Image default
Ευρώπη

Πτωματοφάγοι

του Αλέκου Παπαδόπουλου*

Ας δούμε λίγο διαφορετικά την τριπλή κρίση Τουρκία- Πανδημία- Οικονομία που πλήττει την Ελλάδα. Η χώρα μας, ύστερα από τρεις δεκαετίες δάνειας ρυπαρής κατανάλωσης, χρεωκόπησε το 2010. Στην δεκαετία που ακολούθησε επιβλήθηκε ένας ιδιότυπος, λόγω ευρώ διεθνής έλεγχος των οικονομικών του κράτους. Δεν λειτουργήσαμε όμως ως ψύχραιμη και ώριμη κοινωνία. Άλλες χώρες που τέθηκαν και αυτές σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κ.λπ. δεν αποδιαρθρώθηκαν, όπως η δική μας.

Δεν αποθεσμοποιήθηκαν. Δεν επέτρεψαν να θεριέψει ο λαϊκισμός και να επικρατήσει. Δεν κακοποιήθηκε η ποιότητα της πολιτικής ζωής τους στον βαθμό που συνέβη εδώ. Δεν φτώχυναν τα συστήματα πολιτισμικών αξιών. Δεν αποστεώθηκε η πνευματική ζωή και δεν εξαφανίστηκαν οι πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας όπως συνέβη σε μας. Δεν ενέσκηψαν δημαγωγοί, καιροσκόποι και λαγομάγειροι, κυνηγοί εικόνων και εντυπώσεων, όπως συνέβη στη χώρα μας. Ναι όλα αυτά και άλλα πολλά δυστυχώς συνέβησαν στην πατρίδα μας. Το τέλος του 10ετούς αποκλεισμού μας από τις διεθνείς αγορές μας βρήκε με επιφανειακά καλή κλινική εικόνα αλλά και με ένα τρομακτικό δημόσιο χρέος της τάξεως περίπου 200% του ΑΕΠ, μια αποξηραμένη παραγωγική βάση, μια αποεπενδυμένη οικονομία με μηδαμινή επενδυτική ελκυστικότητα, με υψηλή ανεργία και αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές. Και το χειρότερο όλων μια απονευρωμένη κοινωνία, αδύναμη να κατανοήσει και να αντιδράσει με αυτογνωσία. Η κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης επιβαρύνεται περίπλοκα από την ελληνοτουρκική κρίση, την πανδημία και λόγω αυτής θα επιδεινωθεί στον μέγιστο βαθμό η οικονομία.

Όλα τα παραπάνω τα ανέφερα γιατί θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τις εξής κατευθυντήριες πολιτικές: 1) Η αύξηση της διπλωματικής ισχύος της χώρας προϋποθέτει την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, για την αποτροπή πολέμου. Είναι δόγμα ότι σοβαρή διπλωματία δεν μπορεί να ασκηθεί εάν δεν διασφαλιστεί στρατιωτική ικανότητα. Ιστορικά είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι ήταν πάντα και είναι και τώρα «πτωματοφάγοι», αφού η τακτική τους είναι να επιτίθενται σε αδύναμα και προβληματικά κράτη. 2) Να μην διστάσει να λάβει αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας αν τα μέχρι σήμερα δεν αποδώσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο. Πρέπει να συντομευθεί η νόθα περίοδος της πανδημίας και οικονομικής απονεύρωσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε και νεκρούς από την πανδημία και φτωχούς από την οικονομία. 3) Η χώρα έχει ανάγκη πλέον από πολιτικές ενδογενούς ανάπτυξης αν θέλουμε να στεριώσουμε μια βιώσιμη οικονομία. Οι παλαιού τύπου επενδύσεις που ονειρευόμαστε ούτε θα έρθουν ούτε, αν θα έρθουν, θα ευδοκιμήσουν.

*πρώην υπουργός

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Αυξημένα τα δάνεια προς επιχειρήσεις για τον Μάιο

admin

Ποιοι είναι σήμερα οι εχθροί της γραφής;

admin

Με 10.000 συνοριοφύλακες η Frontex μέχρι το 2024

admin

Η Ιταλία ζητά περιορισμούς για τις αφίξεις εκτός ΕΕ

admin

Η Συμφωνία ΕΕ – Mercosur μια «χαμένη ευκαιρία» για το κλίμα – Η έκθεση Αμπέκ

admin

Με ελληνικό άρωμα τα προενταξιακά έργα υποδομής της Αλβανίας

admin

Oι Πράσινοι γίνονται 40 ετών: Oι αντιεξουσιαστές που διεκδικούν την καγκελαρία

admin

Η Ομάδα του Βίσεγκραντ υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ

admin

Ο Βαρβιτσιώτης ζητάει ηχηρή απάντηση της ΕΕ προς την Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα

admin

Σύνοδος Κορυφής: Πώς ανακατεύει την τράπουλα το βέτο της Κύπρου

admin

Τι προσδοκά η Αθήνα από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

admin

Πού θα μένει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

admin

Ελληνοτουρκικά: Τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του διαλόγου

admin

Ανατροπή για τα Σκόπια μετά το πάρε-δώσε Μέρκελ και Μακρόν

admin

Παρίσι: Ανοίγει το Μουσείο του Λούβρου μετά από 3,5 μήνες

admin

Ν. Αναστασιάδης: Ανάγκη αυστηρότερων μέτρων από Ε.Ε.

admin

Πως προχωράει στο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων από τις χώρες της ΕΕ

admin