Image default
BLOOMBERG

Οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κέρδισαν 1 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ

Τα νούμερα δεν λένε ψέματα: Ζούμε στην εποχή των δισεκατομμυριούχων.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Αμερική εξέλεξε τον πρώτο δισεκατομμυριούχο πρόεδρό της. Έκτοτε, οι 200 ​​πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας – μια ομάδα που αντιπροσωπεύει το 0,00006% του πληθυσμού – έχουν αυξήσει τον συνολικό πλούτο τους κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τώρα, το πολωμένο έθνος ψηφίζει ξανά. Το αποτέλεσμα δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Αμερικής, αλλά και το μέγεθος της περιουσίας των μεγιστάνων της χώρας.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη συγκέντρωση του πλούτου σε τόσα λίγα χέρια υπήρχαν πολύ πριν από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτοί οι παράγοντες, κυρίως η τεχνολογική αλλαγή, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την οικονομία και την πολιτική του έθνους.

Ωστόσο, η προεδρία του Τραμπ επιτάχυνε τις τάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι πλούσιοι Αμερικανοί να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι. Και πολλοί έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν τον πλούτο τους σε περίπτωση που ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κερδίσει  τις εκλογές και κάνει πράξη τη δέσμευσή του για αύξηση της φορολογίας τους.

Μεγάλες αλλαγές

«Ο Τραμπ δεν είναι υπεύθυνος για πολλούς από τους μακροχρόνιους παράγοντες που προκαλούν την τεράστια αυτή ανισότητα. Ωστόσο, οι αλλαγές στην πολιτική του συνέβαλαν στην επιδείνωση παρά στη μείωση αυτών των τάσεων», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Reed College, Kimberly Clausing, επικαλούμενος έναν φορολογικό νόμο του 2017 που ευνόησε τις εταιρείες και τους πλούσιους.

Ο πλούτος των Αμερικανών που βρίσκονται στο - Billionaires Index αυξήθηκε από σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή αξία που ανέρχονταν στις εκλογές το 2016 σε περισσότερα από 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερος μέρος των κερδών βρέθηκε στα χέρια μίας ομάδας επιχειρηματιών που ο Τραμπ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα. Για παράδειγμα ο Jeff Bezos της amazon, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί “Jeff Bozo”, κέρδισε περίπου 121 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

Αντίθετα, εκείνοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, την αγορά ακινήτων και τη βιομηχανία – τομείς που ευνοήθηκαν από τον Τραμπ – έχουν χάσει συλλογικά έδαφος στο δείκτη από το τέλος του 2016, κυρίως λόγω του αντίκτυπου του Covid-19.

Η χρυσή εποχή

Τα τεράστια κέρδη των δισεκατομμυριούχων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο χρηματιστήριο που κατέγραφε συνεχώς άνοδο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Από το βράδυ των εκλογών του 2016 έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, ο δείκτης S&P 500 είχε απόδοση 67%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 125%.

Μέχρι την έναρξη της πανδημίας, οι Αμερικανοί εργάτες είχαν επίσης μικρά αλλά σημαντικά κέρδη υπό την προεδρία του Τραμπ. Ο ιός προκάλεσε τη δραματική διεύρυνση της ανισότητας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τη στιγμή που το χρηματιστήριο ανέκαμψε, ενώ μερικοί δισεκατομμυριούχοι, ειδικά εκείνοι με τις εταιρείες τεχνολογίας, επωφελήθηκαν από τις γρήγορες αλλαγές που ήρθαν στον τρόπο ζωής και εργασίας.

Υπάρχει ένα όριο στο πόσο ένας πρόεδρος, ή οποιοσδήποτε πολιτικός, μπορεί να επηρεάσει τις ισχυρές τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία και ισχυροποιούν ολοένα και περισσότερο του πλούσιους. Η περιουσία των πλουσιότερων Αμερικανών έχει διογκωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο πλούτος του κορυφαίου 1% των εύπορων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά το ήμισυ, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ενώ το κορυφαίο 0,1% των κροίσων – λιγότερο από 200.000 νοικοκυριά με καθαρή αξία περιουσίας από 20 εκατομμύρια δολάρια και πάνω – έχει διπλασιάσει το μερίδιό του.

Η ειρωνεία

Η ειρωνεία για τον Τραμπ είναι ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός όσων ωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, υποστηρίζουν τον αντίπαλό του.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι ισχυροί χρηματοδότες που υπέγραψαν επιταγές 100.000 δολαρίων και άνω, έδωσαν 134 εκατομμύρια δολάρια στις δύο επιτροπές που συγκέντρωναν χρήματα για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Αντίθετα, η επιτροπή του Τραμπ, συγκέντρωσε 96,9 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές.

Πολλοί από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Μπάιντεν προέρχονται από τη Silicon Valley, η οποία έχει καταγράψει αξιοσημείωτα κέρδη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, φέτος περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Facebook Inc., Dustin Moskovitz, του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί κατά 32% στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι κατά 61% υψηλότερη σε σχέση με το Νοέμβριο του 2016.  Η Laurene Powell Jobs, διπλασίασε σχεδόν την περιουσία της υπό την ηγεσία του Τραμπ.

Γιατί οι μεγιστάνες Zuckerberg και Bezos χαμογελούν παρά την αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ

Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας έχασε 7 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

Λόρενς Γκράφ: O βασιλιάς των διαμαντιών δεν φοβάται την πανδημία

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Χρυσός: Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του οι αμερικανικές εκλογές

admin

Apple: Στην τελική ευθεία για online πωλήσεις στην Ινδία τον επόμενο μήνα

admin

Χρυσός: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών με φόντο τα νέα για το εμβόλιο και την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ

admin

Εντυπωσιακό! Πώς η Κίνα κατάφερε να δημιουργεί έναν δισεκατομμυριούχο κάθε εβδομάδα

admin

Facebook: Αυστηρότερη πολιτική στη εποπτεία και τη διαγραφή δημοσιεύσεων

admin

SOS εκπέμπουν 200.000 ναυτικοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία

admin

Οι ιδρυτές του Snapchat κέρδισαν 2,7 δισ. δολάρια σε λίγες ώρες

admin

AstraZeneca: Στο στάδιο της τελικής δοκιμής φάρμακο αντισωμάτων κατά του Covid-19

admin

Primark: Δυναμική ανάκαμψη μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

admin

Η δημόσια προσφορά που γέμισε τα ταμεία των ισχυρών της Silicon Valley αλλά και του Warren Buffet

admin

Σε φάση κατάρρευσης η τουρκική οικονομία: Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η λίρα, στα ύψη τα CDS

admin

Η μετοχή με απόδοση 1.900% από τις αρχές του έτους

admin

Πατέρας και γιος έγιναν δισεκατομμυριούχοι πουλώντας μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω… αυτόματων πωλητών

admin

Αχτίδα αισιοδοξίας τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας – Γιατί υποχωρούν τα futures της Wall Street

admin

Warren Buffett: Γιατί ο μεγαλοεπενδυτής έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην αμφιλεγόμενη αγορά φυσικού αερίου

admin

Euronext: Στην τελική ευθεία για την απόκτηση του ιταλικού χρηματιστηρίου από το LSE έναντι 5 δισ. δολαρίων

admin

«Θρίλερ» με την πώληση μέρους του δικτύου της Telecom Italia στην KKR: Σταμάτησε με υπουργικές παρεμβάσεις

admin

Χρυσός και πάλι χρυσός

admin