Image default
Οικονομία

Τουρκία: Κανένα ενδεχόμενο παρέμβασης για να στηριχθεί η λίρα

Το ενδεχόμενο παρέμβασης για να στηριχθεί η τουρκική λίρα καθώς διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησης ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Ο Αλμπαϊράκ απέδωσε την άνοδο του δολαρίου στην αβεβαιότητα λόγω των εκλογών των ΗΠΑ και της επιδημίας του κορωνοϊού και είπε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την αξιολόγηση της οικονομικής απόδοσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εμμέσως απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του κόμματος AK.

Η παραγωγή, οι εξαγωγές και η απασχόληση της Τουρκίας βρίσκονται μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι δυνατό να περιοριστεί η άνοδος των ξένων νομισμάτων μέσω των επιτοκίων, εντούτοις η κυβέρνηση δεν προτιμάει αυτή τη μέθοδο, εξαιτίας της «ανησυχίας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει την παραγωγή και θα επιφέρει μείωση της απασχόλησης».

«Η διακύμανση του νομίσματος δεν βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τις προσδοκίες» και δεν είχε ακόμη ληφθεί υπόψη μια παρέμβαση στη συναλλαγματική ισοτιμία, πρόσθεσε.

Η τουρκική λίρα διολίσθησε χθες Τετάρτη σε σχεδόν χαμηλότερο ιστορικό ρεκόρ, μετά την κάποια ανάκαμψη μια ημέρα νωρίτερα, καθώς είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων στις αμερικανικές εκλογές και εν μέσω προσδοκιών για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Οι αναλυτές λένε ότι η υποτίμηση της λίρας κατά 30% φέτος και ο πληθωρισμός που κινείται περί του 12% θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Οι προσδοκίες για μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι μεγαλύτερες μετά τις απώλειες της λίρας περισσότερο από 8% σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 10,25% τον περασμένο μήνα, αλλά αύξησε το ανώτατο όριο του «διαδρόμου» των επιτοκίων σε 14,75%. Τα λεγόμενα μέτρα «back-door» αύξησαν το μέσο κόστος χρηματοδότησης σε 13,94% την περασμένη Τρίτη.

Σχετικα αρθρα

Εurogroup: Συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2021;

admin

Alpha Bank : Καθαρά κέρδη 97 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2019

admin

ΙΟΒΕ : Στα 17,5 δισ. ευρώ ετησίως το «αποτύπωμα» των ΒΙ.ΠΕ

admin

Λαγκάρντ : Είμαστε έτοιμοι και για νέα παρέμβαση – Αναπόφευκτη η ύφεση

admin

Πότε θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις – Ολο το χρονοδιάγραμμα

admin

Δισεκατομμυριούχοι: Οι κερδισμένοι και χαμένοι της χρονιάς

admin

ΟΑΕΔ : Η «ακτινογραφία» των επιδοτούμενων ανέργων

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Πόσα χρήματα δαπανούν τα νοικοκυριά – Τι αγοράζουν

admin

ΙΟΒΕ : «Βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

admin

Δικαστική νίκη για την Airbnb

admin

Κομισιόν : Πράσινο φως για επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές μπαταρίες

admin

Εποχικοί υπάλληλοι: Αναβολή στην υποβολή αιτήσεων – Οι νέες ημερομηνίες

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με θετικό πρόσημο το άνοιγμα της αγοράς

admin

Μητσοτάκης : Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 στα μικρά νησιά

admin

Προς απόσυρση τα νομίσματα 1 και 2 λεπτών του ευρώ

admin

Oxfam: Οι ηγέτες του G7 μειώνουν τα βάρη για τους πλούσιους

admin

Πρωταθλητές τα ελληνικά ομόλογα το 2019

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin