοδικό που αξιολογείται.

Ωστόσο, η AstraZeneca επιβεβαίωσε τα βασικά ευρήματα σχετικά με το εμβόλιο που ονομάζει AZD1222, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε κλειστή ακαδημαϊκή συνάντηση.

Οι δοκιμές φάσης 2 έδειξαν ότι άτομα άνω των 56 ετών – και περίπου άνω των 70 ετών – παρήγαγαν το ίδιο είδος απόκρισης αντισωμάτων με τους νεότερους εθελοντές.

Το εάν τα ηλικιωμένα άτομα θα προστατεύονταν ήταν πάντα ένα βασικό ερώτημα για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν. Το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και επομένως η ικανότητά του να καταπολεμά κάθε ιό εξασθενεί με την ηλικία, γι ‘αυτό το ποσοστό θνησιμότητας Covid αυξάνεται σε ηλικιωμένους.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι λιγότερες παρενέργειες – που αναφέρονται από τους επιστήμονες ως «αντιδραστικότητα» – αναφέρθηκαν στους ηλικιωμένους εθελοντές, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, αν και θα μπορούσε να σημαίνει ότι λιγότεροι από αυτούς ανέφεραν ζητήματα όπως πόνο στο χέρι.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων ενηλίκων και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη σε ηλικιωμένους ενήλικες, όπου η σοβαρότητα της νόσου Covid-19 είναι υψηλότερη. Τα αποτελέσματα χτίζουν περαιτέρω τα στοιχεία για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακοίνωση ;

Ένα εμβόλιο που λειτουργεί θεωρείται ως ανατροπή ενάντια στη μάχη κατά του κοροναϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερο από 1,15 εκατομμύρια ανθρώπους, υποβάθμισε την παγκόσμια οικονομία και ανέτρεψε την κανονική ζωή για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα είναι πλήρως προστατευτικά. Μπορούν αντ ‘αυτού να μειώσουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν το νοσοκομείο και να μειώνονται οι θάνατοι. Μπορεί επίσης να μη διαρκέσουν, έτσι ώστε να χρειάζονται ενισχυτές.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι ελπίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο για περιορισμένη χρήση τους προσεχείς μήνες.

«Προβλέπουμε τις μετρήσεις αποτελεσματικότητας από τις δοκιμές φάσης 2/3 από τώρα έως το τέλος του έτους, και εάν εγκριθούν εντώς των χωρών, οι δόσεις του πιθανού εμβολίου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες για χρήση πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σχετικα αρθρα

Πατέντες εμβολίων: Ναι μεν, αλλά από τον Καναδά

admin

Κοροναϊός: Εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ το πρώτο κινεζικό εμβόλιο

admin

Ινδία: Το εκρηκτικό κύμα πανδημίας απειλεί τον κόσμο προειδοποιεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

admin

Κοροναϊός-Γερμανία: Υπομονή και προσεκτικό άνοιγμα συστήνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

admin

Γαλλικό επιστημονικό συμβούλιο: Το άνοιγμα θα πρέπει να είναι «προσεκτικό» για την αποφυγή ενός «τέταρτου κύματος»

admin

Κοροναϊός: Οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο «υπερδιπλάσιοι από τον επίσημο απολογισμό»

admin

Κοροναϊός: Πόσο «πληρώνουν τη νύφη» οι Αμερικανοί

admin

Κομισιόν: Νέα στρατηγική για την υγεία

admin

Στάινμαϊερ: Κάλεσε τους Γερμανούς να μην ξεχνούν το Ολοκαύτωμα και το ναζισμό – Η μνήμη ενδυναμώνει τη δημοκρατική συνείδηση

admin

Ασυνείδητοι έβαλαν μια κάλτσα στο κεφάλι κύκνου: Τους αναζητά η αστυνομία

admin

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία αντιτάχθηκαν στη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων»

admin

Αισιόδοξα νέα: Η πανδημία επιβραδύνθηκε στον κόσμο αυτή την εβδομάδα – Ποια ήπειρος αποτελεί εξαίρεση

admin