Image default
Οικονομία

Nέα “γενιά” στοχευμένων μέτρων στήριξης

Τα νέα υγειονομικά δεδομένα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ανά την ΕΕ, δεν αφήνουν πλέον πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μία άμεση επαναφορά στην “κανονικότητα”. Κατά συνέπεια, παρά τις πιο περιορισμένες δυνατότητες για μέτρα στήριξης που προκαλεί το μεγαλύτερο πλέον ύψος του χρέους, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα “γενιά” από στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Ουσιαστικά, θα παρατείνονται όσο είναι αναγκαίο – και στο βαθμό που είναι εφικτό – οι παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται, ειδικά όσες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς. Με “προσαρμογές” ώστε να είναι προσανατολισμένες σε κλάδους και σε περιοχές που δέχονται πιο έντονο πλήγμα.

Ήδη στον Πτωχευτικό εντάχθηκε η παράταση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και του προγράμματος Συν-Εργασία μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, εντάχθηκε η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων έως το τέλος Απριλίου μαζί με ένα πλέγμα ρυθμίσεων για οφειλέτες που έχασαν δόσεις της ρύθμισής τους, ενώ καθιερώθηκε και ρύθμιση 120 δόσεων για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, χορηγήθηκε παράταση στην “ασυλία” που είχε δοθεί για τις διαμαρτυρημένες επιταγές του τουριστικού κλάδου.

Δημιουργούνται και νέες πρωτοβουλίες. Μετά τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο (με βάση στοιχεία πτώσης τζίρου έως και τον Οκτώβριο), σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες και επόμενος 5ος γύρος για την πτώση τζίρου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (ή και περισσότεροι), αφού τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται. Οι βασικές αλλαγές είναι το μη επιστρεπτέο ποσό (30% 50%) για περιοχές με μεγάλους περιορισμούς (κατηγορίας 3 και 4 αντίστοιχα) αλλά και η μεγαλύτερη στόχευση με μικρότερο προϋπολογισμό.

Επίσης, ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης προανήγγειλε μέτρα στήριξης για τα ΚΤΕΛ και για τον Πολιτισμό και με προαγορά εισιτηρίων. Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, άμεσα προχωρά νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος να αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό των εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέφονται με την μορφή κοινωνικού εισιτηρίου. Παράλληλα, προχωρά η έκδοση ΚΥΑ για την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ για τις κενές θέσεις που υποχρεούνται να έχουν λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης για να αναπτύξει εξωτερικούς χώρους. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σχεδιάζεται πρόγραμμα θα εστιάζει στην κατασκευή υπαίθριων χώρων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που δίνουν 1,5 δισ. ευρώ ως επιδότηση σε επιχειρήσεις που δέχθηκαν πλήγμα και είναι βιώσιμες. Επιχειρείται να ολοκληρωθεί και η διανομή των πιστώσεων της Αναπτυξιακής και του ΤΕΠΙΧ. Επιπλέον, προωθούνται και άλλες δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει “χρήση” σε ποσά για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την πανδημία.

Δημοσιονομικά, τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν τροφοδοτούνται μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από τα κονδύλια του SURE. Σημείο κλειδί για το χρέος αλλά και για τα διαθέσιμα είναι η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αφού σε αυτό περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα που μπορεί να δώσει χρήματα για ανάλογα μέτρα στήριξης. Ο λόγος για το React EU που θα καλύψει κρατικές δαπάνες, προσφέροντας έτσι ταμειακό και δημοσιονομικό περιθώριο.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ

admin

Κοροναϊός : Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας

admin

Κοροναϊός : Οι επιπτώσεις του lockdown στις βρετανικές επιχειρήσεις

admin

Εστίαση: Τραπεζάκια έξω, κλείσιμο δρόμων και ανοιχτές τζαμαρίες

admin

Επίδομα παιδιού 2019: Λίφτινγκ ετοιμάζει η κυβέρνηση, όλες οι αλλαγές

admin

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία στις εξωτερικές πιέσεις.

admin

Τουρισμός : Στην «πρέσα» τα ξενοδοχεία λόγω του κοροναϊού – Πρόκληση η πληρότητα

admin

Σε 4 τμήματα η καταβολή των αναδρομικών

admin

Χατζηδάκης : Έχει διευρυνθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην ενέργεια

admin

Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

admin

Συνεχίζει το αρνητικό σερί το Χρηματιστήριο

admin

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και η Ελλάδα

admin

Προσφορές ρεύματος : Τι πρέπει να προσέξετε

admin

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

admin

ΠΟΠΕΚ: Γιατί η βενζίνη στην Ελλάδα δεν ακολουθεί τις διεθνείς τιμές

admin

Κοροναϊός – Βρούτσης : Δίχτυ προστασίας για μακροχρόνια ανέργους με 8,5 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο για έκτη συνεχή συνεδρίαση

admin

ETΕπ: Εγκρίθηκε και επισήμως το ταμείο των 200 δισ. ευρώ

admin