Image default
Οικονομία

«Τρύπα» 5,5 δισ. ευρώ στις εισπράξεις από φόρους στο 9μηνο

Aπό Συμπληγάδες περνά η οικονομία και ως εκ τούτου τα κρατικά ταμεία λόγω των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων με επιπρόσθετο παράγοντα πίεσης την πρόσφατη αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το ΑΕΠ. Η απώλεια σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την περίοδο που αφορά μετά το 2015 έως το 2019 επιδεινώνει τα δημοσιονομικά δεδομένα οδηγώντας το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, να είναι πιο προσεκτικό στη λήψη μέτρων εν όψει του αβέβαιου, από υγειονομικής άποψης, χειμώνα.

Με την αναθεωρημένη ανάπτυξη, όπως εξηγούν πηγές, η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια τα θέματα του χρέους και των ελλειμμάτων, γεγονός που μειώνει το δημοσιονομικό περιθώριο στη λήψη μέτρων στήριξης. Το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχτισε, κυρίως με άντληση ρευστότητας από τις αγορές, δίνει την ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης, χρειάζεται όμως συνετή λήψη μέτρων με βάση τις υγειονομικές συνθήκες, ενώ αναλόγως θα επεκτείνονται οι δέσμες στήριξης πέραν των 24 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο. Παράγοντες αναφέρουν πως έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική στήριξης διαμορφωμένη κατά περιοχές, ανάλογα με το πόσο πλήττονται από τον κορωνοϊό, η οποία είναι δυναμική, ενώ από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται η ύφεση να αγγίξει διψήφιο αριθμό, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, αναμένοντας επίσης τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Η πίεση που ασκείται στα δημοσιονομικά αποτυπώνεται εξάλλου και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπου η υστέρηση στα έσοδα τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ. Η πτώση είναι μεγαλύτερη στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ενώ στο 9ηνο η «τρύπα»  έφτασε στα 5,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις προ υγειονομικής κρίσης προβλέψεις, και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε 7,011 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,568 δισ. ευρώ – και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Οι αιτίες

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση αυτή, εκτός από την επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, οφείλεται κυρίως στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από την COVID-19, στην καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις (η τρίτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020) αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων, στην καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των 6 μηνιαίων δόσεων και στην παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο ύψους 11,269 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,544 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια ανήλθαν στα 44.766 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 5.002 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (39,764 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες στο 9μηνο παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 6,122 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 4,018 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Ζ. Τσώλης στο One Channel: Τεράστιο ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ΔΕΗ

admin

Σολτς : «Eλπίζω πριν το Πάσχα να έχουμε φώτιση και να συμφωνήσουμε σε πακέτο διάσωσης»

admin

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της ΕΕ στο οικονομικό κλίμα

admin

Πλειστηριασμοί : Από Σεπτέμβριο πιάνουν δουλειά τα ηλεκτρονικά «σφυριά»

admin

Βλέπουν τιμές ευκαιρίας, έρχεται και το leasing

admin

Libra: Παραμένει ασαφές το σχέδιο για την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος του Facebook

admin

Κορωνοϊός: Πρόταση στην ΕΕ για αύξηση των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Διευκρινίσεις για τα εξαρτώμενα μέλη

admin

Γ. Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Οι Τράπεζες είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος

admin

Θεοχάρης : Η αήθης επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό είναι επίθεση σε κάθε άνεργο που προσπαθεί να βρει δουλειά

admin

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως 17.000 ευρώ σε 2.500 ανέργους

admin

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 500 ανέργους 18 έως 30 ετών

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Σε κρίση η Αργεντινή, ζητά αναδιάταξη χρέους από το ΔΝΤ

admin

Ιαπωνία: Με ρυθμό 5% αναπτύχθηκε η οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2020

admin

Οικονομικό Επιμελητήριο: Σαρωτική νίκη της ΔΗΚΙΟ με πάνω από 40%

admin

Στεγαστικά δάνεια : Ομπρέλα προστασίας με επιδότηση των δόσεων – Όλες οι λεπτομέρειες

admin

O κοροναϊός καθηλώνει την παγκόσμια οικονομία, ματώνει τις αγορές

admin