Image default
Οικονομία

ΕΚΤ : Στέλνει μήνυμα για νέα μέτρα στήριξης

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα αντισταθεί στη σημερινή συνεδρίασή της στην πίεση να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, αλλά είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο καθώς οι πρόσφατοι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού τροφοδοτούν τους φόβους για μία νέα ύφεση.

Το διευρυνόμενο δεύτερο κύμα κρουσμάτων απειλεί να κυριεύσει την Ευρώπη πριν από τον χειμώνα και η Γερμανία και η Γαλλία – οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – ανακοίνωσαν χθες νέα μέτρα καραντίνας. Τα μέτρα αυτά έδωσαν νέα βαρύτητα στις εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει μία ακόμη μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία έχει ήδη υποστεί φέτος μία πρωτοφανή ύφεση. Έχοντας, ωστόσο, ήδη ανακοινώσει μία πρωτοφανή δύναμη πυρός την άνοιξη, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να βιάζεται να λάβει μέτρα, ελπίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες αγορές ομολόγων από αυτή θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ηρεμία στις αγορές έως και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα του 2021. Αυτό ασκεί πίεση στην πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύσει τη δέσμευση της ΕΚΤ στη διατήρηση πολύ χαλαρών συνθηκών χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο να αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς τόσο πολύ, ώστε ακόμη και μία σημαντική στήριξη τον Δεκέμβριο να προκαλέσει απογοήτευση. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για την πολιτική της στις 14.45 και θα ακολουθήσει στις 15.30 η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ.

Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλία για τον κοροναϊό, τα οποία τίθενται από αύριο σε ισχύ, ο κόσμος θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι εκτός και εάν πρόκειται να αγοράσει απαραίτητα αγαθά, να έχει ιατρική παρακολούθηση ή να κάνει σωματική άσκηση έως μία ώρα την ημέρα. Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, αν ο εργοδότης τους θεωρεί αδύνατο να γίνει αυτή από το σπίτι. Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά. «Θεωρούμε ότι η δραστηριότητα (της γαλλικής οικονομίας) μπορεί να μειωθεί κοντά στο 20% σε σχέση με το κανονικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της καραντίνας», σημείωσε οικονομολόγος της JP Morgan, προσθέτοντας: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό πλήγμα, υποθέτοντας ότι η δραστηριότητα σήμερα κινείται περίπου 5% χαμηλότερα από το κανονικό».

Η Γερμανία, η οικονομία της οποίας έχανε ήδη τη δυναμική της, θα κλείσει τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα θέατρα από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου, αν και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά. Η Ισπανία είναι πιθανόν να έχει επανέλθει ήδη σε ύφεση, καθώς η κυβέρνησή της σχεδιάζει να ανακοινώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο ενώ η Ιταλία έχει ήδη ανακοινώσει αυστηρούς περιορισμούς.

Όλα αυτά θέτουν σε δοκιμασία την άποψη της ΕΚΤ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά της έως τα τέλη του 2022. «Το οικονομικό περιβάλλον δικαιολογεί μεγαλύτερη δράση τώρα», δήλωσε στέλεχος της Berenberg, προσθέτοντας: «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ξανά… Η οικονομική ανάπτυξη ανακόπτεται στο τέταρτο τρίμηνο». Οι πληθωριστικές προσδοκίες, που αποτελούν και την κύρια ανησυχία της ΕΚΤ, επίσης υποχωρούν. Αν και η απειλή ενός αποπληθωρισμού δεν βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να μην αυξηθεί στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι σχεδόν 2%, τα επόμενο χρόνια».

-

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Πώς άλλαξαν καταναλωτικές αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων

admin

Διχασμός στη Σύνοδο Κορυφής : Τα τέσσερα αγκάθια ενός συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Έρχεται «καυτός» Σεπτέμβρης για την οικονομία – Τα ραντεβού της κυβέρνησης

admin

Αυτό είναι το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων

admin

Η επιλογή Γέλεν για το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ώθηση στη Wall Street

admin

Επίδομα θέρμανσης: Με «βελτιώσεις» μέχρι το τέλος του 2020

admin

«Μαύρη» η επόμενη μέρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μία στις τρεις κινδυνεύει με λουκέτο

admin

Κοροναϊός : Η οικονομία στην κόψη του ξυραφιού – Τι θα κρίνει τις εξελίξεις

admin

Φορολογικό : 2+1 μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Βρετανία : Πάνω από 40 δισ. λίρες για δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown

admin

Εκκληση Μακρόν για δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη

admin

«Τσουνάμι» ομολογιακών εκδόσεων από τις χώρες του Νότου

admin

Ασφαλιστικό : Νέες συντάξεις και εισφορές – Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου

admin

Handelsblatt: ΄Υφεση με έως και 15% συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέρνει η κρίση

admin

Κοροναϊός : Πότε εκτιμάται πως θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης

admin

Με οριακή άνοδο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο

admin

Πως μετρούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία κορυφαίοι CEO’s

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin