Image default
Οικονομία

Κίνα: Κατάρτηση 5ετούς πλάνου για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Η Κίνα θα θέσει λεπτομερείς οικονομικούς στόχους για την περίοδο 2021/25, ούτως ώστε να συμβάλουν στην προώθηση υψηλότερης ποιότητας οικονομικής ανάπτυξης, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του κρατικού αρμόδιου φορέα για το σχεδιασμό της χώρας, μετά τη συνάντηση κορυφαίων Κινέζων ηγετών.

Ο Νινγκ Τζίζε, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κρατικός αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό θα «προτείνει αντίστοιχους ποσοτικούς στόχους και συγκεκριμένους δείκτες» για το 14ο πενταετές σχέδιο (2021-2025), σύμφωνα με τις συστάσεις των ηγετών.

Η κυβέρνηση μείωσε τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2020 για πρώτη φορά από το 2002, εξαιτίας της αβεβαιότητας από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο εξακολουθεί να θέτει στόχους για την απασχόληση, τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η Κίνα στοχεύει στη διαρκή και υγιή οικονομική ανάπτυξη κατά τα επόμενα 5 χρόνια, με έμφαση στην ανάπτυξη υψηλότερης ποιότητας, δήλωσε η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, μετά το συνέδριο.

Το ανακοινωθέν δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσοστό ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι στόχοι αναμένεται να ανακοινωθούν, όταν το 5ετές σχέδιο εγκριθεί στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις αρχές του 2021.

Οι κυβερνητικές δεξαμενές σκέψεις και οι οικονομολόγοι έχουν υποβάλει συστάσεις για τους μέσους στόχους ανάπτυξης του ΑΕΠ, για 5% με 6%, όπως ανέφεραν πηγές.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της σε επίπεδο ισοδύναμο με τις μέτρια ανεπτυγμένες χώρες έως το 2035. Αναλυτές του OCBC δήλωσαν ότι αυτές οι προσδοκίες υπονοούν ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα πρέπει να τρέχει με ρυθμό κατά μέσο όρο 3% με 4% ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η Κίνα θα επιδιώξει επίσης να διατηρήσει την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών σε συμφωνία με την οικονομική ανάπτυξη κατά την περίοδο 2021-2025, θα ενισχύσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επεκτείνει τη μεσαία τάξη, όπως δήλωσε ο Νινγκ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει ούτως ώστε η κατανάλωση να παίξει βασικό ρόλο στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο ίδιο συνέδριο, ο Χαν Γουενξιού, ανώτερος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η Κίνα θα επεκτείνει την πρόσβαση στις αγορές της για τους ξένους επενδυτές και ότι η πλήρης αποσύνδεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν είναι ρεαλιστική.

Σχετικα αρθρα

Σε 1.162.955 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο του 2020

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Κατέρρευσε σε χαμηλά εξαμήνου με πτώση 5%

admin

Στο 66,1% μειώθηκε το ποσοστό των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο, τον Ιανουάριο

admin

Γερμανία : Κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό ζητά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

admin

Επίδομα : Ξεκινά η καταβολή για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

admin

Νέα καταληκτική ημερομηνία για ρύθμιση δανείων του τέως ΕΟΚ

admin

Σχέδιο Νόμου «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου

admin

Γερμανία: Φέρνει ανάπτυξη η μείωση του ΦΠΑ;

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Σταϊκούρας : Έξι παρεμβάσεις σε οικονομία και κοινωνία

admin

Σούπερ μάρκετ στη Ρόδο εξέδιδε πλαστές αποδείξεις -Εκρυβε συναλλαγές αξίας 360.000 ευρώ

admin

Τουρισμός : Στην «εντατική» με ζημίες 10 δισ. ευρώ

admin

Κοροναϊός : Τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων

admin

Τα 6 σημεία SOS στις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων κατά 40%

admin

Πάνω από 180 γαλλικές επιχειρήσεις «βλέπουν» Ελλάδα

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Πιστώνονται 235 εκατ. ευρώ σε 13.474 δικαιούχους

admin

«Πράσινο φως» στο μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ από τον ESM

admin

Πώς η τηλεργασία διευρύνει περαιτέρω τις ανισότητες;

admin

Σταϊκούρας: Με διευρυμένα κριτήρια η Επιστρεπτέα Προκαταβολή No3

admin