Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Υψώνουν τείχος οι πολυεθνικοί όμιλοι για την πώληση της θυγατρικής της ΔΕΗ

Θέμα ελέγχου της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της ενέργειας, λόγω της αβεβαιότητας που γεννά για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ η πώληση του 49% των μετοχών.

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο εκκίνησης του διαγωνισμού, από τον οποίο η ΔΕΗ προσδοκά σημαντικά έσοδα, τα μηνύματα που στέλνουν οι σοβαροί ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης, που αποτελούν και τους ισχυρούς διεκδικητές της θυγατρικής της ΔΕΗ, είναι ότι το ενδιαφέρον περιορίζεται από την κυβερνητική απόφαση για εκχώρηση μειοψηφικού ποσοστού χωρίς την ανάληψη του management. Ονόματα όπως αυτό της ιταλικής ENEL, της γαλλικής EDF, της ιταλικής TERNA και της γερμανικής ΕΟΝ έχουν κατά καιρούς πλασαριστεί ως φαβορί του επικείμενου διαγωνισμού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των εταιρειών διαχείρισης δικτύων διανομής, η πρόταση για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου θα είχε ενδιαφέρον, μόνο στην περίπτωση που ο στρατηγικός επενδυτής έχει τον διοικητικό έλεγχο της εταιρείας και η ΔΕΗ διατηρήσει κάποια δικαιώματα, βέτο.

Το μοντέλο που έχει επιλεγεί, υποστηρίζουν, είναι απίθανο να δώσει κίνητρα σε διαχειριστές με εμπειρία στα δίκτυα διανομής να βάλουν τα λεφτά τους στο ΔΕΔΔΗΕ. Και ο λόγος, είναι ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα γενναίο επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου, υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Συνεπώς, αναφέρουν, «για να μπει ένας μεγάλος επενδυτής που θα φέρει γνώση, εμπειρία και χρήματα πρέπει να μπορεί να έχει τον έλεγχο για να υπάρξουν επιθυμητά αποτελέσματα».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται φειδωλή ως προς το σχεδιασμό και έχει ανακοινώσει μερική ιδιωτικοποίηση με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας. Σε τι βαθμό όμως θα είναι αυξημένα τα δικαιώματα μένει να φανεί στο επόμενο στάδιο.

Από την πλευρά τους, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής που δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των νέων επενδύσεων και «τρενάρει» τα νέα έργα ΑΠΕ αφού δεν μπορεί να τα υποστηρίξει. Αναφέρουν επίσης ότι με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, υπάρχει ο κίνδυνος στον επικείμενο διαγωνισμό να εμφανιστούν μόνο funds, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν βραχυπρόθεσμους επενδυτές που στοχεύουν στην αποκόμιση κερδών και στην έξοδο από την εταιρεία σε βάθος 3 έως 5 ετών και όχι σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οι εταιρείες συνδέουν μάλιστα την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με το ενδεχόμενο κούρεμα στις ταρίφες για να καλυφθεί ο ελλειμματικός λογαριασμός του ΕΛΑΠΕ. Όπως τονίζουν είναι οξύμωρο από την μία η κυβέρνηση να συζητά μέτρα για να κλείσει η μαύρη τρύπα και από την άλλη να προσδοκά σε σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες που θα πληγούν από το κυβερνητικό σχέδιο.

Στην κυβέρνηση ασκούνται τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρές πιέσεις για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου θέτουν σοβαρά θέματα αξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, οι σοβαροί ενεργειακοί παίκτες της αγοράς με την εγγυημένη διεθνή εμπειρία στα δίκτυα διανομής να μην εμφανιστούν στο διαγωνισμό.

 

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

admin

Κ. Μίχαλος: Άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου στις επιχειρήσεις

admin

Eurobank: Στο τρέχον τρίμηνο η ζημιά 1,5 δισ. από Cairo

admin

Ξανά σε λειτουργία οι μαρίνες Ζέας, Γουβιών και Λευκάδας

admin

Κωτσόβολος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους

admin

Μυτιληναίος: Στη ζώνη του 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το Eurobond

admin

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 21% σε 58,1 εκατ. ευρώ

admin

Νέα επίθεση από Κων. Δομαζάκη στη διοίκηση της Creta Farms

admin

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση τζίρου, πτώση κερδών για το 2019

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εκ νέου στη διαβάθμιση «Α» η αξιολόγηση από ICAP

admin

Παπουτσάνης: ΓΣ για μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή στους μετόχους

admin

ΕΕΤΤ: Πράσινο φως σε VODAFONE και WIND για κοινή χρήση δικτύου

admin

Η τροπολογία για ΛΑΡΚΟ: Ειδική διαχείριση και πώληση ή λουκέτο

admin

Δωρεά φαρμάκων από την ACS και το GIVMED

admin

Ποια έργα «χτυπά» η Avax στη Μέση Ανατολή

admin

Αυξάνουν την πίεση στην Creta Farms οι τράπεζες

admin

Εκλεισε το deal ΣΙΔΜΑ – Μπήτρος – Τροποποιείται η συμφωνία με τις τράπεζες

admin

CPI: Αύξηση 8,5% στα έσοδα της χρήσης

admin