Image default
BLOOMBERG

Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας έχασε 7 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

Ο Mukesh Ambani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 7 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της εταιρείας του, Reliance Industries Ltd. σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά μηνών μετά τη μείωση που παρουσίασαν τα τριμηνιαία κέρδη της.

Η μετοχή της μεγαλύτερης σε αξίας εταιρείας της Ινδίας έκλεισε με πτώση 8,6% στη Βομβάη τη Δευτέρα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 23 Μαρτίου. Ήταν η μετοχή με τη χειρότερη ημερήσια απόδοση του δείκτη S&P BSE Sensex, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,4%. Έτσι, η αξία της περιουσία του Ambani, υποχώρησε στα 71 δισ., δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του - Billionaires Index.

Ο κολοσσός Reliance Industries Ltd., με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τη διύλιση πετρελαίου μέχρι τη λιανική, ανακοίνωσε την Παρασκευή πτώση κερδών κατά 15% στο τρίμηνο, στα 95,7 δισ. ρουπίες (1,3 δισ. δολάρια), καθώς η πανδημία έχει πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Τα έσοδα της υποχώρησαν κατά 24% στα 1,16 τρισ. ρουπίες.

Η μονάδα διύλισης πετρελαίου της Reliance έχει πληγεί από τη βουτιά που σημείωσε η ζήτηση για καύσιμα μεταφοράς, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει στο σπίτι του λόγω του Covid-19. Ο όμιλος βρίσκεται στη μέση ενός μετασχηματισμού με επικεφαλής τον Ambani, 63 ετών, ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει τον γίγαντα πετρελαίου και πετροχημικών σε εταιρεία τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών ενισχύοντας τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εμπορίου που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Η μείωση των κερδών στηρίζει τη στρατηγική του Ambani και υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη της Reliance να μειώσει την εξάρτησή της από τον ενεργειακό τομέα και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των δισεκατομμυρίων καταναλωτών της Ινδίας.

Το ακαθάριστο περιθώριο διύλισης της Reliance – ή το κέρδος από τη διύλιση ενός βαρελιού αργού πετρελαίου για τη μετατροπή του σε καύσιμα – μειώθηκε στα 5,7 δολάρια ανά βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με 9,4 δολάρια το προηγούμενο έτος, ανέφερε η εταιρεία. Στο μεταξύ, το κέρδος στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών της Reliance, Jio Infocomm Ltd. σχεδόν τριπλασιάστηκε την ίδια περίοδο.

Οι μετοχές της Reliance σημείωσαν άνοδο περίπου το 25% φέτος, ενώ ο δείκτης Sensex υποχώρησε κατά 3,6%, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις πωλήσεις μεριδίων των ψηφιακών και λιανικών μονάδων της Reliance, που της απέφεραν πάνω από 25 δισ. δολάρια. Η εκτίναξη της μετοχή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί θεαματικά ο πλούτος του Ambani που κέρδισε επιπλέον 19,1 δισ. δολάρια το 2020, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 6η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

«Η μετοχή διόρθωσε μέρος των απότομων κερδών που κατέγραψε τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Arun Kejriwal, ιδρυτής της KRIS, μιας συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων στη Βομβάη. «Τώρα, η αγορά παίρνει τα κέρδη της».

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

JPMorgan: Πούλησε ομόλογα 13 δισ. δολαρίων στο μεγαλύτερο τραπεζικό deal που έγινε ποτέ

admin

Brevan Howard: Το ισχυρό fund ξεκινά επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα

admin

Citi: Αποχωρεί από την λιανική τραπεζική σε 13 αγορές

admin

Αλλαγή πλεύσης για τη Ferrari: Μέχρι το 2025 το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της εταιρείας

admin

BlackRock: Ρεκόρ για τα υπό διαχείριση κεφάλαια της – Εκτινάχθηκαν στα 9 τρισ. δολάρια

admin

Έτοιμες να περάσουν τον στόχο για τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ Pfizer και BioNTech

admin

Στο κλαμπ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ο ιδρυτής του TitTok – Στα 60 δισ. δολάρια η περιουσία του

admin

LVMH (Louis Vuitton): Εκτίναξη εσόδων στο πρώτο τρίμηνο για τον πολυτελή οίκο – Νέο ρεκόρ σημείωσε η μετοχή

admin

Bitcoin: Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι – Πάνω από τα 64.000 δολάρια για πρώτη φορά

admin

Ikea: Απέκτησε μερίδιο 49% σε οκτώ ηλιακά πάρκα στη Ρωσία

admin

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Bitcoin

admin

Binance Coin (BNB): Ράλι ανόδου για το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin και το Ether

admin