Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Επένδυση – ορόσημο για την πράσινη ενέργεια «κλειδώνει» η Volkswagen στην Αστυπάλαια

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen για την εκκίνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για την αυτόνομη μετακίνηση στο νησί της Αστυπάλαιας, στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να εξάγει ηλεκτρικά οχήματα και να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων.

Ο γερμανικός κολοσσός δήλωσε ότι τα οχήματα στο νησί θα μεταβούν με ηλεκτρικούς κινητήρες που θα επαναφορτίζονται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Χέρμπερτ Ντάις.

Η  Volkswagen είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ διαθέτει επενδυτικό πακέτο αξίας 33 δισ.ευρώ για τα επόμενα πέντε επόμενα χρόνια με σκοπό τη δημιουργία μεγαλυτερης γκάμας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα περιλαμβάνει και αρκετά υβριδικά οχήματα. Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλει στη μείωση της εκπομπής ρύπων.

«Η Αστυπάλαια μπορεί και θα γίνει μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την επένδυση σε εικονική εκδήλωση. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα του πώς οι μικρές κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από την συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης όλων των προβλημάτων».

Η Volkswagen είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι διερευνά τις επιλογές της για την εκπόνηση ενός έργου ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν προηγουμένως επισκεφθεί την Καβάλα και τη Θάσο, ώστε να εξετάσουν τα έργα κινητικότητας που έχουν σχεδιαστεί για μικρά νησιά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντικαταστήσει περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρα καύσης με 1.000 ηλεκτρικά μοντέλα στην Αστυπάλαια, συμπεριλαμβανομένων των νέων crossover ID.3 compact και ID.4, καθώς και ηλεκτρονικά σκούτερ από την ισπανική Seat και ηλεκτρικά ποδήλατα του ομίλου. Επίσης, στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνονται τα οχήματα της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις για να ανακάμψει από την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησε σε πτώση περίπου το 25% της οικονομικής παραγωγής. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 8% φέτος λόγω της πανδημίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 18,6% από την κορύφωση της κρίσης σχεδόν στο 30%, ποσοστό που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η επένδυση της Αστυπάλαιας ευθυγραμμίζεται με την κλιματική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης για την ταχεία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εκπρόσωποί της επισήμαναν ότι η κυβέρνηση κατάφερε  να προσελκύσει ξένες εταιρείες όπως η Vοlkswagen και η Microsoft ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το έργο της Volkswagen είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικα αρθρα

Σχεδόν μισό εκ. αιτήσεις εγκρίθηκαν για το επίδομα θέρμανσης- Τα βήματα για την είσπραξη

admin

ΕΕΤ: Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε δύο συχνές ερωτήσεις για διεθνείς συναλλαγές

admin

Ματαιώνονται τα Ποσειδώνια 2020

admin

Κοροναϊός: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία της ελληνικής αγοράς ακινήτων

admin

Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Χρηματιστήριο: Ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

admin

Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ

admin

Τουρκική λίρα : Ανοδικά αντιδρά το νόμισμα, τα ταμεία στεγνώνουν

admin

Πτώση 0,41% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Οι οπτικές ίνες και το γρήγορο internet στην Ελλάδα

admin

Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Έντονο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών

admin

Κορωνοϊός: «Μαύρες προβλέψεις» για τον τουρισμό -Μείωση τουριστών από 1-3% εντός του 2020

admin

ΟΛΘ: Αυτοί είναι οι 7 ενδιαφερόμενοι για την 6η προβλήτα -Έργο 130 εκατ. ευρώ

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση ή το πρόβλημα ;

admin

Η ΕΚΤ και 5 κεντρικές τράπεζες επεξεργάζονται την έκδοση δικού τους ψηφιακού νομίσματος

admin

Ένας στους έξι πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας

admin

Η ψευδαίσθηση της ομαλοποίησης

admin