Image default
Πολιτική

Γεννηματά: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο μας μέλημα

Θέματα επικαιρότητας όπως η πανδημία και η τουρκική προκλητικότητα αλλά και το μεταναστευτικό και το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής με την Iratxe Garcia-Perez, Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν συνεργάτες και από τις δυο πλευρές. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγης , μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτης Νικος Ανδρουλακης, ο γραμματέας Επικοινωνίας, Πάνος Βλάχος, ο στενός συνεργάτης της προέδρου και πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαππας, ο διευθυντής του γραφείου της προέδρου Μανώλης Όθωνας και ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Δάλμας.

Αναλυτικα η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγης για όσα συζητήθηκαν:

Α) Πανδημία

Η δεύτερη φάση της πανδημίας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα τώρα χωρίς καθυστέρηση.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν θετικά στοιχεία ,κυρίως για την επιδότηση των test, αλλά δεν αρκούν. Η πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό.

Η Ευρώπη οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την προσήλωση σε “δημοσιονομικά μεγέθη” και ” σύμφωνα σταθερότητας” και να διαθέσει άμεσα πόρους:

Για την στήριξη των συστημάτων Υγείας.

Για αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και τους άνεργους.

Για τη ρευστότητα, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.

Η προστασία την ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο μας μέλημα.

Β) Μεταναστευτικό

Είναι αναγκαία η Αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» και η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρόταση της Ε.Ε. που κατατέθηκε πρόσφατα, κάνει μόνο δειλά βήματα, δεν αντιστοιχεί σε αυτό που πρέπει να γίνει.

Εμείς οι Σοσιαλιστές να εντείνουμε την πίεση ώστε:

Να μπορεί να εξετάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου και από τις άλλες χώρες, όχι μόνο από τα κράτη της «πρώτης εισόδου» (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία).

Να επιμερισθούν υποχρεωτικά οι αιτούντες άσυλο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Με σύστημα που θα ξεκινά από την πρώτη μέρα που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως έχει προτείνει και η ομάδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά μας, που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, αλλά και εφαρμογή του προγράμματος των “ανθρωπιστικών διαδρομών”.

• Η Μόρια δεν υπάρχει πιά αλλά η ανθρωπιστική κρίση στα νησιά συνεχίζεται. Τώρα προστέθηκε και η υγειονομική. Σήμερα ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρόλο που μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι ροές, είναι μεγαλύτερος από αυτόν του Ιουλίου του 2019, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση.

Η πολιτική της δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Όσοι παίρνουν άσυλο πετιούνται στο δρόμο χωρίς υποστήριξη. Το πρόβλημα μεταφέρεται και στην ενδοχώρα. Από το 2016 μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει χρηματοδοτήσει και δεν έχει υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα ένταξης.

• Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, απέτυχε. Δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Παραδόθηκαν τα κλειδιά του Μεταναστευτικού- προσφυγικού στον Ερντογάν. Του δόθηκε η δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ) Σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας

● Η Τουρκία πλέον είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής. Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια.

Έχει επιλέξει μια νέο-οθωμανική στρατηγική.

Επιδιώκει την αναθεώρηση των συνθηκών.

Παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο.

Παρουσιάζεται ως περιφερειακή δύναμη που θέλει να διαπραγματεύεται με τους δικούς της όρους με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Παριστάνει τον προστάτη των Μουσουλμάνων.

Στην πραγματικότητα καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Όλα αυτά που έχουμε επιλέξει να απορρίψουμε με τον δικό μας Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε. Δεν πολεμούμε το Ισλάμ υπερασπιζόμαστε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες μας.

Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Μακρόν και τη Γαλλία στις επιθέσεις που δέχονται.

Η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει αυτή την αλλαγή και να επιδιώξει εγκαίρως μια νέα συμφωνία, μια νέα σχέση της ΕΕ με την Τουρκία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο οφέλη αλλά και δεσμεύσεις.

Είναι σημαντική η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Ελλάδα, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν είναι μια διμερής διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία ή της Κύπρου με την Τουρκία, αλλά μια στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη, που απαιτεί μια νέα συμφωνία, μια νέα σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία.

● Η ανοχή προς την Τουρκία την αποθρασύνει, οδηγεί σε νέες εντάσεις,. Και αυτό θα το βρούμε όλοι μπροστά μας. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη συνολική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

● Είναι ιδιαίτερα θετική η ψήφιση της τροπολογίας για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο.

Θέλω να σε ευχαριστήσω και προσωπικά γιατί το S&D διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

Να συνεχίσουμε την πίεση ώστε το εμπάργκο των όπλων προς την Τουρκία, να γίνει άμεσα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δ) Ταμείο Ανάκαμψης – Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

● Επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά με πίεση για να υιοθετηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου και να αναγκαστούν Ουγγαρία-Πολωνία να υποχωρήσουν.

● Είναι σημαντικός ο ρόλος των σοσιαλιστών- στις κατευθύνσεις των πόρων . Θέλουμε δημόσιες επενδύσεις πρώτα από όλα για συστήματα υγείας -συστήματα παιδείας- πολιτική προστασία και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό (επαγγελματική Κατάρτιση-ένταξη ανέργων).

● Κρίσιμο επίσης είναι να αυξηθούν οι πόροι του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ώστε να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για αναπτυξιακή πολιτική, στήριξη των αγροτών και δημιουργία θέσεων εργασίας.

● Θέλουμε μια συμφωνία ενάντια στη λιτότητα, ιδιαίτερα για τη στήριξη των χωρών που πλήττονται βάναυσα σήμερα αλλά και υπέστησαν τη δοκιμασία της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Iratxe Garcia-Perez τόνισε ότι για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ κράτους δικαίου και ανάκαμψης και ότι το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ευκαιρία να αποφύγει η Ευρώπη ένα νέο γύρο λιτότητας. Σημείωσε την ανάγκη να κατευθυνθούν πόροι για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην κλιματική αλλαγή, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ανέφερε εμφατικά ότι συμφωνεί 100% με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της κ. Γεννηματά και υπερθεμάτισε για την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πεδία της μετεγκατάστασης και του συστήματος εξέτασης ασύλου.

Τέλος, μετέφερε την πλήρη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες τους ενάντια στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, την πεποίθηση ότι πρέπει να μετριαστεί η ένταση και τόνισε ότι οι αξίες της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτες και ότι με τις ενέργειές του ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός – Σταϊκούρας: Σχέδια για επίδομα επιβράβευσης σε αστυνομικούς και μείωση στα φοιτητικά ενοίκια

admin

Τζανακόπουλος για αναβολή προανακριτικής για Novartis: Σκοπός είναι να μην εξεταστεί ο Κ. Φρουζής

admin

Πέτσας: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο

admin

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Συλλογική η ευθύνη μας – Να μην μετακυλίουμε ευθύνες

admin

Βουλή: Σφοδρή κόντρα για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

admin

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του ναζισμού

admin

Βενιζέλος για Novartis: Καλύτερα εξεταστική και όχι προανακριτική

admin

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα φέρνει ο Βορίδης

admin

Γεωργιάδης: Είστε η χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ – Πολάκης: Είμαστε με τον Βελουχιώτη και όχι με τον Παττακό

admin

Ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Χριστοδουλίδη

admin

Πέτσας: Η Οδύσσεια των Ελλήνων παρατάθηκε 4,5 χρόνια για να ανέβει στην εξουσία ο Τσίπρας

admin

Διαβεβαιώσεις Γκουτέρες σε Αναστασιάδη για Βαρώσια: «Παρακολουθώ τις εξελίξεις»

admin

Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία στα εθνικά μας θέματα

admin

Αλεξία Έβερτ: Το σχόλιο μου για «κατσαρίδες» και «τρωκτικά» δεν αφορούσε στο ΚΚΕ

admin

Βουλευτής της Θεσσαλονίκης έπεσε θύμα ληστείας στην πλατεία Συντάγματος

admin

Παυλόπουλος: Χρέος μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού

admin

Δένδιας: Θα βοηθήσουμε τη Βόρεια Μακεδονία, αν μας βοηθήσει

admin

Γεννηματά για Novartis: Κομμάτι του παζλ της σκευωρίας η άσκηση δίωξης σε Λοβέρδο

admin