Image default
Επιχειρήσεις

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Déjà Vu

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Déjà Vu

Η μείωση των ανησυχιών από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, οδήγησε τις αγορές σε εντυπωσιακή αντίδραση, παρά το πολωμένο κλίμα και το γεγονός ότι 2 ημέρες μετά δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μάλλον θα αργήσει, αν αρχίσουν οι δικαστικές αμφισβητήσεις του σε κρίσιμες πολιτείες.

Έτσι η εξελισσόμενη ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται ανά την υφήλιο, προς το παρόν, υποεκτιμούνται.

Οι νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, που ετοιμάζει η ΕΚΤ, αντιλαμβανόμενη την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λειτουργεί υποβοηθητικά για τις ομολογιακές και χρηματιστηριακές αγορές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον..

Το σημερινό νέο  lockdown της αδύναμης Ελληνικής οικονομίας, παρά την αναγκαιότητα του, θα εντείνει τα ήδη σημαντικά προβλήματα της, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. Τα πυροσβεστικά μέτρα  3,3 δις € ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν, εκτιμούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών που καλλιεργούνται, ανεβάζοντας και άλλο τον λογαριασμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δημόσιο χρέος  και τον κρατικό προϋπολογισμό…

Παρά ταύτα η ελληνική ομολογιακή αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP), συνεχίζει να κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το Déjà vu ενός Γενικού lock Down προς το παρόν δεν δημιούργησε σημαντικές πιέσεις στο Ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τα εκτιμώμενα νέα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο Τραπεζικό κλάδο και σε αρκετές εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα. Ο ένας μήνας (μόνο)καθολικού παγώματος της οικονομίας φαντάζει αισιόδοξος στόχος με τα σημερινά δεδομένα…

 Έτσι η τεχνική προσέγγιση των 585-590 μονάδων στον ΓΔ, συνεχίζει να λειτουργεί ως έγκυρη αντίσταση και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση της μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο στόχο  των 615-620 μονάδων. Όσο παραμένουμε χαμηλότερα των ανωτέρων επιπέδων, υφίσταται  η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με 2η γραμμή αμύνης την ζώνη των  510-520 μονάδων.

Αντίστοιχα στον FTSE25 η κρίσιμη αντίσταση των 1400 μονάδων πρέπει να υπερκεραστεί επειγόντως, για να διατηρήσουμε ελπίδες επαναστόχευσης της σημαντικότατης ζώνης των 1475 μονάδων. Μέχρι τότε οι 1300 & 1270 μονάδες αποτελούν τις τεχνικές στηρίξεις σε μελλοντικές πιέσεις των τιμών.

Συμπερασματικά, παρά την 2-ημερη υποχώρηση της μεταβλητότητας, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει, όσο ο Covid-19 επανακάμπτει ταχέως και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια.

Η υπομονή και η διακράτηση ρευστότητας θεωρούνται βασικά στοιχεία της επενδυτικής μας στρατηγικής, όσο οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναμένοντας μια νέα εκδήλωση πανικού..  

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

 • Λουκάς Παπαϊωάννου

  Σχετικα αρθρα

  Mapei Ελλάς: Επενδύοντας στην Καινοτομία – Δημιουργία νέου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα

  admin

  Αύξηση στα κέρδη της Moderna λόγω COVID-19

  admin

  Εποχικούς εργαζόμενους σε 22 περιοχές της Ελλάδας αναζητά η Coca Cola 3Ε

  admin

  Inform Λύκος: Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου

  admin

  Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πάνω 4,5% οι πωλήσεις το 2018

  admin

  ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως για την επεξεργασία λυμάτων Ραφήνας-Αρτέμιδας

  admin

  Η CVC εξαγόρασε όλες τις μαρίνες της D-Marin στην Τουρκία

  admin

  Από Δευτέρα το μεγάλο crash test της αγοράς: Ποιες επιχειρήσεις κάνουν restart

  admin

  Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στην Ε.Ε. για την εμπλοκή των Kινέζων στο 5G

  admin

  Entersoft: Αυξημένα έσοδα και κέρδη για το 9μηνο του 2020

  admin

  FT: Οι Βρυξέλλες βάζουν στο στόχαστρο τους φορολογικούς παραδείσους

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα €27,3 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

  admin

  Viohalco: Στα 187,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το α΄ εξάμηνο του 2020

  admin

  Από Λονδίνο τα νεότερα για τις πλατφόρμες τύπου Beat

  admin

  Eurobank: Τα μεγέθη της συναλλαγής με PIMCO για το project Pillar

  admin

  ΕΒΕΠ: Καθίζηση στον τζίρο των θερινών εκπτώσεων λόγω πανδημίας

  admin

  Νέο ρεκόρ επιβατών το 2019 για την Aegean

  admin

  Lamda: Ολοκληρώθηκε η πώληση των ιδίων μετοχών στην Ορυμήλ

  admin