Image default
Ευρώπη

Ν. Δένδιας: Η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει όσους τη θεωρούν συστημική απειλή για τη Δύση

«Η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει εκείνους που θεωρούν ότι έχει γίνει μια συστημική απειλή για τη Δύση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Kevin Featherstone σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα: «Η Ελλάδα και οι Νέες Γεωπολιτικές Προκλήσεις».

«Από το πολυδιαφημιζόμενο δόγμα Νταβούτογλου «μηδέν προβλήματα με τους γείτονες», η Τουρκία έχει προχωρήσει στο δόγμα «μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα» λόγω της επιθετικότητάς της», σημείωσε ο κ Δένδιας.

«Ο ρεβιζιονισμός που επιστρέφει για να στοιχειώσει την ήπειρό μας, είναι ένας παλιός εχθρός.Έχουμε την ιστορία στο πλευρό μας και έχουμε αποκομίσει διδάγματα από σκληρές εμπειρίες», επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα, παρά την οκταετή οικονομική κρίση, παρά τις παγκόσμιες και περιφερειακές πολιτικές προκλήσεις, έδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα σε ότι αφορά την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

«Έχει καταφέρει να βρει τρόπους να συνεργαστεί με όλους εκτός από έναν από τους γείτονες της τόσο στα Βαλκάνια, στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στην ίδια γεωγραφική περιοχή, η Τουρκία, από την πλευρά της, κατασκευάζει το δικό της δόγμα -χωρίς θεμέλια από άποψη διεθνούς δικαίου – για να ταιριάζει στη δική της αφήγηση στο τι είναι «δικαιοσύνη» και «ισότητα»», ανέφερε και χαρακτήρισε «μονομερή και βολική για τους δικούς της στόχους» την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Άγκυρας.

Υπενθύμισε δε πως η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο, εάν αποφασίσει να ασκήσει το αναφαίρετο, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων και σημείωσε πως η Άγκυρα βασίζει την αφήγησή της στο ρεβιζιονιστικό δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδα»ς, αγνοώντας την ίδια τη φύση της γεωγραφικής πραγματικότητας της περιοχής. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε το αποφασίσει.

«Η Τουρκία με τις παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες στην Κύπρο, τις παράνομες, μονομερείς παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη, την προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα την ενεργή συμμετοχή στη σύγκρουση στον Καύκασο έχει επιδείξει με τον πιο εμφανή τρόπο, τη βούλησή του να επανασχεδιάσει, να επαναπροσδιορίσει και, όπως λέει, «να διορθώσει την αδικία» που υποτίθεται ότι έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού οράματός της, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για την αναβίωση εξτρεμιστών και φονταμενταλιστών, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού η διεθνής κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα έχει γίνει ταξιδιωτικό πρακτορείο για τζιχαντιστές τους τελευταίους μήνες, ενώ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενες» τις πολιτικές σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και θύμισε ότι θέτει «σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενη το κενό που άφησε στην περιοχή η σχετική μείωση της παρουσίας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια».

Πρόσθεσε δε ότι ενώ έχει «αυτοανακηρυχθεί προστάτης των μουσουλμάνων, η Τουρκία έχει δείξει ξανά και ξανά την απόλυτη ανικανότητά της -ή μάλλον την απροθυμία της- να ενώσει τον Ισλαμικό Κόσμο πίσω από τη βαθιά διχαστική ρητορική της, αντιθέτως επιδεινώνει το διχασμό».

«Η Ελλάδα είναι πάντα προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, προωθεί το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Επιδιώκουμε να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους λαούς στην ευρύτερη γειτονιά μας».

«Προσπαθούμε να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα, που θα οδηγούσε στη συνεργασία, την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους, αξιοποιώντας πλήρως τα πολλά δώρα που προσφέρει η γειτονιά μας. Προσπαθούμε να χτίσουμε όπου άλλοι προσπαθούν να καταστρέψουν ή να αναμορφώσουν τα πράγματα, ώστε να ταιριάζουν στις δικές τους κακές φιλοδοξίες».

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας και πρόσφατα κατέληξε σε τρεις συμφωνίες με τους γείτονές της.

Όπως επεσήμανε, και στο παρελθόν η Τουρκία είχε επιθετική στάση έναντι της Ελλάδος, αλλά συνήθως ακολουθούσε γρήγορα αποκλιμάκωση. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζει μια κρίση διαφορετική από τις άλλες, που κρατάει για πάνω από ένα χρόνο.

Σημείωσε ότι «δεν είναι κρίση που αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη και κυρίως οι αξίες και οι αρχές της Ευρώπης. Δεν έχουμε δει πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 70 χρόνια. Η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση και απειλεί ένα μέλος της ΕΕ με πόλεμο».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της ΕΕ και τη δυσκολία να πάρει αποφάσεις υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη δεν κάνουν κάτι γι αυτό.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι η ΕΕ είναι οικογένεια και όχι ένα talk show», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν συνεχίζουμε να μην λαμβάνουμε μέτρα είναι σαν να λέμε στον τουρκικό λαό ότι επικροτούμε την κυβέρνησή τους και έτσι τους απομακρύνουμε περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες».

Αναφερόμενος στη Γερμανία, σημείωσε ότι φοβάται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, ένα δεύτερο κύμα μεταναστών ανάλογο με αυτό του 2015, ενώ έχει ένα μεγάλο τουρκικό πληθυσμό που διαμένει στη χώρα.

«Το να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε κάποιον που είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια και σε κάποιον που δεν είναι, ανάμεσα σε κάποιον που σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και σε κάποιον που δεν τις σέβεται, δεν δείχνει ηγετικές ικανότητες», τόνισε.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να μεταμορφώσει το DNA του το ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνομαι την αναποφασιστικότητά του, αλλά θα ήθελα να μην επιτρέπει στα μέλη του να το χρησιμοποιούν ως όχημα ευκαιριών, όποτε επιθυμούν να συμπεριφέρονται ως μέλη του και όποτε δεν το επιθυμούν να το ξεχνούν».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Δένδιας τόνισε πως ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στον Λευκό Οίκο η Ελλάδα θα επιθυμούσε μια ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σχετικα αρθρα

Μέσω SURE χρηματοδότηση έως 100 δισ. ευρώ για την προστασία θέσεων εργασίας από τον κορωνοϊό

admin

Ισπανία: Lockdown σε περιοχή της Καταλονίας με δικαστική απόφαση

admin

Μία στις δύο εταιρείες αυξάνει τις επενδύσεις στο ΙοΤ εν μέσω της πανδημίας

admin

Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος – Μητσοτάκης: Η Άγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

admin

ΕΕΣ: Η διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ε.Ε. δεν ήταν πλήρως αποτελεσματική

admin

Τζόνσον: «Κάπως αρνητική» η ΕΕ αλλά θα έχουμε συμφωνία

admin

Η εκδίκηση του Keynes

admin

Αποτελεσματική προστασία του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του κράτους δικαίου ζητούν οι ευρωβουλευτές

admin

Η Κομισιόν θέτει κανόνες για ασφαλή και δίκαιη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

admin

Δώρα, Αντίδωρα, Ταμπού και Στερεότυπα

admin

Ποιό είναι το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα; Η Νίκη Κεραμέως μιλά στην EURACTIV (video)

admin

Όφελος €12,4 δισ. στο ΑΕΠ και 69.000 θέσεις εργασίας φέρνει το 5G στην Ελλάδα

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα επιστρέφει στα ευρωπαϊκά πράγματα

admin

Η εβραϊκή κοινότητα ανησυχεί μετά τη νέα άνοδο της ακροδεξιάς στη Θουριγγία

admin

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

admin

Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στους δήμους για «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές

admin

Γιατί το VOX μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τη δύναμή του

admin