Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Κρίσιμος ο Νοέμβριος – Αγώνας για να «σωθούν» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Lockdown στην εστίαση έφερε ο κοροναϊός για έναν μήνα.

Την τελευταία εβδομάδα εβδομάδα ο κοροναϊός σαρώνει σχεδόν όλη τη χώρα με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες.

Το δεύτερο κύμα πανδημίας οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει σε κλείσιμο της εστίασης καθώς και σε γενίκευση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι στόχος του είναι να αποφύγει ένα γενικό lockdown και το επανέλαβε και κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων αντιμετώπισης του κοροναϊού το Σάββατο.

Η εισήγηση των ειδικών ήταν άλλωστε να ληφθούν μέτρα τώρα, όσο ακόμη υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, καθώς από ένα αριθμό και πάνω, αυτό θα είναι αδύνατο, με συνέπεια να μην μπορεί να ελεγχθεί η μετάδοση.

Παρατηρήθηκε ότι στις περιοχές όπου ελήφθησαν γρήγορα και στοχευμένα μέτρα απέδωσαν, ενώ «κοκκίνισαν» πόλεις που δεν είχαν πρόβλημα και όπου υπήρξε αδράνεια και χαλάρωση.

Ο κοροναϊός έφερε λουκέτο στην εστίαση

Ένας ακόμη λόγος όμως της λήψης μέτρων εδώ και τώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι η ελπίδα πως εάν το Νοέμβριο η Ευρώπη μπει σε μερική καραντίνα, τα Χριστούγεννα θα μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή η αγορά.

Τα Χριστούγεννα άλλωστε πραγματοποιούν όχι μόνο τα καταστήματα λιανικής, αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το σημαντικότερο κομμάτι του τζίρου τους, ενώ υπάρχει βεβαίως και ο χειμερινός τουρισμός.

Η επιλογή του lockdown στην εστίαση τον Νοέμβριο γίνεται με την προσδοκία να διασωθεί τζίρος τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο των εορτών.

Η διάσωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου αποτελεί πλέον έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς το ζητούμενο σε οικονομικό επίπεδο είναι να συγκρατηθεί η ύφεση όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον στόχο που έχει τεθεί για φέτος, δηλαδή στο -8% έως -9%.

Τα νέα οικονομικά μέτρα «ανάσα»

Πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανασχεθεί η πανδημία με τα νέα αυστηρά μέτρα του Νοεμβρίου για να λειτουργήσει κανονικά η αγορά στις γιορτές και να πάρουν «ανάσες» επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και νοικοκυριά.

Με το νέο πακέτο μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την επούλωση των πληγών από το δεύτερο κύμα της επιδημιολογικής κρίσης αλλά και την πρόληψη φαινομένων υποτροπιασμού, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου παραδοσιακά ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πέρυσι κυμάνθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μείωση ενοικίου – Υποχρεωτικό «ψαλίδι» κατά 40% 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, με την υπόθεση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποδώσουν και η πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη θα διασωθεί τζίρος τουλάχιστον 2,3 – 2,5 δισ. ευρώ.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει στα 900 εκατ. ευρώ τα δάνεια μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, έναντι αρχικού σχεδιασμού για 600 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται πέμπτος κύκλος το Δεκέμβριο, ύψους 700 εκ. ευρώ.

Στις δύο νέες επιστρεπτέες προκαταβολές το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, πράγμα που σημαίνει ότι από το 1,5 δισ. ευρώ φθηνά κρατικά δάνεια στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, τα 750 εκατ. ευρώ θα έχουν μορφή επιχορήγησης και δεν θα επιστραφούν από τους δικαιούχους.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου μπορούν να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο4, ανεξαρτήτως πτώσης του τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Σηκώνουν ρολά τα καταστήματα – Πότε και πώς

admin

Κοροναϊός : Σωστά τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά χρειάζεται διεύρυνση της εφαρμογής τους λέει η αγορά

admin

Ζήτηση-ρεκόρ για το πρόγραμμα “γέφυρα” – 32.000 αιτήσεις μέσα σε 15 ημέρες

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ήπια άνοδο το κλείσιμο της αγοράς

admin

Αναδρομικά : Πώς θα λάβουν τα χρήματα οι κληρονόμοι

admin

Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης: Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται ο στόχος που είχε τεθεί για αύξηση του ΑΕΠ

admin

Κοροναϊός : Με αυξημένο επιτόκιο η δημοπρασία 3μηνων εντόκων

admin

Εκλογές 2019: Πάνω από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστερήσεις πτήσεων

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Randstad: Το 40% των εργαζομένων στην Ελλάδα αναμένει αύξηση μισθού το 2020

admin

Εθνική Τράπεζα: Στο 16% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

admin

Κοροναϊός : Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

admin

Γεωργιάδης: Δεν είναι χαμένη η φετινή χρονιά για τον τουρισμό – Τις επόμενες μέρες το κυβερνητικό σχέδιο

admin

Αγωνία για την οικονομία, ποντάρει τα πάντα στην ανάπτυξη η κυβέρνηση

admin

Φον ντερ Λάιεν : Ελπίζει σε συμφωνία με ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς στα αυτοκίνητα

admin

H oμιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ.Σταϊκούρα στην Bουλή

admin

Υπό το φόβο Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν αύξησε τα επιτόκια

admin

Γιατί έγινε αχίλλειος πτέρνα η οικονομία για τον Ερντογάν

admin